Zambak çiçeği, varlığıyla bahçelere kusursuz bir güzellik kazandıran son derece göz alıcı görünüme sahip çiçek türleri arasında öne çıkmaktadır. Doğrudan gün ışığına gereksinim duymadığından neredeyse her yerde bulunabilen bir bitki olma özelliği barındırır. Sizin için Zambak çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Zambak çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği konularını derledik.
#Zambak ÇiçeğiTürkiye’nin en büyük gül bahçesi Isparta, son yıllarda lavanta üretimiyle de adını duyurmaya başladı. Keçiborlu ilçesindeki, Kuyucak, Kuşcular, Aydoğmuş, Çukurören ve Ardıçlı köylerindeki lavanta tarlalarının genişliği 3 bin hektara ulaşıyor. Özellikle Kuyucak Vadisi, temmuz ortasından ağustosa kadar lavanta vadisine dönüşüyor. Bölgede gül ve lavanta tarımını geliştirmek için çalışan Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Baydar yazdı.
Balıkesir Havran Kaymakamlığı, köyden kente göçü önlemek amacıyla, "Sosyal Yaşamı Geliştirme ve Kalkınma Projesi" başlattı. Projeyle yoksul ailelerin bütçelerine katkı sağlayacak alternatif geçim kaynakları bulmak için çalışma başlatıldı. İhracat pazarı olan beyaz zambak üretimine karar verildi, üç bin 500 soğan ekildi.
Şu sıralar kalabalık iyice çekilmişken mevsimin de getirdiği kartpostalı andıran görüntüler eşliğinde yola koyulmanın tam zamanı. Fakat gezinizde biraz olsun hareket istiyorsanız bu listemiz size göre… Uzmanlarımıza ‘Sonbaharda yapılacak en özel aktiviteler neler?’ diye sorduk. Birbirinden harika 15 öneride bulundular.
#RotaOrta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, çiçek üretiminde yeni arazilerin oluşturulması için Hazine Müsteşarlığı ile görüştüklerini, Türkiye'nin çiçek üretilebilecek bölgelerindeki arazileri değerlendirdiklerini bildirdi.
#Gıda Tarım Ve Hayvancılık BakanlığıDünyada sadece Erzurum Karayazı'da yetişen bir tür ters lale olan çiçeğin son kalan 57 adet soğanını sökerek yurt dışına götürmeye çalışan 2 Hollandalı, Kapıkule Sınır Kapısı'nda yakalandı. Hollandalıların kullandıkları araçta yapılan aramada çoğu endemik 160 türe ait 5 bin 236 adet bitki tohumu, bitki kökü ve fidesi ele geçirildi.
Lale. Baş döndüren bir güzellik. Bir hafta süren ömrüyle; bu önlenemez gelip geçiciliğiyle sanki ona bakanlara kendi gelip geçiciliklerini hatırlatır. Lalenin güzelliğine dalıp giden bakışlarda, yaşamın sunduğu armağanları fark etmek varsa eğer, kenti “lalelendirmek” için gösterilen tüm çabalara değer. Lalelerin tadına varmak emek ister; yalnızca yetiştirmek değil, o hafif, zarif kokusunu duyabilmek için de bu narin çiçeğin önünde eğilip de koklamak gerekir.
Türkiye, bitki örtüsü açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Sonbaharda bile. Sahil kumullarından dağ zirvelerine kadar çeşit çeşit, renk renk bitki, çiçek vermek için bu mevsimi bekliyor. Peki bu mevsimin en güzel yabani çiçekleri hangileri? Balı güzel olan hangisi, hangisinin kökü zehirli? Derdinizi söyleyin: Bronşitiniz mi var, ülserden mi mustaripsiniz? Çünkü hepsinin ilacı ayrı nebatatta. Deniz kenarı kumsaldan, dağların karlı zirvelerine doğru Anadolu’da yabani çiçek safarisi... Eğer kulağınıza hoş geliyorsa, işte size güzel bir safari rehberi: İş Bankası Kültür Yayınları’ndan ikinci cildi yayınlanan Türkiye’nin En Güzel Yaban Çiçekleri serisi.
Bu yıl İstanbul’u dev bir lale bahçesine dönüştüren Büyükşehir Belediyesi şimdi parklardaki güzellikleri evlerin camlarına, balkonlarına taşımaya hazırlanıyor. Belediye bundan sonra her yıl İstanbullulara bir soğanlı ve bir de soğansız bitki vererek evlerini yeşillendirmeleri için teşvik edecek. Ayrıca şehrin sokaklarına 200 bin çiçekli, kokulu ağaç dikilecek.
Niğde Ulukışla sınırları içerisinde yer alan Darboğaz kasabası, sahip olduğu coğrafi konumun avantajlarıyla dört mevsim ziyaret edilebilecek bir yer. Bolkar Dağları’nın doğal zenginlikleri sayesinde bölgede dağcılık, kar sörfü, trekking, kampçılık ve avcılık yapılabiliyor.