Hintli Tata’nın otobüsleri Adana’da üretilmeye başladı

Hintli otomotiv devi Tata, Türkiye temsilcisi İsotlar Grup’la Adana’da otobüs üretmeye başladı.

Tamamı İsotlar Grup tarafından yapılan 20 milyon dolarlık yatırımla Adana’da kurulan İsoto fabrikasında üretilmeye başlanan Tata markalı otobüsler, ilk etapta Ortadoğu, Kuzey ve Batı Afrika’ya ihraç edilecek. İsotlar ve Tata, Adana’da yılda 1000 adet otobüs üretmeyi planlıyor.

Türk otomotiv sanayi bugün 1.2 milyonluk üretim kapasitesi ile AB’de otobüs üretiminde birinci, ticari araç üretiminde üçüncü, otomobilde yedinci sırada. Son yıllarda uluslararası otomotiv markalarının yatırımlarını kaçırmış olsak da Türkiye özellikle ticari araç üretimindeki büyümesini sürdürüyor. Bir çok uluslararası markanın ticari araç üretim üssü haline gelen Türkiye, bu özelliği ile diğer markaları da yatırım konusunda cezbediyor. Son olarak Hintli otomotiv devi Tata, Türkiye’de sessiz sedasız üretime soyunan markalardan biri oldu. Tata’nın Türkiye temsilcisi İsotlar Grup, 20 /images/100/0x0/55ea10c5f018fbb8f8692239milyon dolara Adana’da kurduğu fabrikada Tata markalı otobüsleri üretip ihraç etmeye başladı.

20 MİLYON DOLAR YATIRIM

İsotlar Grup’un otobüs üretim kararı Tata Motors ile yaptığı teknik işbirliği anlaşması ile 2 yıl önce başlamış. Otobüs üretimi için İsoto şirketini kuran İsotlar Grup, 2005 sonunda fabrika yatırımını tamamlayarak otobüs üretimine başlamış. Şu anda Tata’nın 25 kişilik LP 613 ve 35 kişilik LPO 916 modellerinin üretildiği fabrikada, 2007 yılında ise 65 kişilik LPO 1316 modelinin üretilmesi için çalışmalar yapılıyor.

İsotlar Grup’tan konuyla ilgili yapılan açıklamada, 20 milyon dolarlık yatırımla tamamı yüzde 100 yerli sermaye ile 10 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 50 bin metrekarelik alanda kurulan otobüs fabrikasının Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunduğu belirtiliyor. Açıklamada, 2 yıl üzerinde çalışılmış olan üretim projesinde Türk mühendisler ve alanında uzman bir ekibin işbirliği yaptığı kaydedilerek şu görüşlere yer veriliyor:

"Tamamı öz sermaye ile kurulmuş olan fabrika 2005 yılı sonunda faaliyete başlamıştır. Üretimin yüzde 25 ithal yüzde 75 yerli malzeme ile yapılmaktadır. 2007 yılı ortasından itibaren CKD olarak getirtilecek olan şasiler de fabrikamızda üretilecektir. Araçların tasarım ve haklarının tamamı İsoto’ya aittir. Çukurova Bölgesi başta olmak üzere Türkiye genelinde Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgeleri’nde 10 ile dağılmış toplam 53 yan sanayiciye direkt olarak iş imkanı sağlayan Isoto Otobüs Fabrikası, mevcutta 125 olan personel adedini 2007 yılının başında 353 kişiye yükseltecek ve dolaylı olarak istihdam edilen kişi sayısı 2600’e ulaşacaktır."

YILDA 1000 ADET ÜRETİM

2006 ve 2007 yılları ihracatı için Tata Motors’tan alınan ülke ayrımı, model ayrımı ve adetsel hedefler doğrultusunda her geçen gün üretim kapasitesinin artacağını kaydeden İsotlar yetkilileri, 2007 yılında 1000 adet otobüs üreteceklerini belirtiyorlar.

Tamamı ihraç edilmek üzere üretilmekte olan otobüsler, bugüne kadar Tata Motors tarafından direkt olarak ürün sağlanmış olan Ortadoğu pazarına ihraç edilmeye başlanmış. 2007 yılında da Kuzey ve Batı Afrika ülkelerine ihracatın başlayacağı belirtiliyor. Adana’da üretilecek otobüsler Irak, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Bahreyn, Suudi Arabistan, Ürdün, Cezayir, Libya, Nijerya, Senegal, Fildişi Sahilleri, Gana, Angola ve Sudan gibi Tata’nın yer aldığı mevcut pazar ülkeleri dışında markayla henüz tanışmamış ülkelere de ihraç edilecek. Bu doğrultuda ilk olarak Suriye’ye ihracat başlanmış.

Tata Grup kimdir?

Hindistan merkezli Tata Grup 7 farklı sektörde hizmet veren 93 şirketten oluşuyor. 2005-2006 yılı cirosu 22 milyar dolar olan Tata Grup’un 6 kıtada yer alan 40 ülkede yatırımı var. Tata Gruba bağlı Hindistan’ın en büyük otomotiv kuruluşu olan Tata Motors’un 2005-2006 cirosu ise 5.5 milyar dolar. Orta ve ağır ticari araç üretiminde dünyanın beşinci büyük şirketi olan Tata Motors orta ve büyük otobüs üretiminde de dünya ikincisi.

İsotlar Grup kimdir?

İsotlar Grup’un temelleri 41 yıl önce otomotiv sektöründeki yatırımlarıyla atılmış. 1965 yılında faaliyete geçen şirket, bugün itibarı ile grup çatısı altındaki şirketlerde toplamda 500’ü aşkın personel çalıştırıyor. Grubun otomotiv sektöründeki yatırımları ise Türkiye genelinde satış, servis ve yedek parça hizmetlerinin verildiği distribütörlükler ve dünyanın lider markalarının perakende operasyonlarını kapsıyor. Distribütör olarak hizmet verilen markaların kapsamında Tata marka otomobil ve hafif ticari araçlar ile Karsan J9 Premier marka minibüsler yer alıyor. Bu markaların tamamı ülke genelinde yetkili 78 satış ve 100 servis noktası ile hizmet veriyor.
Yazarın Tüm Yazıları