Zatürre haberleri sayfasında Zatürre hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2453 Zatürre haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Zatürre aşısı, özellikle çocuklar ve yaşlılarda kritik öneme sahip olan bir destek yöntemidir. Halk arasında zatürre olarak bilinen Pnömoni akciğerlerin klinik ve radyolojik olarak tespit edilen inflamasyonudur. Birçok virüs (grip virüsü ve Covid -19 dahil), bakteri gibi mikroorganizmlar ve kimyasal ajanlar zattürre nedeni olabilir. Toplum kaynaklı pnomonilerin en sık nedeni ise Pnomokok bakterisidir. Pnomokok bakterisi sadece zatürre etkeni değildir, aynı zamanda sinüs, kulak, beyin zarı iltihabı gibi birçok organda enfeksiyona sebep olabilir. Peki, Zatürre aşısı ücretli mi? Zatürre aşısı ne zaman ve kaç yılda bir yapılır? İşte, o detaylar
#ZatürreBeyaz akciğer sendromu, Çin ve ABD’den sonra Avrupa ülkelerinde de görülmeye başladı. Dünyada salgın paniğine neden olan hastalık, akciğerlerin ani bir şekilde iltihaplanması sonucu ortaya çıkıyor ve hayati organlara yeterli oksijen gitmemesine neden oluyor. Peki hastalık neden bir anda yayılmaya başladı? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 65 yaş üstüne erişkin yaş grubunda özellikle grip aşılarının bu sene çok önemli olduğunu belirterek, yaklaşık 2 yıldır grip enfeksiyonu görülmediği için 65 yaş üstü grubunda hastaneye yatış ve ağır zatürre geçirme riskinin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Alper Şener, gribin diğer solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarından farklı olarak ölüm riski içerdiğine de dikkat çekerek, “65 yaş üstünde yandaş hastalığı olanlarda özellikle bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar kullananlarda, kanser, akciğer, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan grup ile sirozu olanlarda ölümcül riskle seyredebiliyor” dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerUmre için gittiği Suudi Arabistan’da zatürre teşhisi koyulan ve solunum yetmezliği nedeniyle Mekkede tedavi altına alınan G.Ö.(49) ile beyin kanaması geçiren Z.A.(58), tedavileri yapılmak üzere akşam saatlerinde Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçak ile Türkiyeye getirdi.
#UMRETıptaki adı pnömoni olan zatürre akciğer iltihaplanmasından meydana gelen bir hastalıktır. Bakteri, virüs ve mikroplara bağlı oluşabilen zatürre (pnömoni) ile akciğerdeki hava kesecikleri iltihaplı bir sıvı ile dolar. Peki zatürre nasıl bulaşır, ölümcül müdür? İşte çocuklarda ve yetişkinlerde zatürre belirtileri...
#ZatürreZatürre, akciğerlerin iltihaplanması sonucu özellikle de kış aylarında sıkça görülen ciddi bir enfeksiyondur. Tüm dünyada ve ülkemizde en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasında bulunan zatürreden korunmanın en etkili yolu da güçlü bağışıklık sistemidir. Özellikle de koronavirüs semptomlarıyla çok sık karıştırılan zatürre hakkında merak edilenleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Döndü Güneylioğlu ve Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Levent Cem Mutlu açıkladı.
#ZatürreSağlığı tehdit eden akciğer sorunlarından birinin akciğerde su toplanması durumu olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Taner Has, “Nefes darlığı, öksürük, göğüs ağrısı, ateş, eforla çabuk yorulma ve balgam çıkarma bu hastalığın önemli belirtilerindendir. Bunlar, su toplamasına işaret edebilir” dedi.
#Uzm. Dr. Taner HasHalk arasında zatürre olarak bilinen pnömoni, ülkemizde ölüm nedenleri arasında beşinci sırada yer alıyor. Özellikle bebekler, çocuklar, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olanlar için hayati tehlikeye neden olan zatürrenin bu kadar ölümcül olmasının en önemli nedeni ise aniden ortaya çıkan ateş, üşüme-titreme, öksürük gibi belirtilerin dikkate alınmaması nedeniyle tanıda geç kalınması.
#ZatürreZatürrenin yani tıbbi terimiyle pnömoninin sık görülen bir hastalık olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Levent Cem Mutlu, spor yapan dinç kişilerin bile zatürreye yakalanabileceğini, bu nedenle herkesin tedbirli davranması gerektiğini söyledi.
#ZatürreZatürrenin (pnömoni) toplum sağlığını tehdit eden ciddi bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, "Ağız sağlığı ve hijyeni vücut direnci açısından çok önemli, diş çürükleri zatürre riskini artırıyor" dedi.
#Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi“Benim gibi göründüğünüzde, insanların bakmasına alışırsınız. Dürtüklemeler, işaret etmeler ve kibrit çöpü bacaklarımı incelerken aralarında fısıldaşmalar… Vücudum harap olmuş olabilir ama kulaklarım değil. Hakkımsa söylediklerini duyabiliyorum Ağlamamaya çalışarak eve kaçıyorum ve o günün geri kalanında kendimi garip bir şekilde ucube gibi hissederek saklanıyorum. İşte anoreksiyanın yaptığı budur; bedeninizi ve ruhunuzu yiyip bitirir, zihninizi ele geçirir.”
#AnoreksiyaBulaşıcı hastalık uzmanları, uzun süren öksürüğü olan çocuklarda bu yıl artış gösteren bir tür ‘yürüyen zatürre’ olabileceğini ve tedavi için farklı bir antibiyotik rejimine ihtiyaç duyulabileceğini belirtiyor. Peki yürüyen zatürre tam olarak nedir? Neden bir anda artış göstermeye başladı? Prof. Dr. Sedat Öktem ile mercek altına aldık.
#SağlıkGöğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Doç. Dr. Aygül Güzel, KOAH’ın risk faktörleri arasında sigara kullanımının ilk sırada yer aldığını, KOAH’ta erken tanının hayati bir öneme sahip olduğunu belirtti. Sigara kullanan, öksürük, balgam ve nefes darlığı çekenlerin mutlaka solunum fonksiyonu testine girmelerini tavsiye eden Doç. Dr. Aygül Güzel, KOAH’a karşı uyarılarda bulundu.
#KoahBir dönem Hollywood’un en güçlü yapımcısı olarak tanınan ve sayısız filmin yapımında imzası olan Harvey Weinstein, 2017’de başlayan #MeToo hareketiyle birlikte Ashley Judd, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow ve Salma Hayek gibi yıldızlar tarafından cinsel saldırı ve tacizle suçlamıştı.
#Harvey WeinsteinÜnlüler dünyası bir süredir Sean 'Diddy' Combs hakkındaki korkunç suçlamalar ve bu suçlar işlenirken ünlü şarkıcının etrafında yer alamaya devam eden yıldız isimlerle ilgili haberlerle çalkalanıyor.
#Sean Combs34 yaşındaki iki çocuk annesi Emma Snape, şubat ayında klasik soğuk algınlığı benzeri semptomlar göstermeye başladı. Bu semptomlar hızla artarak devam edince hastaneye yatırıldı. Emma, kadın 'ağır bir grip' geçirdiğini sanıyordu oysa hastalığı grip değil yakalananların yarısını hızla öldüren milyonda bir görülen bir kansere yakalanmıştı.
#SağlıkAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerSincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölüm Sorumlusu Doç. Dr. Gözde Bumin Aydın, Dünya Sepsis Günü'nde, sepsis vakalarının yüzde 40’ını 5 yaş altı çocukların oluşturduğunu belirterek, “Her yıl 47-50 milyon sepsis vakası oluyor ve bu vakaların 11 milyona yakını ölümle sonuçlanıyor” dedi. Gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Aydın Hürriyet’e şunları söyledi:
#SepsisFilistin’de 25 yıl aradan sonra ilk kez bir çocuğa 10 aylık Abdülrahman bebeğe çocuk felci teşhisi konmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü, 640 bin Filistinli çocuğun aşılanması için İsrail’in savaşa üç gün ara vermeyi kabul ettiğini duyurdu. Aşılama yarın başlayacak.
#Çocuk FelciSon zamanlarda dünya genelinde birçok salgın hastalık ortaya çıkıyor. Hava koşullarının etkisiyle hızla yayılan virüsler, çocuklardan yaşlılara kadar herkese hızla bulaşıyor. Şimdi de acillerdeki adenovirüs vakalarının artışı, halk sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Peki adenovirüs vakalarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Hastalığın belirtileri neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkGeçmişte pek çok çocuğun ölümüne neden olan boğmaca hastalığı yeniden gündemde. İngiltere'deki uzmanlar boğmaca salgınının son 40 yılın en kötüsü olabileceği konusunda endişeli. Peki vakalar neden bu kadar arttı? Ülkemizde durum ne? Prof. Dr. Gökhan Aydemir ve Prof. Dr. Ümit Savaşçı ile konuştuk.
#BoğmacaMüzeler artık haftanın belli günleri geceleri de gezilebilirken Hürriyet Topkapı Sarayı’ndaydı. Hürriyet ekibi Osmanlı’nın en ihtişamlı yıllarına tanıklık etmiş sarayın dehlizlerinde dolaştı, sergilenen muhteşem eserlerin yanı sıra az bilinen hikâyelerini de dinledi... Topkapı Sarayı’ndaki en dikkat çekici eserlerden ‘Tılsımlı Gömlekler’ gizemini korumaya devam ediyor. Çin’den Mısır’daki Memlûklere oradan da Osmanlı’ya kadar uzanan ve ‘sihirli’ olduğuna inanılan bu gömlekleri tarihçilere sorduk...
#Topkapı Sarayıİstanbul'da yaşayan 4 yaşındaki Abdullah Majzoub, bir yaşından beri, tekrar eden öksürük, ateş ve nefes darlığı şikayeti ile sürekli hastanelik oluyordu. Çocuk defalarca zatürree tedavisi gördü, durumu düzelmedi. Bir süre sonra şikayetleri için alerjik astım tedavisi görmeye başladı. 3 yıl boyunca torba torba ilaç kullanmak zorunda kalan Abdullah'ın nefes darlığı ve öksürük şikayeti nüksedince ailesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ne götürdü. Burada çekilen röntgen ve tomografi ile gerçek ortaya çıktı. Küçük çocuğun 3 yıl boyunca nefes borusunda karpuz çekirdeği ile yaşadığı anlaşıldı.
#İstanbulİstanbul'da yaşayan 4 yaşındaki Abdullah Majzoub, bir yaşından beri, tekrar eden öksürük, ateş ve nefes darlığı şikayeti ile sürekli hastanelik oluyordu. Çocuk defalarca zatürree tedavisi gördü, durumu düzelmedi. Bir süre sonra şikayetleri için alerjik astım tedavisi görmeye başladı. 3 yıl boyunca torba torba ilaç kullanmak zorunda kalan Abdullah'ın nefes darlığı ve öksürük şikayeti nüksedince ailesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ne götürdü. Burada çekilen röntgen ve tomografi ile gerçek ortaya çıktı. Küçük çocuğun 3 yıl boyunca nefes borusunda karpuz çekirdeği ile yaşadığı anlaşıldı.
#İstanbul