GeriLezizz Dülger Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Peygamber Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dülger Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Peygamber Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Dülger Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Peygamber Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Balık türleri sevilerek tüketilmektedir. Her balığın kendine özgü bir temizleme ve pişirme tekniği bulunmaktadır. Siz de dülger balığı ile ilgili olarak bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Dülger Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Peygamber balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.

 Dülger balığı aynı zamanda halk arasında peygamber balığı olarak da bilinmekte olan bir balık türüdür. Dülger balığının kafasında bulunan kemiklerden dolayı bu ismi aldığı bilinmektedir. Dülger balığı doğru teknikler ile temizlendiğinde ve pişirildiğinde oldukça lezzetli bir balık olma özelliğine sahiptir. 

 Dülger Balığı Nedir? 

 Dülger balığı, yassı ve yüksek vücutlu bir balık olarak bilinmektedir. Aynı zamanda vücudunda ve yanaklarında minik pullar bulunan bir balıktır. Dülger balığı en fazla 50 cm kadar uzayan balıklardır. Genel olarak denizin diplerinde yaşamakta olduklarını söylemek de mümkündür. 

 Dülger Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Bir takım balıkların gerçek isimlerinin kullanılmasından çok halk arasında bilinen isimlerinin kullanıldığına rastlamak mümkündür. Dülger balığı ise halk arasında peygamber balığı olarak bilinmektedir. Bir rivayete göre dülger balıklarının eskiden vahşi ve zarar veren bir balık türü olarak bilindiklerini söylemek mümkündür. Sonrasında ise Hz. İsa'nın bir dülger balığına dokunarak kulağına bir şeyler fısıldadıktan sonra sessiz ve zararsız bir balık türü haline geldikleri düşünülmektedir. Bu yüzden de dülger balıkları aynı zamanda peygamber balığı ismi ile bilinmektedir. 

 Dülger Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Dülger balığının ülkemizde ki tüm denizlerde görülme olasılığının son derece yüksek olduğu söylenebilir. Dülger balığı denizin diplerinde yaşamakta olan bir alık türü olarak bilinmektedir. Dülger balığı, yaklaşık olarak 25-30 cm civarlarında bulunan bir balık olarak ifade edilebilir. Ülkemizde ki tüm denizlerde yaşamakta olan bir balık olma özelliğine sahiptir. Kafasında bulunan kemiklerin şekillerden dolayı dülger balığı ismini almıştır. 

 Dülger Balığının Eti Yenir mi? 

 Dülger balığı eti yenilebilen balıklar arasında yer almaktadır. Dülger balığının kafa kısmı diğer balıklara göre daha kemikli ve daha geniştir. Bu sebeple de dülger balığının yenilebilir kısmı oldukça azdır. Özellikle pahalı restoranlarda dülger balığının menülere yer aldığı bilinmektedir. 

 Dülger Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Dülger balığını tüketmek için öncelikli olarak güzel bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Temizlendikten sonra dülger balığını tüketmek için farklı pişirme tekniklerini uygulamak mümkün olmaktadır. Dülger balığını tavada, ızgarada ve fırında pişirmek mümkün olmaktadır. 

 Dülger balığını pişirmek için derin bir tavanın içerisine zeytinyağı koyarak soğanla kavrulması gerekmektedir. Sonrasında içerine zevkinize göre farklı garnitürler ekleyebilirsiniz. Dülger balığını da kuşbaşı doğradıktan sonra tavaya ekleyebilir ve güzelce kavurabilirsiniz. 

 Izgarada dülger balığı pişirmek için ise balıkların öncelikli olarak fileto haline getirilmesi gerekmektedir. Sonrasında ise tuzlanarak ve baharatları eklenerek ızgara da önlü ve arkalı bir şekilde pişirilmesi gerekir. Aynı şekilde temizlenen ve yıkanan filetoları fırın tepsisine dizerek tuzlayabilir ve sonrasında da üzerine biraz zeytinyağı gezdirerek pişirebilirsiniz. 

 Dülger Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Dülger balığı birçok farklı şekilde pişirilmekte olan balık çeşitlerinden birisi olarak bilinmektedir. Dülger balığı, farklı pişirme teknikleri ile pişirilebildiği gibi farklı tariflerle de pişirilebilmektedir. Dülger balığının genel olarak fileto şeklinde veya kuşbaşı şeklinde tüketildiğini söylemek mümkündür. Dülger balığının yağ içerisinde kızartılarak tüketilmesi de mümkün olmaktadır. Dülger balığı aynı zamanda milföy içerisine sarılarak da tüketilmektedir. 

 Dülger Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Dülger balığının kılçık oranının oldukça yüksek olduğu bilinmektedir. Kılçıklı bir balık türü olarak dülger balığının et kısmı ise oldukça az bir oranda bulunmaktadır. 

 Dülger Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Dülger balığının sırt ve arka bölgelerinde yer alan dikenli kısımların dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Dülger balığının temizlenmesi için öncelikli olarak kuyruk kısmının kesilmesi gerekmektedir. Sonrasında ise kuyruk kısmından başlayarak dülger balığının bıçakla ikiye ayrılması gerekmektedir. İç organlarına gelene kadar etin ayrılması gerekmektedir. Böylece iki farklı fileto elde edilecektir.

  Dülger Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Dülger balığı denizin dibinde yaşamakta olan bir balık türüdür. Denizin derinliklerinde yaşayan dülger balığının avlanması ise oldukça zor olmaktadır. Dülger balığı genel olarak başka balıklar tutulurken yanlışlıkla tutulmakta olan bir balık türü olarak ifade edilebilir. Dülger balığının aynı zamanda olta ile tutulabildiğini söylemek de mümkündür. 

 Dülger Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Dülger balığı, kalsiyum ve fosfat yönünden oldukça zengin bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu yüzden vücudu besleyici ve koruyucu bir özelliğe sahip olduğu bilinmektedir. Dülger balığının içerisinde yüksek oranda Omega 3 bulunmaktadır. Bu yüzden hücrelerinin yenilenmesini sağlayan bir özelliği bulunmaktadır. Dülger balığının beyne de oldukça iyi gelen bir balık olduğu söylenebilir. 

 Dülger Balığının Zararları Var mıdır? 

 Dülger balığının normal oranlarda tüketilmesinin bir zararı bulunmamaktadır. Fazla oranlarda tüketilmesi ise hamilelerde bir takım zararlara yol açabilmektedir. 

 Dülger Balığı Besin Değerleri 

 Kalsiyum9.6 (mg), Kalori31698.4 (kal) 84, Karbonhidrat1.5 (g), Kolesterol8004.8 (mg) %2668, Lif1.3 (g) %4, Demir0.5 (mg) olarak sayılabilir. 

 Dülger Balığının Türleri Var mıdır? 

 Dülger balığı farklı türleri bulunan bir balık türü değildir. 

False