Hollande’ın kritik sorusu

"DAVETİMİ kabul ettiniz, teşekkür ederim. Sizinle bizim partilerimiz üzerinden bağımız var, ayrıca ikimiz de Sosyalist Enternasyonal üyesiyiz."

Haberin Devamı

Türkiye’yi ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Hollande önceki gün Fransız Sefareti’ne davet ettiği CHP
Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu bu sıcak sözlerle karşılıyor. Kılıçdaroğlu’nun yanında CHP Genel Başkan yardımcıları, eski Paris büyükelçisi Osman Korutürk ile eski Washington büyükelçisi Faruk Loğoğlu var.
Fransa cumhurbaşkanları ziyaret ettikleri ülkelerde aslında muhalefetle görüşmüyor, böyle bir usul yok. Ama, CHP’yi kendine yakın görüyor ve Kılıçdaroğlu’nu davet ediyor.

BELLİ Kİ HABERDAR

Hollande, Türkiye’yi yakından izliyor:
“Gezi olayları Türkiye’deki demokrasi bilincini gösteriyor, o açıdan önemli”.
Birkaç ay önce Sosyalist Enternasyonal İstanbul’da toplandığı zaman CHP Gezi ile ilgili broşür ve film hazırlıyor. Bunlar Gezinin dünyaya tanıtımına katkı sağlıyor. Aynı tarihte Başkan Papandreu Gezi Parkına ağaç dikiyor. O fotoğraf dünyaya yansıyor. Hollande broşür ve filmden haberdar.

ADALET FASLI

Kılıçdaroğlu konuyu AB’ye getiriyor, destek istiyor:
“Biz AB’yi uygarlık projesi olarak görüyoruz, AB’ye tam üye olmak istiyoruz. Bazı engeller var. Şu sırada özellikle 23 ve 24. fasılların açılmasını bekliyoruz.”
Hepimizin son yıllarda en çok ıstırap çektiği sorunlar, 23. fasıl “yargı ve temel haklar”, 24. fasıl “adalet, özgürlük, güvenlik” başlıklarını taşıyor.
23. fasıl “yolsuzlukla mücadeleyi” içeriyor. “Yolsuzluğun hukukun üstünlüğünü ve demokrasiyi tehdit ettiğini” belirtiyor, AB ülkelerini yolsuzlukla mücadeleye çağırıyor.
24. fasıl ise, “güvenilir ve verimli polis örgütü kurulmasını, vizeler, terör ve uyuşturucu ile mücadeleyi” içeriyor.
Boğuştuğumuz sorunlara reçete.

YOLSUZLUK VE SEÇİM

Hollande bu fasılların açılmasına destek vereceğini belirtiyor ve ekliyor:
“Yolsuzluk dünyanın çok yerinde olabilir. Önemli olan bunların üzerine gidilmesi ve yargıya götürülmesidir.” Sonra şu ilginç soruyu soruyor:
“Yolsuzluk iddiaları yerel seçimleri etkiler mi?” CHP Lideri genel bir karşılık veriyor:
“Gezi ile birlikte etkileyebilir, biz genel olarak Türkiye, özellikle İstanbul, Ankara, İzmir’i kazanmak amacındayız. Türkiye’de artık değişim şart.”
Rahat, dostça bir görüşme. Akşam Cumhurbaşkanı Gül’ün verdiği yemekte Kılıçdaroğlu, Hollande’a en yakın kişi olarak bilinen Fransa Tarım Bakanı ile Savunma Bakanı arasında oturuyor. Aynı masada Tayyip Erdoğan da var doğal olarak.

Haberin Devamı

Julianne Moore merakı

Haberin Devamı

DÖRT kez Oscar adayı, en iyi kadın oyuncu Emmy Ödülü, çocuk kitabı yazarlığı, Jurassic Park, Hannibal gibi ünlü filmlerin oyuncusu Julianne Moore. Artık Türkiye’nin tanıtım filmlerinde rol alacak.
Bu tanıtımlara geçmiş yıllarda turizm temsilcileri, ajanslar, üniversiteler davet ediliyor, geniş katılımla pek çok kişi ve kurumun görüşleri alınıyor, ihaleye çıkılıyor. Bu yıl bunlar yok. Kültür ve Turizm Bakanlığı tanıtım filminde Julianne Moore’un oynamasına karar veriyor. Konu CHP’li Mahmut Tanal’ın dikkatini çekiyor, Kültür Bakanı Ömer Çelik’e soru önergesi veriyor: “Geçen yıllarda tüm şirketlerin katılımına açık iken, bu yıl hangi ihale usulünü uyguladınız? İhaleye hangi şirketler katılmış, kim kazanmıştır? İhaleyi kazanan firmanın ortaklarından biri ile Egemen Bağış’ın ilgisi var mıdır?”
Julianne Moore nasıl seçiliyor, isterse bu sütun Ömer Çelik’e açık.

Yazarın Tüm Yazıları