Genel nüfus içinde yönetişim hakkında bir konuşma başladığında, ilk sorulardan birinin şudur; Yönetişim ne demektir? Tanımlamalar oldukça kapsamlı olsa da Yönetişimin tanımını basit bir şekilde tutacak ve neden bu kadar önemli olduğunu sizler için derledik.
#Yönetişim Nedir?Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'ne katıldı. Erdoğan, yurda dönüşte uçakta beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtladı. İBB ve ABB'ye yönelik soruşturmayı değerlendiren Erdoğan, "Eğer bir yanlış yapmışlarsa bunun bedelini ödeyecekler, bundan kimse rahatsız olmamalıdır." dedi. Erdoğan, Biden'ın füze kararı ile ilgili " Tüm bunlar bölgeyi ve dünyayı yeni ve büyük bir savaşın eşiğine getirebilir." ifadelerini kullandı. Asgari ücret konusunda da açıklama yapan Erdoğan, "Toplumun hiçbir kesimini enflasyona ezdirmeyeceğiz" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanYetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş GücüDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), üniversitelerin Birleşmiş Milletler’in (BM) 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacını (SKA) ilerletme çabalarını ölçen Etki Sıralaması 2024’ü yayımladı. Buna göre İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 34’üncü sırada yer alarak listedeki en iyi Türk üniversitesi oldu. Ardından 88’inci sırada Orta Doğu Teknik Üniversitesi yer aldı. Listede Türkiye 100 yükseköğretim kurumuyla yer alarak Hindistan’dan sonra en çok temsil edilen ikinci ülke oldu.
#Türkiye’Den İki Üniversite İlk 100’DeSürdürülebilir istihdam, yeşil işler, yeşil istihdam, yeşil yaka kavramları son birkaç yıldır iş dünyasının literatürüne girdi ve her geçen yıl daha da popüler hale geliyor. Yeşil işler dünyada en hızlı büyüyen işler arasında yer alıyor. Küresel ısınmadaki artışı 2 derecenin altında tutma hedefi dünya ekonomisinde 24 milyon yeni istihdam yaratacak. Bu istihdamın büyük kısmı da yeşil işlerden kaynaklanacak. Öyle ki, şirketlerin yeşil yetenekler için işe alım savaşı çoktan başladı. Peki, yeşil meslekler nedir, şirketler sürdürülebilir istihdam konusunda hangi çalışmaları yapıyor?
#Yeşil İşTBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, CNN TÜRK'te gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Dijital teklif yasasının kırmızı çizgi olduğunu belirten Yayman, 'Fikir ve sanat eserleri kanunu güncelleyeceğiz.' dedi.
#AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin YaymanTBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, CNN TÜRK'te gündeme ilişkin konuştu. Dijital teklif yasasının kırmızı çizgi olduğunu belirten Yayman, 'Fikir ve sanat eserleri kanunu güncelleyeceğiz.' dedi. Yayman, 'Tiktok kapatılacak mı?' sorusunu ise, 'Biz yasaklamalara, sansüre karşıyız. Dijital mecrayı kapatmak gibi bir durumumuz yok. Bu konuda bir farkındalık yaratabiliriz.' şeklinde yanıtladı.
#TBMM Dijital Mecralar Komisyonuİzmir, Ege Bölgesi denince gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle, başkanlığını yaptığı dernek ve vakıflarla, duruşuyla, zarafetiyle, dürüst ve güven uyandıran karakteriyle benim gönlümdeki güzel gönüllüdür kendisi: Işıl Nişli.Çocukken başlayan gönüllülük yolculuğu şimdi yarattığı etki alanı ile daha geniş bir kitleyle buluşuyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’imizde bu hafta Işıl Nişli’nin istikrarlı ve dengede giden bu anlamlı yolculuğuna şahitlik edeceğiz.Karşılık beklemeden yapılan her yardım çok kıymetlidir; sohbetimizin sizlere ilham olması dileğiyle...
#1Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Teşkilatı (OECD) tarafından teknik çerçevesi oluşturularak açık ve kapsayıcı, şeffaf, Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerini destekleyen ve finansal, sosyal ve çevresel açıdan sürdürülebilir altyapı yatırımlarına verilen “Mavi Nokta Ağı Sertifikası” (Blue Dot Network- BDN) kapsamında Avrasya Tüneli pilot uygulama sürecini başarıyla tamamlayan dünyada ulaştırma alanındaki ilk proje olmuştur.” dedi.
#Avrasya TüneliProjeleri ulusal ve uluslararası bazda alıp fonlar oluşturup müthiş işlere imza atan ve bugüne kadar duyduğunuz yardım amaçlı sürdürülebilir birçok organizasyonda adı geçen Ali Ercan Özgür ile bir araya geldim. ‘İhtiyaç Haritası’ndan ‘Bir Kira Bir Yuva’ya kadar binlerce insana kesintisiz yardımları ulaştırıyorlar. Partneri, yakından tanıdığınız Mert Fırat. Projeleri İngiltere’den bile talep görüyor. Yani ‘Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bu hafta beyni ile yüreği güzelliklerle dolu, değerli bir ismi daha ağırlamaktan mutluluk duyarız. ‘İlham olmaya devam’ diyoruz....
#Sponsorlu İçerikTürkiye İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ), denizlerimizdeki yaşama dair bilimsel ve akademik çalışmalara destek olmak üzere yaptığı işbirliği kapsamında faaliyete başlayacak olan su altı planörü glider cihazı Marmara Denizi’nde sürekli ölçüm yapacak. Deniz Kâşifi adını taşıyan cihazın önemini anlatan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Deniz Kâşifi’nin en önemli özelliği denizin her derinliğinden sürekli ölçüm alabilmesidir. Denizin biyoçeşitliliği, karbon tutma kapasitesi, oksijen oranı, oksijen üretim oranı ile ilgili çok daha doğru bilgilere ulaşmamızı destekleyecek ve son dönemlerde özellikle bir yönetici yönetişim mekanizması olarak geliştirdiğimiz denizlerin dijital ikizine de ciddi bir katkı vermiş olacak” dedi.
#Türkiye İş BankasıSüleyman Genç, 1943 Rize İkizdere doğumluydu ve yoksul bir ailenin çocuğu idi. Erzincan Askeri Lisesi’ni bitirdi. Harp Okulu öğrencisiyken 1961’de Albay Talat Aydemir’in başlattığı başarısız darbe girişimi bastırılınca Kara Harp Okulu bir süreliğine kapatıldı. Açıkta kalan öğrencileri sokakta bırakmayan Başbakan İsmet İnönü, onları çeşitli üniversite ve yüksek okullara dağıttı. Süleyman Genç de İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne girenler arasındaydı. Yani ‘ihtilalci’ öğrencileri okuması için taksim etti. Nizamettin Çoban ile Ertöz Vahit Suiçmez’in isimlerini de sayabiliriz.
#Süleyman GençXvs coin, geçtiğimiz yılın ilk aylarında piyasaya sürülmüş olan bir coindir. Pek çok kripto para yatırımcısının kısa süre içinde dikkatini çekmeyi başardı. Zaman içinde bu coin, inişli çıkışlı bir grafik sunuyor. Son günlerde ise xvs coin birden sıçrama yaşayarak yatırımcıların dikkatini çekmeyi başardı. XVS coin nedir tüm detayları ile sizler için derledik.
#XVS CoinSon zamanlarda kripto paralardaki çeşitliliğin giderek artması, kripto para borsası ile ilgilenen yatırımcılarda büyük bir kafa karışıklığına neden oluyor. Yeni çıkan kripto para birimleri arasında yer alan Ontology (ONT) yani diğer adı ile ONT coin, işletmelerin, kendi blockchain üzerine ve kişilere gerçek hayat senaryoları kendi blockchain ağlarını kurmalarına da imkan tanıyor. OST coin nedir? Hangi borsalardan alınır tüm detayları ile sizler için derledik.
#OST CoinKripto paraların son zamanlarda daha da önem kazanması ile birlikte bazı coinler ön plana çıkıyor. MANTRA DAO coin, para piyasaları ödünç verme protokolü, çok varlıklı bir stake platformu, stablecoin basım protokolü ve oyunlaştırılmış piyango havuzu içeren DeFi ürünleri paketi ortaya çıkardı. OM coin nedir? Hangi borsalardan alınır tüm detayları ile sizler için derledik.
#OM CoinFlamingo Coin, NEO blockchain üzerine oluşturulmuş olan ve aynı zamanda birlikte çalışabilir ve tam bir yığın merkeziyetsiz bir finans protokolü olarak bilinir. 28 Eylül 2020 yılında piyasaya sürülen Flamingo Coin ise, yaklaşık olarak 4.50$ seviyelerine kadar tırmanmayı başardı. FLM0 coin nedir? Hangi borsalardan alınır tüm detayları ile sizler için derledik.
#FLM0 CoinDYDX sıklıkla yatırımcılar tarafından merak edilen coinlerden biridir. Özellikle son zamanlarda borsaya olan ilginin artmasıyla önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan DYDX coinin ne olduğunu ve hangi borsalardan alındığını öğrenebilir ve siz de yatırım olarak tercih edebilirsiniz. DYDX coin nedir? Hangi borsalardan alınır? DYDX zaman çıktı ve ne iş yapar tüm detaylarıyla derledik.
#Dydx CoinAkropolis, borç verme ve borçlanma de dahil olmak üzere serveti büyütmek ve kurtarmak için özerk bir finansal ekosistem sağlamayı amaçlar. Merkezi olmayan ve Ethereum tabanlı bir finans protokolü işleten bir şirket olarak bilinir. AKRO coin nedir? Hangi borsalardan alınır merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Akropolis1inch (DEX) merkeziyetsiz kripto para borsası, merkezi olmayan diğer borsaları doğru bir şekilde analiz ederek en iyi fiyatı bulmayı sağlamayı amaçlayan bir platformdur. 1inch (DEX) merkeziyetsiz, kripto para borsası, 2020 yılının Aralık ayında “yönetim tokenı” (governance token) olarak hem BSC altyapısı hem de ERC-20 ile çift tabanlı bir şekilde 1INCH tokeni piyasaya sürdü. 1INCH coin nedir? Hangi borsalardan alınır tüm detayları ile sizler için derledik.
#1İnch5G’ye geçiş sürecine sadece bir teknoloji evrimi olarak bakmamak gerektiğine dikkat çeken Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Tam anlamıyla dijitalleşmiş bir ülke olma yolunda atılan önemli bir adım. Vodafone olarak, 5G ihalesinin bir an evvel yapılmasını önemsiyor ve istiyoruz. 5G teknolojisinin ülkemizin dijitalleşme yolculuğunda önemli bir kilometretaşı olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
#5Gİç denetçiler, herhangi bir organizasyonun olması gerektiği gibi kanunlara uygun bir şekilde yürütülmesi için kritik önem taşıyan faaliyet konuları ile ilgilenir. İç denetçi olarak bir kuruluşun yönetişim ve kontrol süreçlerinin ve risk yönetiminin etkin bir şekilde çalıştığı konusunda bağımsız bir garanti verir. İç denetçi nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İç Denetçi1972'de İsveç'in Stockholm kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler konferansı sırasında, dünyanın farklı temsilcilerinin çevre sorunlarını küresel düzeyde analiz etmek için ilk kez toplandı. Bu toplantıda Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu kuruldu. Bu komisyonda Sürdürülebilir Kalkınma projesini ortaya çıkardı. Peki, Sürdürülebilir kalkınma nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sürdürülebilir Kalkınma NedirKonsorsiyum kurmak hedefleniyorsa, bunu dikkatlice düşünmek gerekmektedir. Her şeyden önce, ne kadar çalışma gerektireceğini bilmek önemlidir. İdari ve maliyet yükleri vardır. Ayrıca, tüm ortaklardan büyük bir taahhüt alır. Peki konsorsiyum nedir, nasıl kurulur, anlaşma nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Konsorsiyum Nedir Nasıl Kurulur?Federal sistemlerin genelde başarısız olduğu bilinmektedir. Bunun ana nedeni genellikle kurucu yönetimler arasındaki denge eksikliği olarak tanımlanır. Federal Devlet Yönetimi hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
#Federal Devlet Nedir Özellikleri Nelerdir?Kripto paralar hayatımıza girdiğinden beri bazı terimler duyuyoruz. Fakat bu terimlerin ne olduğunu bilmek ve bunları takip etmek oldukça zor oluyor. Polkadot, kelimesini daha önce duymuşsunuzdur. Peki, Polkadot nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Poldadot Nedir Ve Ne Zaman Çıktı?