Tarım Bakanlığı, ithal ete iki önlem üzerinde çalışıyor. Bunlardan ilki gümrük vergilerinin yükseltilmesi, diğeri de kaba yeme destek vermek. Ayrıca sektörde, süt üretimin teşviki ve kayıt altına alınması için kg başına verilen süt primi, 2011 yılı için, inek-manda sütünde 4 kuruştan 6 kuruşa, koyun-keçi sütünde 10 kuruştan 15 kuruşa yükseltildi. Fazla sütün piyasadan çekilerek, süt fiyatlarının düşmesini önlemek amacıyla, bu yıl da süttozu teşviği uygulanacak, ithalata ise yasak getirildi.
Piyasalarda iyimserlik rüzgârı esmeye devam ediyor. Borsa İstanbul’da bir ayı aşan süreçteki prim yüzde 15’i geçti. Birbiri ardına gelen haberler moralleri ve işlem hacmini yükseltti. BIST100 Endeksi ve hisseler üzerindeki atalet kalktı. Faizdeki düşüş olasılığı, şimdiye kadar mevduat gibi sabit getirili yatırım araçlarında kalan bazı tasarruf sahiplerinin alternatif arayışını hızlandırabilir.
#Borsa İstanbulEnflasyon ile mücadele kapsamında uygulanan yüksek faiz ve parasal sıkılaşma, ekonomideki büyümeyi zayıflatmış ve törpülemiş görünüyor. Merkez’in son toplantı metni, ‘26 Aralık’taki toplantıda faiz indirimi gelecek’ şeklinde algılanınca BIST100 Endeksi’nde yükseliş görüldü. Kasım ayında enflasyon düşüşü gerçekleşirse faiz indirim beklentileri güç kazanacak. Piyasa kasım enflasyonuna kilitlendi.
#Enflasyon İle MücadeleBorsa, çıkış için beklenti ve gündem ihtiyacını güvercin tondaki TCMB metninde bulmuş görünüyor. Bu beklentinin tek başına BIST100 Endeksi’ni çok yukarılara taşımasını öngörmek fazlaca iyimserlik olacak. Ancak borsadaki hareketle birlikte işlem hacmi tekrar 100 milyar TL’nin üzerine çıktı. Bu durum borsaya ilginin arttığının göstergesi olarak kabul edilebilir.
#BorsaBorsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "2025 yılında 17 bin 28 dolar olmasını beklediğimiz kişi başına gelirin 2027 yılına gelindiğinde 20 bin dolar seviyesinin üzerine çıkması tahmin edilmektedir." dedi. Yılmaz, "Dünya ile kıyaslandığında, Türkiye ekonomisi bu zorlu koşulların üstesinden gelerek çok daha etkileyici bir büyüme performansı sergileyerek kümülatif olarak yüzde 25,9 oranında büyüme kaydetmiştir. 2025 yılında ekonomimizin üretim ve talep yönüyle dengeli görünümünü koruyarak, net ihracat ve sabit sermaye yatırımlarının ağırlığının arttığı, sürdürülebilir bir yapıyla yüzde 4 oranında büyüme kaydedilmesi beklenmektedir. Güçlü yapısı ve yüksek büyüme oranlarıyla milli gelir büyüklüğümüz Cumhuriyet'in 100’üncü yılı itibarıyla ilk defa 1 trilyon dolar eşiğini aşarak, 1,1 trilyon dolara ulaşmıştır." diye konuştu.
#Cevdet YılmazABD Merkez Bankası’nın (Fed) 50 puanlık faiz indirimi piyasalara moral verdi. Beklenti 25 baz puandı. Borsalarda yükseliş, tahvil faizlerinde düşüş, dolarda zayıflama, Euro’da değer kazanımı, altın ve gümüş gibi kıymetli madenler ile petrol ve emtia fiyatlarında çıkış görüldü. ABD ve Almanya borsalarında zirveler test edildi. Fed faiz indiriminin Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülke piyasalarına olumlu yansıyacağına dair değerlendirmeler de gelmeye başladı.
#ABDCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni Orta Vadeli Program'ın (2025-2027) tanıtım toplantısında açıklamalarda bulunuyor. OVP'de enflasyonun 2024 yılı için yüzde 41,5'e, 2025'te yüzde 17.5'e, 2026 yılında da yüzde 9.7 ile tek haneye, 2027 yılında yüzde 7'ye düşmesi bekleniyor.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni Orta Vadeli Program'ın (2025-2027) tanıtım toplantısında açıklamalarda bulundu. OVP'de enflasyonun 2024 yılı için yüzde 41,5'e, 2025'te yüzde 17.5'e, 2026 yılında da yüzde 9.7 ile tek haneye, 2027 yılında yüzde 7'ye düşmesi bekleniyor.
#Mehmet ŞimşekTürkiye ekonomisi güçlü ve kararlı ekonomik duruşunu koruyor. Parasal ve mali düzenlemeler eşliğinde dezenflasyon süreci baz etkisiyle başladı. Aylık bazda enflasyon güçlü duruşunu korusa da enflasyonun yükseliş hızının azalacağına dair beklentiler devam ediyor. Borsa İstanbul ise tarihi yüksek seviyelerinden düşüş yaşıyor. Yabancı yatırımcının varlıklarının azalmış olması piyasadaki volatiliteyi terse çevirdi. Döviz kurlarında ise yükseliş devam ediyor. Altın Fed'in faiz indirimini fiyatlarken fonlar ise çeşitlerine göre değerleniyor. Uzmanlar borsa, döviz kurları, fonlar ve altın için önemli analizlerde bulundu.
#AltınTelafi edilen Japonya olayı dışında piyasa bozucu önemli bir haber akışı olmamasına rağmen, yabancı yatırımcıların hisse satışları, yerli yatırımcıların azalan ilgisi gibi nedenlerle ağustos ayı kayıtlara ‘kayıp ay’ olarak geçti. Ancak, eylül ayı itibarıyla farklı bir gündem söz konusu. 6 Eylül’de Fitch’den gelecek Türkiye’nin kredi notuna ilişkin haberler ve Fed’in faiz indirim sürecini başlatması borsada farklı fiyatlamalara konu olabilir.
#EnflasyonTCMB verilerine göre yapılan kabaca bir hesapla yılbaşından bu yana tahvil bonoya yabancı girişleri 25 milyar dolar civarında. Bu ilgi artarak devam ediyor. Tahvil bonoyu tercih etmelerinin arkasında halen yüksek olan faizde sonbahar veya yıl sonu gibi enflasyondaki düşüşle birlikte indirim beklentisi var. Talep yetersizliği ve beklenti ihtiyacına bağlı olarak Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor. Umutlar eylül ayına kalmış görülüyor.
#BonoYurtiçinde yaşanan durgunluk nedeniyle yeni projelere başlama noktasında temkinli olan Türk inşaat şirketleri rotayı yurtdışına kırdı. Geçen yılın ilk yarısında 50 milyon dolar olan yurtdışı inşaat yatırımları bu yıl 253 milyon dolara çıktı. İç piyasa için hazırlık aşamasında olan şirketler konut kredi faizlerinin makul seviyelere gelmesini bekliyor.
#Yurtdışı