Hayatımızı yöneten düşünceler

Düşünmeyi öğreniyoruz. Bu size çok tuhaf gelebilir. Bilerek doğan insan, düşünmeyi bilmiyor. İçine doğduğumuz kültür, ortam, anne-baba, kardeşler, iletişim ve ilişki içinde bulunduğumuz herkes nasıl düşüneceğimizi bize öğretiyor.

Öğrendiğimiz bütün bu bilgilerin ışığında yaşadığımız tecrübeler, düşünce biçimimizi değiştirebiliyor. Fakat bunun pek kolay olduğunu söyleyemeyeceğim. Çünkü öğrendiğimiz düşünce biçimi, bizim olaylara ve hayata bakış biçimimizi de belirliyor ve bunun dışına çıkabilmek pek kolay olmuyor.

Mesela ev diye öğrendiğiniz yere başka bir şey diyemezsiniz. O evdir. Neresinden bakarsanız bakın evden başka bir şey göremezsiniz. Çünkü ev olarak öğrenmişsiniz. Ev diye baktığınız şeyin başka bir şey olabilmesi için onun başka özelliklerini öğrenmiş olmanız gerekir. Eve başka bir isim verenlerle karşılaşmış olmanız gerekir ve bildiğiniz ev kavramının dışında bir kullanım veya mana yüklenmiş olduğunu öğrenmiş olmanız gerekir. Yoksa düşünceleriniz değişmez ve o sizin için evdir.

Halbuki başkaları için mabet olabilir. Ve bu düşünce biçimi davranışlara yansır. Ev diyen kişinin davranışıyla, mabet diyen kişinin davranışı aynı değildir. Çünkü davranışları belirleyen, düşüncelerin etkilediği duygulardır. Ve açığa çıkan duygular düşüncelerin kuvvetini belirler.

Şimdi ev olarak öğrendiğiniz bir yerin evden daha başka bir şey olduğunu öğrenmek, sarsıcı bir duygunun açığa çıkmasına neden olur.

İlk tepki olarak kişi öğrendiklerine sımsıkı yapışır ve yeni bilgiyi reddeder. Fakat öğrenilen yeni durum reddedilse bile zihnin derinliklerinde etki meydana getirir ve kişiyi ikilem içine sürükler. Bunun sonucunda reddetmeye devam edecek olursa bunalım ortaya çıkar. Çünkü çevresinde bulunanların davranışları değişmiştir. Bildiği ev kavramına uygun davranmadıklarını görmek bunalımını derinleştirecektir ve zihninin derinliklerindeki yeni bilginin yeşerip büyümesine neden olacaktır.

Eski bilgi ile yeni bilgi duygusal çatışmaya dönüşecek ve bununla yaşamanın mümkün olunamayacağı bir noktaya gelinecektir.

Yeni bilgiyi kabul etmek pek kolay olmasa da, bir gün aniden yeni bilgiyle bakmaya başlar. Artık gördüğü yer ev olmayıp mabede dönüşmüştür ve davranışları da değişmiştir.

Ev örneği ile anlatmaya çalıştığım durumu hayatınızın bütün planlarına uygulayabilirsiniz ve öğrenilen düşünce biçimini kavrayabilirsiniz.

Sarsıcı olaylar

Sabahın erken saatleri gerilimli olacak. Düşünceleri derinden etkileyip değiştirecek sarsıcı olaylar ortaya çıkabilir. Alınan kararlar ve ortaya çıkan durumlar tepki uyandırabilir. Ulaşım araçlarıyla ilgili sorunlar, iletişimlerde ortaya çıkan karışıklıklar düşüncelerin ve sistemin değişmesi için zorlayabilir. Akşama doğru iyimser duygular uyanacak ve karışıklıkları düzenlemek, uyumlu ortamı yaratmak için gayret gösterilecek. İlerleyen saatlerde uzlaşma için güçlü duygular uyanacak.
Yazarın Tüm Yazıları