Kağnı hızında jet alışveriş

Bayram arefesinde markete gidip de emekli maaşı sırasını andıran kasa önü bekleyişini görmesem, yine de denemezdim jet alışverişi. Korkuyorum teknolojik yeniliklerden; toplum içinde kendimi rezil etmeden önce evde çalışmam gerekiyor.

Ne var ki zamanım; varlığı meçhul karizmamdan değerli olduğundan, rezil olmayı göze aldım ve jet kasanın yanına gittim. İtiraf ediyorum, yalnız olmayışım da biraz içimi rahatlattı; aldıklarını kasadan geçiren bir kadın daha vardı. Bu arada söylemeyi unuttum; bu jet kasalar bazı Migros’larda bulunuyor.
Aldıklarınızı sepetiyle birlikte kasanın soluna koyuyorsunuz. Varsa, önce Money kartınızı okutuyorsunuz. Kasanın sağında poşetlerin asılı durduğu bir bölüm var ve sanırım aynı zamanda tartı görevi görüyor. Ben bunu bilmediğimden başta çantamı buraya bıraktım; al kardeşim şunu üzerimden gibi bir tepki verdi. Elbette panikledim, olay yerinden kaçmak üzere çantamı kaldırınca cihaz sustu da devam etme cesareti buldum.

SEBZELERİ BIRAKIP KAÇSAM

Sistem esasen basit: Sepetten al, barkodunu okut, poşete at. Böyle bir süre devam ettim. Nasıl mutluyum anlatamam. Kasiyercilik oynamak gibi. Kendime güvenim filan da geldi.
Sonra bir baktım sepette barkod okutacak bir şey kalmamış, sadece sebzeler var. Yine aklıma ilk gelen sebzeleri bırakıp kaçmak oldu. Sonra okuma yazma bildiğimi hatırladım ve önümdeki dokunmatik ekranda yazanları okudum. Kocaman yazıyor işte: SEBZE-MEYVE. Dokundum; bu kez karşıma alfabetik sebze isimleri çıktı. Yine dokundum; kaç demet ya da kilo aldığımı sordu. Bunu da böylece hallettim.
Neredeyse alışverişi tamamlamıştım ki, markete girer girmez raftan alıp içtiğim su aklıma geldi. Onu da okuttum, poşete attım, cihaz yine delirdi. Resmen UFO alarmı veriyor. “Tanımlanamayan cisim, tanımlanamayan cisim”. Yahu, az önce tanıştırdım ya sizi. Yabancı değil, 0.5 lt.’lik Erikli su. Yok, kasa Nuh diyor peygamber demiyor.

KASA SUSMAYINCA GÖREVLİ GELDİ

Gözüne fener tutulmuş tavşan gibi çaresizce etrafa bakınırken görevli geldi. O da baktı; tanımlanamayan bir şey yok aslında. Fakat kasa susmuyor bir türlü. Epey bir kafa yorduktan sonra anlaşıldı ki, bütün mesele ben suyu içtiğim için olmuş. 0.5 lt. olarak tanımlanan şişe tartıya yarı yarıya boş konunca kasanın kafası karışmış. “Bir dahaki sefere okuttuktan sonra çantanıza atın şişeyi” dedi görevli.
Her şey normale dönünce kredi kartımı POS’tan geçirdim, şifremi girdim, ödendi kağıdını ve fişi aldım, alışverişi tamamladım. Ama sıkıntıdan kan ter içinde kaldığım gibi arkama dönüp baktığımda gözümde büyüyen sıraların da çoktan bittiğini gördüm.
Kağnı hızında jet alışveriş de böyle oldu işte. Ama kararlıyım, yine gidip yine deneyeceğim.

ORADA NELER OLUYOR

Twitter’da Kara Cuma takibi

Black Friday (Kara Cuma), tüm Amerika’nın geleneksel indirim ve alışveriş hummasına yakalandığı günün adı. Şükran Günü’nün hemen ertesinde kutlanıyor, bu yıl 26 Kasım’a denk geliyor. Ne olup bittiğini, indirimlerin ve tekliflerin boyutunu takip etmek isteyenler Twitter’a bakabilir. Ben bu yazıyı yazarken Amazon.com, Tom Tom navigasyon cihazlarını yüzde 20 indirimli satacağını, Star Trek setinde ise yüzde 61 indirim uygulayacağını duyurdu. Starbucks o gün bir içecek alana ikinciyi bedava veriyordu. OldNavy’de indirim ise yüzde 30’du. Walmart’ta Nintendo Wii 199 dolardı, üstelik yanında 50 dolar hediye çekiyle.

e-ALIŞVERİŞTE BU HAFTA

Yüzde 85 indirimli Hugo Boss

Trendyol.com, Hugo Boss’un limitli sayıdaki kadın tekstil ürünlerini 22-25 Kasım arasında yüzde 85’e varan indirimle satacak. Etekten bluza, ceketten elbiseye, tişörtten tuniklere pek çok şey bulabileceksiniz. Bu tarihlerde satışacak çıkacak diğer markalar arasında Lee Wrangler, J. LO, Audrey Hepburn Konsept, Matraş, Patrizia Pepe, FILA, Rubberduck, Balizza, Gizia, Diesel Saat, Hush Puppies var.

KEŞKE BENİM OLSA

En yeni müzik istasyonu

Bang&Olufsen, ilk iPod, iPad ve iPhone uyumlu taşınabilir ses sistemini çıkardı (docking station). Adı BeoSound 8. Hoparlörleri kocaman birer beyaz koni şeklinde. Dijital amfisinin ses aralığı etkileyici; 38 Hz ile 24 bin Hz arasında. Uzaktan kumandası var. Zemin düz olduktan sonra her yere koyup dinleyebilirsiniz. Amerika’da 999 dolara satılıyor.

AVM’LERDE NELER OLUYOR

Ortaköy Pazar’ı taşındı

Esentepe’deki Astoria Alışveriş Merkezi’nde, 5 Aralık’a kadar Pazar Günleri düzenleniyor.
İstanbul Ortaköy’ün meşhur takı ve el sanatları tezgahları, AVM’nin -2. katında açılıyor. Tarot ve geçici dövme standı ile resimlerini yaptırmak isteyenler için ressam da var.

3 saat eğlence

Güneşli’deki 212 İstanbul Power Outlet’te her gün, 15.00-18.00 arasında çocuklara yönelik eğlence var. Kum boyamadan sosis balona, müzikal tiyatrodan yüz boyamaya, sihirbazdan resim atölyesine, tahta bacaktan jonklöre kadar renkli aktivite ve gösteriler gerçekleştiriliyor.
Yazarın Tüm Yazıları