Hayatınızı değerli kılın

Dün size, ailemi ve çevremdekileri yeme içme kültürü konusunda çok geliştirdiğimi, heveslerini her geçen gün arttırdığımı gururla söylemiştim.

Haberin Devamı

Bu noktada bugün bana bir görev daha düştü. O da kardeşim Ayşe’nin Gürcistan gezisinden yeme içme kültürüyle ilgili deneyimlerini sizlere aktarmak.
Gürcü şaraplarının ününü çoğumuz biliyoruz. Ancak kardeşim şarabı ve peynirleri bu kadar ünlü olan bir ülkede ağzına layık bir üzüm bulamadığını söylüyor. Gürcistan’da yabancılar çoğunlukla sek (dry) şarap tercih ederken, yerli halk genellikle tatlı şarabı seviyormuş.
Muhteşem şaraplarının yanı sıra tarhuni dedikleri tarhun otunun suyundan yapılan mis kokulu limonataları ve lezzetli armut suları varmış ve Ayşe Gürcistan’da içecek sıkıntısı çekmeyeceğinizi söylüyor.
Kemikli etle yaptıkları ve bol soğanla ikram ettikleri “şaşlık”ın tamamen kendi yemekleri olduğunu savunan Gürcüler, büyük bir gül büyüklüğünde olan (Özbek mantısına çok benzeyen) “hingali” adını verdikleri mantıyı tek tek ve yoğurtsuz şekilde sadece karabiberle yiyorlarmış. “Çığırtma” ise bol domatesli oluşu ve acı kırmızı biberiyle Ayşe’ye et soteyi hatırlatmış. Et yemeklerinin yanında da sıklıkla verdikleri güveçte mantar lezzetliymiş lezzetli olmasına ama üzerine eklenecek biraz peynirle daha da lezzetlenebilirmiş.
Yarın sizinle haçapuriyi ve ceviz zenginliğini konuşalım olur mu?

Haberin Devamı

Zeytinyağlı barbunya pilaki

Taze barbunya fasulyeleri ayıklayıp yıkadıktan sonra süzülmeye bırakın. Eğer kuru barbunya kullanacaksanız, barbunyayı yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün.
Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir çelik tencereye aktarın. Yncecik yemeklik  doğradığınız soğanları ve ikiye böldüğünüz sarmısakları ekleyin. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak soğan hafifçe sararıncaya kadar, 2-3 dakika kadar kavurun.
Üzerine, soyup tavla zarı formunda küp küp doğradığınız havuçları ve kerevizleri ilave edin. Salçayı da katın. Yine sık sık karıştırarak malzemeleri 2-3 dakika daha kavurun.
Son olarak, barbunyayı da tencereye aktarıp 2-3 dakika daha kavurun. Tozşeker ve tuzu serpiştirip 3 su bardağı kadar sıcak su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp, barbunya iyice yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin. Yemeği ocaktan alıp limon suyunu ilave ettikten sonra kendi tenceresinde soğumaya bırakın.
Servis tabağına aktarıp isterseniz incecik kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun. Barbunya bu şekilde pişse bile rengi çok canlı olmayabilir. Bu barbunyayı pişirdiğiniz tencereye bağlıdır. Benin bu iş için aldığım önlem; çelik tencerede pişirip sıcakken cam ya da porselen kaba boşaltmak. Üzerini de sıkıca kapatıp, soğumaya bırakıyorum. Annelerimiz kendi tenceresinde soğutup sonra servis tabağına aktarırdı. Ama artık barbunyalar çok değişti ben de sistemi değiştirdim.

Haberin Devamı

1 kg taze barbunya fasulye
½ su bardağı zeytinyağı 
2 adet orta boy kuru soğan 
7-8 diş sarmısak
1 adet orta boy kereviz 
1 adet orta boy havuç
5 çay kaşığı dolusu domates salçası
1 yemek kaşığı tozşeker
2 çay kaşığı tuz  
½ adet limonun suyu

Yazarın Tüm Yazıları