İnme dünyada en sık görülen nörolojik hastalıklar arasında yer alıyor. Son zamanlarda her yıl 17 milyon kişinin inme geçirdiği; 35 bin kişinin de inmeye bağlı nedenlerden hayatını kaybettiği biliniyor. Ancak inmenin erken dönemde müdahale edildiğinde tedavi edilen bir hastalık olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzmanlı Doç. Dr. Mustafa Aziz Yıldırım,” İlaç ve fizik tedavi yöntemleriyle inmenin getirdiği felçle başa çıkılabiliyor” dedi.
#İnmeTelefon, bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen süredeki artış ve duruş bozuklukları bel, boyun ağrılarını arttırdı. Hem bu ağrıların hem de daha ileri boyuttaki rahatsızlıkların tedavisinde sanal gerçeklik ile entegre edilmiş oyun görevleri sunan robotlar da devrede...
#Fizik TedaviBeyin kanaması, beyin dokusu içinde bulunan damarın yırtılarak kanın beyin içine dolması durumudur. Kanamaya neden olan durum travma (trafik kazası, yüksekten düşme, kafaya darbe alma gibi), yüksek tansiyon veya doğuştan damar yapı anormallikleri olabilir. Kafatası, beyin dokusunu korur ancak iç hacmi de sabit tutar. Dolayısıyla kafatası içindeki kanama beyin dokusunu sıkıştırır ve bu durum beyin dokusunun hasar görmesine neden olabilir.
#RobotikAHMET Kahraman, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde hain darbe girişiminde, darbecilerin silahından çıkan kurşunla ağır yaralandı. Belden aşağısı felçli kalan Gazi Ahmet Kahraman, yurt dışından kendisi için özel olarak getirilen yürüme cihazıyla beş ay sonra yeniden ayağa kalktı.
#15 TemmuzBursa’da 2016 yılında boğazına zeytin çekirdeği kaçınca beyin felci geçiren ve vücut fonksiyonlarını kaybeden Ela Nur Aksoy’un annesi kızı için mücadelesinden vazgeçmiyor. Kızının daha rahat nefes alabilmesi için yürüme robotu isteyen anne, doktorlardan ve devletten yardım istiyor.
#ABursa’da 2016 yılında boğazına zeytin çekirdeği kaçınca beyin felci geçiren ve vücut fonksiyonlarını kaybeden Ela Nur Aksoy’un annesi kızı için mücadelesinden vazgeçmiyor. Kızının daha rahat nefes alabilmesi için yürüme robotu isteyen anne, doktorlardan ve devletten yardım istiyor.
#SağlıkLokomat yani robotik rehabilitasyon, günümüzde pediatrik rehabilitasyonun bir parçası haline gelmiştir. Lokomat ile spina bifida, meningomyelosel, travmatik beyin hasarları, nöromüsküler hastalıklar gibi rahatsızlıklar rehabilite edilebilmektedir.
#LokomatFizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen: “Felçli hastaların tedavisinde eskiden sadece egzersizler uygulanıyordu. Kasların kuvvetlenmesinde sinir ve elektrik stimülasyonunun önemi saptandıktan ve yine robotik cerrahinin teknolojik gelişmeler ile ortaya çıkmasından sonra tedaviler daha hızlı gelişmeye başladı."
#Dr Gülçin GülşenTeknoloji şirketleri kendi kendine hareket edebilen insansı robotların gelişiminde her gün biraz daha ilerleme kaydediyor. Son olarak Facebook, çok önemli bir sorunun çözüldüğünü açıkladı. Araştırmacıların ilham kaynağı ise bebekler...
#FacebookFizik tedavi ve rehabilitasyon, postür ve kas dengesizliğini düzeltmek, hareket kabiliyeti ve dayanıklılığı artırmak için uygulanır. Kasları kuvvetlendirme, eklemleri hareketlendirme, yumuşak dokuda kısalık ve hareketlerde kısıtlılık gelişimini önlemek veya kısıtlılığı düzeltmek için uygulanan pek çok farklı egzersizleri, egzersizlere ek olarak ağrıdan kurtulmak için değişik terapi yöntemlerini içerebilmektedir.
#Fizik TedaviMEB, 2019’un ‘Fark Yaratan Öğrencileri’ni belirledi. Berlirlenenler arasında ortaokul, meslek lisesi ve BİLSEM öğrencileri bulunuyor. Aralarında elektrik enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye aparatı üreten de var, deniz süngerinden doku üreten de.
#Milli Eğitim BakanlığıTürk Antarktik Seferi Ekibi (TAE) Lideri Doç. Dr. Burcu Özsoy, "2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi"nin 15 Şubat-1 Nisan 2018'de gerçekleştirileceğini söyledi. Özsoy, "Sefere katılmak isteyen araştırmacıların, 20 Ekim'e kadar proje dosyalarını İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezine göndermesi gerekiyor" dedi.
#Akademisyen