HMT-1

HMT, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) son projesinin kısaltması. Açık yazılışı “Hukuki Müzakare Toplantıları”.

Haberin Devamı

Hakimler ve savcılarla, HSYK, Yargıtay-Danıştay üyeleri, Adalet Bakanlığı, Adalet Akadamesi temsilcileri ile karşı karşıya gelip hukuki konularda bilgi alışverişinde bulunacaklar. Yargısal sorunları masaya yatırıp tartışacaklar.
HMT, kürsü ile Ankara’yı buluşturacak. “Beyin fırtınası” sonrası yargısal sorunlara çözüm önerileri getirilirken, nihai hedef olarak yargıda uygulama birliği sağlanacak. Aynı suçtan açılan davada, Ankara’da başka Van’da başka karar verilmeyecek. Yargıda güvende artacak.

Son toplantı Ankara’da

İlk toplantı, HSYK üyeleri, idare ve vergi mahkemelerinde görev yapan hakimlerin katılımı ile 15-16 Eylül’de İstanbul’da yapıldı. Son toplantı, 12-13 Ekim’de Ankara’da.

HSYK Genel Sekreteri Bayram: Temyiz kültürü oluşturulacak

HSYK Genel Sekreteri Muzaffer Bayram’la, HMT’yi konuştuk. 2014’e kadar yılda iki kez yapılması plananlanan HMT ile yargıda uygulama birliğinin sağlanması ve temyiz kültürünün oluşturulmasının hedeflendiğini açıklayan Bayram, projenin ayrıntılarını bakın nasıl anlattı:

Haberin Devamı

Yeni bir model

Daha önceki dönemde Yargıtay meslek içi kursları yapıyorduk. Bu arkadaşlar Yargıtay’da dosya okuyordu. Ama 12 bin hakim-savcıyı Ankara’ya getirip Yargıtay eğitiminden geçirmek mümkün değil. HMT projesi aslında kürsü ile Ankara’yı buluşturan, karşılıklı müzakare ve beyin fırtınası ile hukuki hataların en aza indirilmesi, gençlerden yeni fikirlerin alınırken, eksik bilgilerinin de Yargıtay ve Danıştay mensuplarınca tamamlanmasını amaçlayan yeni bir model.

Yeni arkadaşların önünü açmak istiyoruz

Yeni başlayan hakim savcılar da donanımlı, dil bilen, AİHM kararlarını izleyen arkadaşlar. Ama eksik bilgiden kaynaklanan bir yanlışların olmasını istemiyoruz. Yeni başlayan arkadaşların önünü açmak istiyoruz. Beyin fırtınası şeklinde hukuki müzakare toplantılarını planladık. O bölgede görev yapan hakim savcıların hukuki konuları görüşmelerini ve iletişim kurmalarını istiyoruz. Burada konuşan hakim ve savcılar daha sonra da abi-kardeş ilişkisi içinde birbirlerine soruyorlar, yanlışlar azalıyor.

Haberin Devamı

Nasıl yapılacak

HMT’leri her yıl ilkbahar ve sohbaharda yılda iki defa yapmayı planlıyoruz. Toplantının sonunda her grup kendi değerlendirmesini sunacak, sunum yapacaklar ve raporlanacak. Bu raporları, internet sayfamızda yayınlayacağız. 2014’ün yazına kadar yapılacak dört toplantıda uygulama birliğini sağlamak istiyoruz.

Kimse mağdur olmasın

Hakkari’de aynı suçtan davada karar doğru verilirken, Van’da hatalı verilen bir karar yüzünden vatandaş mağdur olmasın istiyoruz. Bu zaman, emek ve hak kaybına neden oluyor. Bu projeyi adalete olan güvenin artırılması projesi olarak düşünüyoruz.

Yasal çözüm de önerilecek

HMT’de Kanunlar Genel Müdürlüğü’nden arkadaşlar da olacak. Hukuki sorunların tespitinden sonra çözüm neyse yönetmelik, kanun, anasaya değişikliği gerekiyorsa bunlar yapılacak. İçtihat birliği çözecekse o sağlanacak. Bu projeden hem kürsü hem Yargıtay-Danıştay istifade edecek.
Son bir not. HMT projesinin tüm ayrıntıları, takvimi ve tartışılacak konu başlıkları HSYK’nın internet sitesinde var.

Haberin Devamı


İşte toplantı takvimi
İstanbul: 15-16 Eylül. Katılımcı: 98
Konya: 22-23 Eylül. Katılımcı: 70
Afyon: 22-23 Eylül. Katılımcı: 153
Erzurum: 22-23 Eylül. Katılımcı: 105
İzmir: 22-23 Eylül. Katılımcı: 100
Ankara: 12-13 Ekim.

Yazarın Tüm Yazıları