İzmir-Kazakistan yatırım köprüsü kuralım daveti

Haberin Devamı

 

 

KAZAKİSTAN Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, vatandaşlarının İzmir ve çevresini çok sevip tercih ettiğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde İzmir’e gelen büyükelçi, özellikle mülkiyet kanunundan sonra bu çevrede münferit mülk alımlarının hızlandığını ve bununla bağlantılı olarak İzmir ve çevresine birçok site yatırımı olduğundan bahsetti. Daha önce Türkiye’de Belek Sirene Oteli, Bodrum Kempinsky Oteli ve Beldibi Türkiz Oteli gibi yatırımlar yapan Kazak turizm şirketlerinin de artık Çeşme’yle ilgilendiklerini anlatan büyükelçi, karşılıklı işbirliğinin iki ülkeyi yakınlaştıracağı görüşünde. Kazakistan’da kurulacak Kazak-Türk sanayi bölgelerinin de Türk yatırımcıları beklediğini ve 2 yıl önce imzalanan gümrük birliği anlaşmasıyla büyük avantajlar sağlayacağını belirten, daha önce cumhurbaşkanı danışmanlığı, eğitim ve bilim bakanlığı yapan Büyükelçi Tüymebayev’e, Grup Odi’nin düzenlediği gecede, Agora Rotary Kulübü, “Üstün Meslek Hizmet Ödülü” verdi.

Haberin Devamı

İzmir’le ilk bağlantınız nasıl oldu?

- Küçük kardeşim İzmir’de eğitim görmüştü. Ben o zaman Ankara’da diplomattım. Kardeşimi ziyarete gelince İzmir’i görüp hayran kalmıştık. İzmir deniziyle, güneşiyle, doğasıyla çok özel bir şehir. Türkiye’nin çok özel bir şehri bence. Sanat, sanayi ve anlayış konusunda da bir çok yerden daha öne çıkıyor.

Ne zamandır Türkiye’desiniz?

- Kazakistan’ın ilk büyükelçiliği Ankara’da açılınca, orada da görev yaptım. İstanbul ve Antalya’daki konsoloslukları da ben açtım. İlişkilerimiz her yıl gittikçe güçleniyor. Emekli olduğumda burada yaşamayı düşünüyor ve istiyorum. Zaten oğlum Ankara doğumlu. Biz ailece burayı seviyoruz. Ayrıca dostlarımız çok. ,

BİRÇOK ALANDA İŞBİRLİĞİ YAPABİLİRİZ

Kısa bir süre önce İzmir’e gelip şehrin yöneticileriyle görüştünüz değil mi?

- Evet. Geçen ay Kazakistan’dan milletvekilleri ve işadamlarından oluşan bir heyetle İzmir’e gelip yöneticiler ve işadamlarıyla görüştük. Sanayi bölgelerini gezdik. İzmir’le ilişkilerimizi gözden geçirdik ve neler yapabiliriz diye tartıştık.

Haberin Devamı

Nasıl yanıtlar aldınız işbirliği teklifinize?

- Sıcak bakıyorlar. Buradaki işadamlarını da Kazakistan’a davet ediyoruz. Tarım ve hayvancılık konusunda işbirliği yapabilir ve bilgi alışverişinde bulunabiliriz. Biz ayrıca bilim ve fen konularında da çok ilerideyiz. Sizler sanayide ilerlediğiniz için ar-ge ve sanayi birleşmesini iki ülke olarak gerçekleştirebiliriz. Çünkü bizde eski Sovyet zamanından kalan birçok bilim projesi var.

BÖLGEYE BÜYÜK SİTELER YAPILIYOR

İzmir ve çevresine yapılan yatırımlarla ilgili bilgi verebilir misiniz?

- İzmir çevresine yatırıma başladık. Geçen sene çıkan yabancıların mülkiyet kanunundan sonra bu daha da artacak diye düşünüyorum. Buraya turizm, otelcilik ve konut yapılması alanında yatırım yapacak şirketlerimiz var. Ayrıca son aylarda 57 Kazakistan vatandaşı buradan mülk sahibi oldu.

Haberin Devamı

Sanıyorum İzmir çevresinde yaşayan Kazak vatandaşlarının sayısında da artış oldu.

- Evet, özellikle Çeşme’de, Bodrum’da villalar satın alan ve gidip gelen Kazaklar var. 100 dönümlük bir site yatırımı bitti ki buraya gidip gelen vatandaşlarımız var. Şimdi de Çeşme’ye yeni büyük bir site yapılacak.

ÇEŞME’DE OTELLER DÜŞÜNÜLÜYOR

Turizm alanında nasıl yatırımlar olabilir burada?

- Daha önce Belek Sirene, Bodrum Kempinsky ve Beldibi Türkiz otelleri hep Kazakistan işadamları yaptı. Şimdi aynı gruplar Çeşme için plan yapıyor ve görüşme halindeler. Çeşme’de de büyük otel projesi de netleşiyor.

Kazakistan’dan gelen turist sayısı da artacak böylelikle

- Geçenlerde Çin’den 120 bin civarında turist geleceği haberi vardı. Düşünün 2 milyarlık Çin’den 120 bin. 17 milyon nüfuslu Kazakistan’dan gelen turist sayısı ise 360 bin. Gelenler her yıl yüzde 30 artıyor.

Haberin Devamı

İzmir-Kazakistan yatırım köprüsü kuralım daveti

GELEN 170 MİLYONLUK GÜMRÜKLÜ BÖLGEYE GİRER

Türk şirketlerine Kazakistan’da yatırım için neler tavsiye edersiniz?

- Kazakistan’da yatırım yapmak Türk şirketleri için çok avantajlı. Çünkü, biz Beyaz Rusya, Belarus, Rusya ve Kazakistan’ın olduğu 170 milyonluk bir Gümrük Birliği bölgesi içindeyiz. Artık sınır yok, gümrük yok, ekstra ödemeler yok. O nedenle Kazakistan’da üretim yapmak her zaman daha karlı. Vergimiz yüzde 7 düşük. Bu fırsatı kullanmak gerekli.

Ne gibi teşvikler olacak?

- Kazak-Türk sanayi bölgeleri kurulacak. Her il merkezimiz yanında özel arsalar ayrılacak ve sanayi bölgeleri kurulacak. O nedenle işadamlarını Kazakistan’a davet ediyoruz. Ayrıca önümüzdeki günlerde İzmir’de Kazak-Türk işadamlarını içeren büyük bir toplantı yapılması da planlanıyor.

Haberin Devamı


OKUMA-YAZMA ORANIMIZ YÜZDE 99,5 VE E-ÖĞRETİME GEÇİYORUZ

İzmir’de okuyan birçok Kazak öğrenci var değil mi?

- Eğitim alanında karşılıklı iyi ilişkilerimiz var. Kazakistan’dan 750 civarında öğrencimiz burada eğitim görüyor. Türkiye’den de 600 civarında öğrenci bizde eğitim alıyor. Ben daha önce Milli Eğitim ve Yükseköğretim Bakanlığı yaptığımdan bu konuyla ilgiliyim. Bizim orta öğretimdeki öğrencilerimizin yüzde 85’i akıllı tahtaya geçti ve geniş bantla internete bağlandı. Okuma-yazma oranı yüzde 99,5’tur.

Büyük başarı. Elektronik eğitime geçiş konusunda da ileridesiniz

- Biz Kazakistan’da 2020’ye kadar tamamen elektronik öğrenme sistemine geçiyoruz. Bunu üniversitelere de yaygınlaştırıp her üniversitenin internet aracılığıyla bağlanmasını sağlayacağız. Eski tip öğretim bu nesil çocuklarına uygun değildir. Bu konudaki kaynakları tercüme edip Milli Eğitim Bakanı ve Tübitak Başkanı’na da ilettim. Sanıyorum sizin ülkeniz de bu yöntemleri hızlandıracak.

 

Yazarın Tüm Yazıları