İran, Irak seçimlerini karıştırıyor

AHMET ÇELEBİ yine sahnede. Kim olduğunu anımsıyorsunuz.

Haberin Devamı

Amerikan kamuoyunu adım adım Irak savaşına hazırlayan adam. 1944 doğumlu Çelebi, Şii bir aileden geliyor. Saddam karşıtı muhalefeti toparlamak için Irak Ulusal Konsey’in kurulmasında aktif rol oynayan ve başkanı olan Çelebi, Saddam’ın kitle imha silahlarına dair, sonradan düzmece oldukları ortaya çıkan bilgileri Washington’a sağlayan kişi.

Yine Saddam’ın El Kaide ile bağlantısı olduğu bilgisi de Çelebi kaynaklıydı. 


Onu, araştırmacı gazeteci Aram Roston’un “ABD’yi savaşa iten adam. Ahmet Çelebi’nin olağanüstü yaşamı, maceraları ve tutkuları” adlı kitabında yakından tanımak mümkün.


Çelebi
’yi aslında biz de tanıyoruz. Ben onun adını ilk kez rahmetli arkadaşım Gülçin Telci’den duymuştum. 80’lerde Gülçin’in Boğaz’daki dairesini kiralamıştı. Yıllar sonra ABD’yi savaşa iten adam olarak çıktı karşımıza. Ama daha önce Ürdün’den gelen haberlerde de rastlamıştık adına. Kurduğu Petra Bank’ın içini boşalttığı için 22 yıl hapis cezasına çarptırıldığı Ürdün’e giremiyordu.

Haberin Devamı


1990’lerin ortasında muhalefeti örgütleme girişimlerini başlattığı kuzey Irak’taydı. Saddam’ın bölgeye saldırısı sırasında ise Türkiye’den de gidip bölgede faaliyet gösteren bazı unsurlarla birlikte gemiyi ilk terk edenler arasındaydı.


ÇELEBİ’NİN GÖZDEN DÜŞÜŞ VE YÜKSELİŞİ


Çelebi
’nin, ABD’nin önde gelen gazete ve dergilerindeki bazı gazetecilere, dünyayı sarsan kitle imha silahları masallarını yazdırırken başında bulunduğu Irak Ulusal Konsey’i American Defence Intelligence Agency’den ayda 335 bin dolar alıyordu. 18 Mayıs’a kadar ödemeler sürdü.


Amerikan kuvvetlerinin Irak’ı işgalinden sonra Konsey başkanlığı yaptı, başkanlığa aday oldu ama hemen ardından da CIA onun verdiği bilgilerin doğru olmadığına ilişkin verileri toplamaya başladı. Çelebi’nin ABD’yi aldattığı haberlerinin yayılmasıyla gözden düşmesi aynı döneme rastladı.


2004’te Amerikan devlet sırlarını İran’a verdiği iddiaları ortalığı kapladı.


Onun, dünya liderlerinin Irak’a petrol karşılığı gıda programı kapsamında büyük miktarlarda rüşvet aldıkları açıklaması da, devlet başkanlığı adaylığının kabul edilmeyeceğini anladığı günlere denk geldi.

Haberin Devamı


Tutuklanma dâhil her türlü aşağılanmaya maruz kaldıktan tam bir yıl sonra 2005’de başbakan yardımcısı olarak parlamentoya girdi. Daha sonraki yıllarda Maliki hükümetinde görev aldı. İki yıl önce Amerikalı General Petreus, Çelebi’nin Irak için vazgeçilmez olduğunu söylüyordu.


Çelebi
’nin yıldızı Irak’ta yeniden parlamıştı.


Ta ki bir hafta öncesine kadar.

İRAN’IN ADAMI

Irak seçimlerine bir ay kala, laik Sünni koalisyonu içindeki Ulusal Diyalog Cephesi, bu hafta sonunda seçimleri boykot ettiğini açıkladı. Nedeni ise Irak’taki Amerikan güçlerinin komutanı General Odierno’nun bir açıklaması. General Odierno, geçen hafta Washington’da yaptığı konuşmada, Irak seçimlerinde Saddam Hüseyin rejimi ile ilişkisi olan isimleri seçimlere sokmamakla görevli komisyon üyesi Ahmet Çelebi’nin İran ile çalıştığını açıkladı. Amaç seçimleri etkilemekti. Bu konuda belgeler olduğunu, Çelebi’nin İran yanlısı El Kuds ordusu ve liderini desteklediğini söyledi.

Haberin Devamı


Odierno
bir şey daha söyledi. “Eğer seçimlerden sonra Irak’ta istikrarsızlık tehlikesi görürsek askerlerin geri çekilme sürecini yavaşlatabiliriz” dedi.


ABD’nin Irak’taki her politika değişikliği döneminde göze giren ya da gözden düşen Ahmet Çelebi’nin İran ile gizli ilişkileri yine ortaya döküldüğüne göre, Obama’nın Irak’tan asker çekme takvimi ve onunla ilgili tüm senaryoları da dikkatle izlemek gerekiyor.    

Yazarın Tüm Yazıları