Çanakkale Boğazı ile sahillerde iklim değişikliği nedeniyle popülasyonu artan zehirli pusula denizanaları hakkında uyaran Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Prof. Dr. Muhammet Türkoğlu, "Temas edildiğinde hemen denizden çıkılmalı. Temas edilen cilt kısmı amonyak ya da sirke ile yıkanmalı. Kesinlikle tatlı su ile muamele edilmemeli" dedi.
#Çanakkale BoğazıÇanakkale Boğazı ile sahillerde iklim değişikliği nedeniyle popülasyonu artan zehirli pusula denizanaları hakkında uyaran Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Prof. Dr. Muhammet Türkoğlu, "Temas edildiğinde hemen denizden çıkılmalı. Temas edilen cilt kısmı amonyak ya da sirke ile yıkanmalı. Kesinlikle tatlı su ile muamele edilmemeli" dedi.
#Çanakkale BoğazıÇanakkale Boğazı ile sahillerde iklim değişikliği nedeniyle popülasyonu artan zehirli pusula denizanaları hakkında uyaran Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Prof. Dr. Muhammet Türkoğlu, "Temas edildiğinde hemen denizden çıkılmalı. Temas edilen cilt kısmı amonyak ya da sirke ile yıkanmalı. Kesinlikle tatlı su ile muamele edilmemeli" dedi.
#Çanakkale BoğazıTürk Deniz Araştırmaları Vakfı’ndan (TÜDAV), özellikle son günlerde sahile vuran ve görüntüleri ile endişe yaratan denizanaları konusunda uyarılarda bulunularak ‘Ya Yakarsa Projesi'ni hatırlatılıp denizanası türlerine dikkat çekildi. Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Marmara'da kayıtlara geçen 18 türün olduğu, bazılarının zehirli, bazılarınsa balıkçılık ve deniz ekosistemi açısından büyük tehlike taşıdığı belirtildi.
#AntalyaDoğu Akdeniz’de özellikle Mersin körfezinde sıkça görülen, son günlerde ise sahile vuran zehirli iğneleri bulunan denizanaları nedeniyle Erdemli’de belediye ekipleri kıyıları temizlemeye başladı. Vatandaşların temas etmemesi için ölü denizanaları tek tek toplanırken, çıplak elle dokunulmaması konusunda da görevliler uyarıda bulundu.
#MersinTürkiye denizlerine giren ve Akdeniz'de sayıları 900'ü bulduğunu belirtiği istilacı yabancı türler konusunda bilimsel araştırma yapan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, istilacı yabancı türlerin çeşit ve sayılarının artmasının biyo-güvenlik sorununa neden olduğunu söyledi.
#DenizYunanistan'ın Halkidiki sahilleri ve çevresinin başı şu sıralar zehirli denizanaları ile dertte. Komşu'da onlarca kişi cilt yaralanması nedeniyle hastanelere müracaat etti. Peki Türkiye kıyıları da risk altında mı? Uzmanlar Hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Zehirli DenizanalarıGünlerdir Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununu konuşuyoruz, peş peşe gelen felaket fotoğrafları ile iyice endişelenmeye başladık. Ancak İstanbul Boğazı için bir başka tehdit de denizanası istilası. Bizi bekleyen tehlikeler neler? Konunun uzmanları hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DenizanasıAyşin Oya Bekbay, defalarca milli formayı giymiş, 17 yaşında Armutlu-Mudanya arasını yüzen ilk ve tek kadın yüzücümüz. Bu tarihten tam 30 yıl sonra babasına verdiği sözü gerçekleştirmek için Manş Denizi’ni gidiş-dönüş geçerek rekor kıran ilk Türk takımının tek kadın üyesi. Size başarılarla dolu bir giriş yapsam da onun profesyonel yüzme yaşantısı ciddi kırılmalar ve mücadelelerle dolu. Ancak hayata bakış açısı ve korkularıyla yüzleşme biçimi, hikâyesini herkes için ilham verici kılıyor.
#Ayşin Oya Bekbayİstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okyar, "İstanbul Boğazı'nda aşırı denizanası görülmesinin nedeni lodos ve poyraz. Akıntıyla birlikte de boğazda denizanaları yığılmaları oluyor." dedi.
#İstanbul BoğazıDenizler altında da mülteci sorunu yaşanıyor. Balon balığı, papağan balığı gibi türler, Süveyş Kanalı’nı aşıp Akdeniz’e ulaştı, buraya yerleşti. Şimdi yerli balıkların sayısını azalttıkları gerekçesiyle, balıkçılar tarafında topyekûn yok edilme tehdidi altındalar. Peki böyle bir katliam yapılmalı mı?
#Balon BalığıMısır, tarihi Süveyş Kanalı’na paralel olarak yapılan ‘Yeni Süveyş Kanalı’nın inşaatını 1 yılda tamamladı… Dün görkemli bir törenle dünyaya tanıtılan 9 milyar dolarlık proje, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin imajını düzeltmek ve Mısır ekonomisini canlandırmak için kilit proje olarak görülüyor.
#MısırTürk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), 6 Ağustos'ta açılışı yapılacak Yeni Süveyş Kanalı projesinin Akdeniz ve Karadeniz'deki canlı yaşamını tehdit ettiğini bildirdi. Söz konusu projenin başta zehirli denizanaları olmak üzere zararlı deniz canlılarını Akdeniz ve Karadeniz'e getireceği belirtildi. Öte yandan, birkaç yıl önce Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Ahmet Tarkan'ın Türkiye sularına yaklaştığını vurguladığı 'kutu denizanası', Tayland'da can aldı.
#MısırTÜRK Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Akdeniz ve Karadeniz kıyılarını istila eden Kızıldeniz kökenli, zehirli/yakıcı denizanalarıyla ilgili veri tabanı oluşturmak üzere Avrupa ülkelerinde uygulanan halkla beraber bilim (Citizen Science) projesini hayata geçirdi.
#Deniz AnasıBALIKESİR’in Bandırma İlçesi'nde 37 yaşındaki belediye işçisi Ümit Filiz, Marmara Denizi'ne yayılan zehirli denizanalarının özel havuzlarda zehirlerinden arındırılıp Japonya, Çin gibi uzak doğu ülkelerine ihracını öngören projesini Çevre ve Orman Bakanlığı bünyesinde bulunan Su Ürünleri Hizmetleri Daire Başkanlığı’na gönderdi. Projeyi ilgi çekici bulan Daire Başkanlığı, Ümit Filiz’i projesi ile ilgili bilgi vermesi için Ankara’ya davet etti.