İnek Şaban hayranı büyükelçi

1919'da İngilizlerin Trakya ve Anadolu'da Türk çoğunluğuna sahip toprakları Osmanlının elinden almama sözünden dönmesine isyan eden ülkedir Hindistan.

Türklerin rencide edilmesine seyirci kalmaz, Hindusuyla, Müslümanıyla el ele verip yardım toplar ve Türkiye'ye yollar. Daha sonra Atatürk bu paranın bir bölümünü İş Bankası'nın kuruluş sermayesine katacak, geri kalanını ise Meclis'in inşaatı ve asker eğitimine ayıracaktır. Ve gün gelecek Atatürk, ‘‘Yüce Ruh’’ Mohandas Karamçand Gandi'ye Hindistan'ı kurtarmada önder olacaktır.

Aloke Sen işte bu Bağımsız Sosyalist Laik Domokratik Hindistan Cumhuriyeti'nin 42 yaşındaki 20'nci Ankara Büyükelçisi. Türkçeyi anadili gibi konuşan Aloke Sen ve eşi Reeta Goomtu'yla Denizli'de tanıştık, Ankara'da buluştuk. Sefir bey eşiyle UFO dünyasının Türk hamisi Nuri Sözkesen'in tekstil fabrikalarını gezerken ‘‘Ankara'daki tek Hint lokantası bizim ev, en iyi aşçı da benim, gelin de görün’’ demez mi? Ver elini Ankara'nın ünlü Botanik Parkı'na tepeden bakan Hindistan Büyükelçiliği, merhaba Hindistan.

Aloke-Reeta Sen çifti Kalküta doğumlu, ünlü şair Tagor'un hemşerileri. Kızları Ronjaboti ile oğulları Ritoban şimdilik Hindistan'da yaşıyor. Türk hayranı Bengalli büyükelçi, diplomasiye ilk adımını 1978'de Ankara'da 3'üncü kátip olarak atmış. Bu arada Türkçe dersleri almış, Türkiye'yi dolaşmış ve kendi isteğiyle 6 ay önce Ankara'ya büyükelçi olarak atanmış. Görünen o ki, sefir bey ile sefire hanım tam birbirini bulmuş. İkisi de güler yüzlü, ikisi de tatlı dilli, ikisi de baklava tutkunu. Var mısınız, ‘‘32 kısım tekmili birden Türkçe sözlü-Hintçe şarkılı Avare’’nin unutulmaz yıldızları Pritviraj Kapoor ile Nergiz'in anavatanlarını tanımaya? Merak etmeyin, Sen çiftinin kendi elleriyle hazırladığı Hint yemekleri hepimize yetecek.


HİNDİSTAN İLE TÜRKİYE, İLETİŞİM ALANINDA NİYE EL ELE VERMİYOR


Diplomatların ne düşündüğünü öğreniyoruz ama, ya sokaktaki Hintli nasıl biliyor Türkiye'yi?

- Hintliler, Türkleri çok sever ama, çağdaş Türkiye hakkında bilgileri çok az. Sokaktaki Hintliye Türkiye'yi sorduğunuzda aklına önce Osmanlı, Atatürk gelir. İstanbul'un çok romantik olduğunu, laik Türkiye'nin Asya-Avrupa arasında çok önemli bir rol oynadığını biliyor. Nazım Hikmet, Hindistan'da en popüler Türk şairidir. 1970'lerde Türkiye'den sonra atandığım Bangladeş'de Nazım Hikmet'in birkaç şiirini tercüme ettim, gazetelerde yayınlandı. Yılmaz Güney de çok sevilir, festivallerde gösteriler filmleri çok izlenir. Ayrıca Mevlana ile Nasrettin Hoca fıkraları çok popülerdir. Ama bugünkü modern, aydın, tipik bir Avrupa ülkesi konumunda olan Türkiye'yi bilmiyor. Aynı şekilde Türkiye'de de Hindistan denince akla ilk gelen mihrace, fil, yoga oluyor; bunlar doğru ama, bir de dünyanın en büyük 4. ekonomisine sahip çağdaş bir Hindistan var. Hindistan iletişim teknolojisinde dünya çapında mükemmel bir güce sahip. Bilgisayar konunusunda uzmanlığımızı bugün bütün dünya kabul ediyor. Bu konularda neden iki dost ülke olarak el ele vermiyoruz? Bu ticari işbirliği aslında fiyat bakımından da size çok ucuz gelecek. Japonya ve Amerika'dan sonra kalite olarak bir de bize bakın. Hindistan Türkiye için henüz tam olarak keşfedilmemiş bir ülke. Hintli turist Türkiye'ye direkt uçak olmadığı için çok gelemiyor. Aslında Türkiye Hintli turistler için de çok cazip, bir cennet. Hindistan'a göre özellikle restoranlar biraz pahalı ama, Avrupa'ya göre ucuz sayılır.


SICAĞA KARŞI HİNT SAVUNMASI


Cebinizde kuru soğan taşıyın


Ankara sıcaktan yanıyor, Ankara'daki büyükelçi beyaz ulusal giysileri içinde tiril tiril.

- Türkiye'deki sıcaklar bizim için anormal değil, Hindistan'da yaz gerçekten öldürücü sıcaklarla geçer. Kimileri sıcağın etkileri azaltmak için acı biber yer. Ayrıca bizde yetişen yeşil mangodan yapılan şerbet serinleticidir, vücut sıcaklığını normale düşürür. Aynı şekilde bol bol yoğurt yeriz, çok su içeriz, tuz tabletleri alırız. Benim doğduğum kentte acayip sıcak bir rüzgar olur, insanı kavurur. Böyle günlerde büyükler, kurtalarının ceplerinde kuru soğan taşır. Gerçekten kuru soğan sıcaklığı alıyor, iki ayrı cebe konan soğanlar akşama kadar kupkuru olur. Bizde Ayurdveda sistemi var, gerçekten çok büyük bir alternatif tıp bilimidir.
Yazarın Tüm Yazıları