İnceleme 1000 yerine ilk 10 binde yapılmalı

YGS’de yaşanan “şifre” iddiaları nedeniyle, savcılık sınavda ilk 1000’e giren adayların soru kitapçıklarını (veri tabanı üzerinden) incelemeye almış.

İyi bir gelişme ama, yeterli değil. Çünkü iddialara göre, anılan şifre ile 40 matematik sorusunun tamamını değil, büyük bir kısmını (yaklaşık 37-38 tanesini) doğru olarak cevaplamak mümkünmüş. Bu da gösteriyor ki, daha önce KPSS skandalında ‘120’de 120 doğru’ ile yaşanan ‘tam puan acemiliği’nin, bu sefer yaşanması istenmemiş (tabi ki şifre iddialarının gerçek olması halinde). Bu durumda ilk 1000’e giren öğrenciler çok büyük ihtimalle, soruları kendi bileklerinin hakkıyla çözen (yani ‘şifresiz’) öğrencilerdir. Bu nedenle de anılan incelemeden, konuyu gerçekten aydınlatacak bir sonuç elde etme ihtimali oldukça düşüktür.
Bu bağlamda, şifrecileri ilk 1000 yerine, ilk 10 binde aramak; soruşturmanın selameti ve kamu oyunun tatmini açısından çok daha doğru olacaktır.
Sonuçta, gerçekten YGS’de şifre olup olmadığı şüphesi aydınlatılmak isteniyorsa; ilk 1000 değil, ilk 10 bine giren öğrencilerin soru kitapçıklarının (sadece bilgisayar ortamında değil, sınavda dağıtılmış olan gerçek kitapçıklar üzerinden) incelenmesinin yararlı olacağını düşünüyorum. Aksi takdirde korkarım ki, ilk 1000’de yapılacak incelemenin; sadece zaten olayın en başında tatmin olmuş olanları bir kez daha tatmin etmekten öteye gitmeyecektir.
Metin YAYKINLIOĞLU

AMAN DİKKAT


SUPERONLINE internet üyeliğim var. 1 Mb. limitsiz tarifeden yararlanırken daha ucuz koşulları araştırırken Superonline çağrı merkezindeki görevli kişinin sunduğu üç ayı 10 TL. 21 ayı 49 TL. 8Mb. limitsiz seçeneğine telefonda onay verdim. O an da aklıma gelen “İki yıl boyunca başka bir tarifeye geçebilir miyim” sorusuna olumsuz yanıt alınca onayımı geri aldığımı ifade ettim. Önce geri dönülemeyeceği söylense de ısrarım üzerine işlemin geri alınacağı söylendi. Üstüne basa basa bu işlemin geri alınıp alınmadığını sordum. İtirazımın iletildiği söylendi. (30.3.2011)
Kısa bir zaman sonra evime gelen faturadan istemediğim tarifeye geçirildiğimi gördüm ve 6.4.11 tarihinde telefonla itirazımı bir kez daha yaptım. 48 saat içinde yanıt verileceği söylendi. Bu süreyi geçen bir zamanda arandım ve yapacak birşey olmadığı ifade edildi. Düşünebiliyor musunuz mahkemeler kararlarını değiştiriyor ama Superonline da bir kez evet demişseniz bitti, geriye dönüş yok artık. Ne kural ama?
Bitmedi; bir-iki gün sonra geçtiğim tarifenin kısıtlamalı olduğunu çevremden öğrendim. 8 Mb. limitsiz hız kotasının 25 Gb’a geçerli olduğunu bu kota dolduktan sonra hızın 1 Gb’ında altına indirildiğini çağrı merkezine doğrulattım. Neden bu özelliklerin tarifeye geçiş aşamasında anlatılmadığını sorduğumda şikayetimi ilk görüştüğüm çalışana yönlendirdiler. Ben de şikayetimin kişilere yönelik olmadığını satış yönteminin oldu-bittiye getirilerek yapılmasına ve müşteri hoşnutluğunun bu firma için birşey ifade etmediğine yönelik olduğunu söyledim.
Sonuç mu? Elde var sıfır.
İşin komedi bir tarafı da cep telefonuma bana ulaşamadıklarına ilişkin mesaj göndermeleri...
İlkar TELMEN-Subayevleri-ANKARA

Hayvanları da düşünelim


ESKİŞEHİR-Trabzon maçını izlerken saha kenarında bir polis ve yanında koruma köpeği vardı. Ağzı gemle bağlı olarak duruyor. Şöyle bir düşünün maç 90 dakika, yarım saat önce ağzına gem takıldıysa en az yarım saat stadın boşalması da eklenirse yazık değil mi? Bu zavallı dostlara. Bu kadar saat hiç su ihtiyacları olmuyor mu? Bence bu da hayvana kötü muamele değil mi?
Leyla GÜLER
Yazarın Tüm Yazıları