İnanmazsınız, milletvekili kodeste

“FAZLA akla gerek yok, kim olursa olsun, partimizin hiçbir üyesini koruması söz konusu değildir. Hiç kimse partiye sığınıp, dokunulmazlık aramasın. Kim suçlu ise cezasını çeker. Biz iktidarız, partimiz için kötü olabilir, ama ülkemiz için iyidir. Ancak, bu mücadele ile düzgün bir ülke olabiliriz.”

Haberin Devamı

Bu sözler Sırbistan Başbakan Yardımcısı Vucic’e ait. Olay şu:
Dragan Tomic Sırbistan’da bir bankanın yönetim kurulu başkanı ve iktidar partisinde milletvekili. Tomic geçen gün tutuklanıyor. Onunla birlikte banka yönetiminden dört kişi daha gözaltına alınıyor. İddiaya göre, “kredi komitesinin, geri ödemede yeterli garanti olmadığına ilişkin uyarısına rağmen, Tomic ve diğerleri bazı firmalara kredi veriyor”.

ZARAR BİR MİLYAR

Tomic hukukçu, daha önce Gelirler Genel Müdürü. Sırbistan Merkez Bankası o bankanın lisansını iptal ediyor. Bankanın sürekli zarar ettiği gerekçesiyle.
Ardından her şey ortalığa dökülüyor. Medyanın bu olayın üzerine gitmesinde payı büyük.
Vucic
milletvekili Tomic ile ilgili gerçeği öğrendiğini ve “partisinin bu suçun hesabını soracağını” açıklıyor. Birkaç bankada daha yolsuzluk iddialarına el koyduğunu söylüyor, toplam zarar bir milyar Euro.

Haberin Devamı

SEÇİMDE ŞANSLI

Bu Vucic yolsuzluk mücadelesinde çok hızlı, hiç sakınmıyor:
“Milletvekili imiş, bakanmış, yolsuzlukta hiç bakmam”.
Savcı el koyuyor, meclis Tomic’in dokunulmazlığını kaldırıyor, polis, savcı emriyle milletvekilini yakalıyor, mahkeme hapse atıyor.
Ne görevden alınan savcı ve polis var, ne “iktidara kumpas” öfkesi, ne “Biz bu oyunları bozarız” feryatları. Tam tersine, yaklaşan seçimlere doğru Vucic’in oyu sürekli artıyor.
Orası Sırbistan, üç gün öncesine kadar insanların birbirini boğazladığı ülke, şimdi demokratik hukuk devleti. Yakında AB’ye tam üye olacak.

Radyo El Kul

BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç hükümete öneriyor:
“Suriyeli muhalifler burada radyo kurmak için bizden izin istiyor. Türkiye’den Suriye’ye yayın yapacak bir radyo”.
Belki bir yıldan daha eski olan bu öneri, hükümette tam anlaşma sağlanamadığı için o tarihte geri kalıyor.
Dünyanın en özgür medya kurumlarından biri, “Amerika’nın Sesi” sitesinde bir haber:
“İstanbul’da kurulan El Kul isimli bir radyo Suriye’ye yayın yapıyor”.
El Kul, “Kulun olayım” anlamında. Bir bu eksikti, Suriyeli muhaliflere her şeyi dökmüşken, yeniden destek anlamında, bir de buradan radyo yayını.
Suriye “içişlerine karışmakla” suçladığı bizi BM’ye elbette şikâyet eder. “Amerika’nın Sesi” sitesindeki haber doğru ise başımızın ağrıması için bir neden daha.

Haberin Devamı

Üç bakan dönsün

YOLSUZLUK iddialarına adı karışan üç bakan istifa ediyor. Hatta, Erdoğan Bayraktar istifa etmiyor, o günkü Resmi Gazete’de yer aldığı biçimiyle, azlediliyor.
Aradan geçen zamanda “paralel devlet” masalına bir yenisi ekleniyor. Tayyip Erdoğan açıklıyor ki, “yolsuzluğa adı karışan ve gözaltına alınan bakanların çocukları, kendi oğlu dahil, o savcılara dava açacak”.
Halkbank Genel Müdürü tahliye ediliyor, sıra oğullarda ve istifa eden bakanların geri dönmesinde. HSYK yasası, değişen yüzlerce yargıç ve savcı, görevlerinden alınan binlerce polisle birlikte, AKP 17 Aralık’ı yeniden doğuş günü ilan eder.


Yazarın Tüm Yazıları