Karabasan gerçek mi

Uyku üzerine 30-35 yıldır yapılan araştırmalar henüz başlangıç safhasında olduğundan, rüyalar hakkında yapılan bilimsel açıklamalar da, içinde pek çok bilinmeyeni barındıran karanlık bir süreçte devam ediyor.

Uyuyan kişiler üzerinde yapılan deneylerde, ‘REM’ (Rapid Eye Movement-Hızlı Göz Hareketleri) uykusu sırasında göz kapaklarının arkasındaki gözlerde hızlı hareketler gözlemleniyor... Bu sırada beyin dalgaları aynı uyanıkken olduğu gibi senkronize değil. İşte rüyalar da, REM uykusu sırasında görülüyor.

Anne karnındaki yolculuğunu REM uykusunda geçiren insanoğlu, o süreçte sürekli olarak düş görür. Düş görme zamanları doğumdan ölüme doğru azalmaya başlar.

Her insan hatırlasa da, hatırlamasa da bir uyku zamanı içinde 4-5 kere rüya görür. 24 saat uyumayan bir insanın sinir sistemi, bu süreci takip eden ilk uykuda eksik kalmış REM sürecini tamamlar. Dolayısıyla, 2-3 gün uykusuz kalan kişi de uyanıkken düş görmeye başlar.

Karabasan nasıl oluşur

Rüyada gördüğümüz aktivitelerin fizyolojik etkisi, tıpkı günlük hayatta açık bilinçle yaşadıklarımızın aynısıdır. Rüyamızda, koşmak, şarkı söylemek, kaçmak aktivitelerinde bulunuyorsak beyinden kaslara bu fonksiyonlar için emirler gider.

REM uykusu sırasında oluşan bu hareket emirlerini ‘Locus Coeruleus’ noktası durdurur. Bu nedenle kişi hareket etmek istediği halde hareket edemez.

Uyku esnasında kişileri korumaya yönelik oluşmuş bu güvenlik sistemi, özellikle heyecanlı rüyalarda kişiye felç olmuşluk duygusu verir. İnsan rüyasında da kaçmak istediği halde kaçamadığı, koşmak istediği halde koşamadığı rüyalar görür.

Bu felç olmuşluk hissi, korkunç rüyalarda kabusa dönüşür ve abartılı korku tepkileri (hızlı kalp çarpıntısı, ter içinde kalmak, ağız kuruluğu v.b) hissederek uyanan kabus sahipleri KARABASAN sanrısı ile kalkarlar.

Siz isterseniz yine karabasan hikayelerine inanmaya devam edin. Ama karabasan denilen şey, bildiğimiz ‘kabus’ ya da bir tür ‘uyku bozukluğu’dur.

Hepinize tatlı rüyalar...

Niobe

RÜYA ANALİZLERİ

n Rumuz: GÖKYÜZÜ

Rüyamda gökyüzünü seyrediyorum. Bir tarafta güneş, bir tarafta yıldızlar var. Dört yıldız yürümeye başlıyor. Sonra ansızın dördü birden yere düşüyor ve her biri beyaz kağıt oluyor. Yanımda bulunan birine ‘Bu kağıtlar benimdir’ diyorum.

YORUM:
Son derece aydınlık bir rüya. Çok değerli dostlar kazanacaksınız. Rüyada yıldız görmek, değerli kariyer sahibi kişilerle görüşmelere işaret eder. Güvenilir önemli insanlarla tanışabilirsiniz. Sizi üzen işler temiz şekilde sonuçlanacak, lehinize kapanacak. Sıkıntılı ve düşünceli halinizden kurtulacaksınız. Sevindirici haberler yolda olmalı.

n Rumuz: SAĞLIK

Doktorun yanında dururken kendi bebekliğimi gördüm.

YORUM:
Şansınız birden açılacak. Sıkıntılarınız sona erecek.

n Rumuz: GÜNCE

Rüyamda odamın duvarlarını duvar kağıdı ile kapladım. Sonra kağıdın desenlerini beğenmedim ve hepsini söküp yeni bir kağıt döşedim. Annem duvarlarla çok oynadığım için bana kızdı.

YORUM:
Bu rüyayı iki şekilde yorumlayabiliriz. Psikolojik sırlar taşıyabilecek birinci yorum: Kendinize yarattığınız dünyada, hoşnut olmadığınız özelliklerinizi maskeleyebilmek için sürekli bir tarz değişikliği içerisindesiniz. Psikolojik tetiklemelerden bağımsız, sembol okuma yolu ile yapılacak ikinci yorum ise: Bazı kusurlarınız aileniz tarafından hoşgörüyle karşılanıyor ve hatalarınız örtbas ediliyor. Ancak bir süre sonra, yeni bir hatanız yüzünden onların öfkesini toplayabilirsiniz unutmayın.
Yazarın Tüm Yazıları