Kamu İhale Kurumu nedir ne değildir

KÖŞEMİZDE dün okurumuz İsmail Öğütçü, ’Bursa’daki yangında KİK’in de suçu var’ başlıklı yazısında özetle; Kamu İhale Kurumu’nun alandaki tek yetkili kuruluş olduğu, fakat kendisine sorulan sorulara cevap vermediği, ücret aldığı ilanı iptal edip tekrar ilan ücreti aldığı ve ticari gayelerle ilanların düzelttirilmediği, ihalelerde en düşük fiyat esasının uygulanmasından ve kalitesiz mal alınmasından KİK’in sorumlu olduğu yönünde değerlendirmelerde bulunuyordu.

KAMU İhale Kurumu Başkanı Dr. Hasan Gül, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için dün şu açıklamayı yaptı:

"Kamu İhale Kurumu, kamu alımları alanında düzenleyici ve ihtilaf çözücü olarak görev yapan bağımsız bir idari otoritedir. Kurum, Kamu İhale Kanunu çerçevesinde mevzuatı düzenlenmekte, kamu kurumları ise alımlarını bu mevzuat çerçevesinde gerçekleştirmektedir. İhale uygulamalarının mevzuata uygun gerçekleştirilmesinden esas itibarıyla kamu kurumları sorumludur.

Kamu İhale Kurumu’nun, hepimizde büyük bir üzüntü yaratan Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’nde meydana gelen yangının sorumluları arasında sayılması kurumun görev ve yetkilerinin tam olarak anlaşılamadığını göstermektedir. Kamu idarelerinin açtığı ihalelere ilişkin ilanlardan belli tutarları aşanlar, Kurumumuz internet sayfasında yayınlanan Kamu İhale Bülteni’nde yer almaktadır. Bu ilanlara erişim ücretsiz olarak gerçekleşmektedir. Bu sistem, yurdun dört bir köşesindeki işsahiplerine açılan ihaleleri izleme fırsatı sunmakta, ihalelerde saydamlığın sağlanması ve ihalelere katılımın artırılarak rekabet ortamının oluşturulması bağlamında önemli bir misyon gerçekleştirmektedir. İhale ilanları kamu kurumları tarafından mevzuat çerçevesinde hazırlanmakta ve yayınlanmadan önce Kamu İhale Kurumu tarafından incelenmektedir. İlanda mevzuata aykırı bir durumun tespit edilmesi halinde ilgili kamu kurumu uyarılmaktadır. Kamu İhale Kurumu’nun ihale ilanını iptal etme gibi bir yetkisinin olmadığını, bu kararın tamamen kamu kurumlarına ait olduğunu özellikle hatırlatmak isterim.

EN AVANTAJLI TEKLİF

Kamu İhale Mevzuatı’nda temel amaç kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasıdır. Bu bakımdan ihaleler kural olarak en düşük fiyatı değil ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren istekli üzerinde bırakılır. Kamu İhale Kanunu (KİK), ekonomik açıdan en avantajlı teklifin tespiti ile ilgili olarak idareye, işin niteliğini dikkate alarak sadece fiyatı veya fiyatla birlikte verimlilik ve kalite gibi unsurları da dikkate almak yönünde bir tercih hakkı vermektedir. Özetle ekonomik açıdan en avantajlı teklif edilen fiyatların en düşüğünün tercih edilmesi değildir.

Öte yandan KİK, bazı isteklilerce diğer tekliflere veya idarece belirlenen yaklaşık maliyete göre aşırı düşük fiyat teklif edilmesi durumunda, idarelerce, söz konusu işin teklif edilen fiyata yapılabilirliğine ilişkin aşırı düşük fiyat sorgulaması yapılması şartı getirmektedir. İdareler, ancak bu sorgulama sonucunun olumlu olması durumunda söz konusu ihaleyi düşük fiyat teklif eden istekli üzerinde bırakabilmektedirler. Bu noktada kamu kurumlarına işin istenilen koşullara uygun olarak gerçekleştirilmesinde büyük bir sorumluluk düşmektedir.

İHTİLAFLARA ÇÖZÜM

Ayrıca kurumumuza ihale uygulamalarına ilişkin olarak iletilen sorular soyut ve objektif bir nitelik taşımaları halinde cevaplanmaktadır. Ancak mevzuata uygun olarak gerçekleştirilmesi idarenin sorumluluğunda olan somut bir ihaleye ilişkin olarak, ihaleyi gerçekleştiren kamu kurumunun yerine geçecek şekilde Kamu İhale Kurumu’nun karar vermesine yönelik sorular ise Kamu İhale Kurumu’nun ihale sürecindeki ihtilafları çözen bir kurum olma vasfı dolayısıyla cevaplandırılmamaktadır. Ayrıca, Bilgi Edinme Kanunu kapsamına giren sorulara da cevap verilmektedir. Burada unutulmaması gereken en önemli nokta, ihalelerin yasal çerçeveye uygun şekilde gerçekleştirilmesinden ilgili idarelerin sorumlu olduğu, Kamu İhale Kurumu’nun ise yasal çerçeveyi düzenleyen ve süreçteki ihtilafları mevzuata uygun şekilde çözen bir kurum olduğu gerçeğidir.

Sonuç olarak, İsmail Öğütçü’ye ait görüşlerin kurumun yukarıda özet olarak belirtilen görev ve sorumlulukları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini ve bu çerçevede insan yaşamı ile ilgili hepimizin yüreğini acıtan bir konuda Kamu İhale Kurumu’nu olayın sorumluları arasında göstermenin haksızlığını tüm kamuoyunun takdirine ve yorumuna bırakıyorum."

GÜNÜN SÖZÜ

"Toplumda şiddete yönelik bir tırmanış varsa, insanlar öfkelerini yönetmede birtakım sorunlar yaşıyorsa bizim, eğitim ve siyasal kültürümüzü, yaşamımıza anlam veren değerler sistemimizi gözden geçirmemiz gerekir."

Prof. Dr. Ercan TATLIDİL

Ege Üniversitesi Sosyoloji Öğretim Üyesi


AKP’nin masalları

GEÇEN hafta Brüksel’de Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu birimin Türkiye masası yetkilileri ile Türkiye’de hükümetin son birkaç yıldır ilerleme konusunda tek bir adım atmamış olduğunu tartışırken, Fransız yetkili, AKP’nin kendisine dikte ettiği gibi "İyi de ülkenizde reform yasalarının çıkmasına ve AB’ye tam üyelik konusunda ulusal bir görüş birliğine varılmasına muhalefet karşı çıkıyormuş" dedi. Ben de "İktidarları döneminde Kamu İhale Yasası’nı 17 defa değiştirip, ülkeyi uluslararası yolsuzluk endeksinde dünya 77.’liğine taşırken, muhalefet sorun olmamış, ulusal görüş birliğine varılmış da, uyum yasası çıkartırlarken mi bu sorunlarla karşılaşıyorlarmış" diye sorunca "Hmmmm" diyerek önlerine baktılar, "Her şeyin farkındayız aslında" dediler ve konuyu değiştirdiler.

Cem TOKER-LDP Genel Başkanı

’Kamusal etik

’KAYIP trilyon’ davasında Ankara cumhuriyet Başsavcılığı’nın Adalet Bakanlığı’na başvurusu bugün gazetelerde okuyacaksınız.

Yargıtay’ın Sincan 1. Ağır Ceza’nın kararı doğrultusunda karar vermesi halinde sayın Gül’ün yargılanmasının yolu açılacak ve sanık olarak mahkeme huzuruna çıkmak zorunda kalacak. ’Kayıp trilyon’ davası konusu fiiler, Ceza Kanunu itibarı ile tanımlanması bakımından kamu görevi ile bağdaşması mümkün olmayan ithamları içeriyor. Bu ithamlara karşı savunma yaparken, Anayasal anlamda en yüksek kamu görevini sürdürmenin ne kadar mümkün olabileceği, ’kamusal etik’ bakımından büyük tartışmalara yol açacak.

Biliyor musunuz

SP Genel Başkanı Prof. Numan Kurtulmuş’un bugün partisinin Topkapı Cevizlide’deki il merkezinde ’mayınlar’la ilgili bir basın toplantısı yapacağını... ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras’ın, 17 haziranda partisinden istifa ederek 10 Aralık Hareketi ve SHP’yle (eski Mülkiyeliler Başkanı ve Boyner’in YDH’sının Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Ergül’ün liderliğindeki) yoluna devam edeceğini açıkladığını...
Yazarın Tüm Yazıları