Hidromek Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bozkurt, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtımı yapılan elektrikli yerli ekskavatörün, fabrika yatırımının ardından 1-1,5 yıl içinde satışa sunulacağını belirterek, "Elektrikli ekskavatörü almak için Türkiye'nin her yerinden, yurt dışından da arayanlar var." dedi.
#EkskavatörZorlu Holding ve Çinli GSR Capital, hem pil teknolojilerinin ham maddesi nikel ve kobalt sülfat hem de batarya fabrikası kurulması için işbirliğine gitti. Yatırımların değeri 4.5 milyar dolar ve 2023’e kadar hepsi tamamlanacak. Bu iki yatırım hem elektrikli araçlar hem de yenilenebilir enerji ile yeni nesil teknoloji aletlerinin tümünün en önemli girdisini oluşturuyor.
#Yerli PilEPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, çatılara mikro güneş santralları kurulumu hakkında yeni bir düzenlemenin çıkmak üzere olduğunu belirterek, isteyen herkesin hem elektrik üretici, hem tüketicisi olacağını söyledi. Yılmaz, pil ve depolama ile birlikte, bu sistemde elektrik kesintisi yaşanmayacağını vurguladı.
#GazetehaberleriPil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği Başkanı Kadem Usta "2 hücre üretim tesisi halihazırda aktif faaliyet gösteriyor. Yatırım aşamasında olan gigavatsaat üzeri kapasiteli 4 yeni tesisle bu sayı daha da artacak. Ülkemizin 2030 yılına kadar 80 gigavatsaat üretim kapasitesini aşacağını öngörüyoruz" dedi.
#PilUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu Türksat 6A’nın 50 derece Doğu yörüngesindeki testlerinin başarıyla devam ettiğini bildirerek, “Türksat 6A uydumuz geçici yörüngesinde birçok teste tabi tutuluyor. Uydumuzun 8 farklı sistemdeki tüm testleri başarıyla sürüyor. Ekim ayı sonuna doğru uydumuzu 15 yıl görev yapacağı 42 derece Doğu yörüngesine göndermeyi planlıyoruz.” dedi.
#Türksat 6ABYD'nin Türkiye'ye yönelik yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım kararı, Türk otomotiv sanayisi için yeni bir dönemin kapılarını aralarken, bu kararın "kelebek etkisi" yaparak Türkiye'de yatırım ortamını daha cazip hale getirmesi ve farklı sektörlerden diğer markalara da bir referans teşkil etmesi bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Küresel ölçekte büyük firmalar elektrikli araç, batarya ve lojistik yatırımları için ülkemizi tercih ediyor" dedi.
#TürkiyeBu yazın iki önemli spor etkinliği vardı. Biri Avrupa Futbol Şampiyonası‘ydı, bir diğeri de Paris’te yapılacak Yaz Olimpiyatları… Türkiye sporda son yıllarda önemli başarılara imza atıyor. Bu da spor ekonomisini geliştiriyor, büyütüyor. Dikkat ederseniz; milli takımlarımız, kulüplerimiz daha fazla sponsor desteği buluyor. Bu destekler arttıkça altyapıya verilen önem artacak ve genç yeteneklerin bulunup çıkarılması artacak.
#1Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A’nın yapım ve test aşamalarının tamamlandığını paketlenme sürecine geçildiğini belirterek ABD Florida’da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'na gönderilmek üzere 4 Haziran Salı günü Ankara’dan yola çıkacağını açıkladı. Türksat 6A uydusunun Antonov An-124 tipi uçakla Florida’ya doğru yola çıkacağını kaydeden Uraloğlu, “Bu proje, ülkemizin uzaydaki geleceği açısından büyük önem taşıyor. Uydumuzda kullanılacak alt sistemleri, uydu yer istasyonunu ve yazılımları milli imkanlarla gerçekleştirdik. Türksat 6A'nın hizmete girmesi ile Türkiye haberleşme uydusu üretebilen ülkeler ligine yükselecek. Böylece haberleşme uydusu ihracatı da yapabileceğiz.” diye konuştu.
#Bakan UraloğluGeçen hafta iddialı hedeflerle tanıtılan “yerli elektrikli araç” Joyce VC3’ün aslında 2020 yılında Dialev tarafından Çin’de üretilen XVista VC3 olduğunu öğrendim. Aracı önce Çin’den ithal edip sonra yerlileştirerek Türkiye’de üretmeyi ve 2025’te 28 bin satmayı hedefleyen şirket yetkilileri, “Araç daha önce Dialev adına tasarımı yapılmış ancak bizim mühendislerimiz ile Türkiye ve bizim istediğimiz teknik, görsel ve regülasyona uygun hale getirilmektedir” dedi.
#Joyce VC3Dünyada elektrikli araçların payı hızla artarken bu araçların en kritik parçası olan bataryada Çin’e bağımlılık arttı. 2023 yılında 14.3 milyona ulaşan küresel bataryalı elektrikli araç pazarının yüzde 60’ının bataryası Çinli üreticilerden tedarik edildi. Kalan kısmı ise Güney Koreli ve Japon üreticiler paylaştı. Satılan her iki elektrikli araçtan birinin bataryasını Çinli CATL ve BYD üretti.
#Elektrikli OtomobilYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren ve hidrojen alanında çalışmalar yürüten şirket, lise düzeyindeki öğrenciler için yerli ‘hidrojen deney kiti’ üretimine başladı. Şirket, bu çalışmayla hidrojen ekosisteminin büyümesini ve ‘hidrojen nesiller’in yetişmesini hedefliyor.
#Hidrojen Deney KitiSadece Türkiye değil Çin’e kadar uzanan geniş coğrafyada ilk özel sektör pil hücresi fabrikası olan Pomega Enerji Depolama Teknolojileri’nin açılışı dün yapıldı. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, fabrikanın önemli bir ithal girdinin önüne geçeceğine vurgu yaparak, “Cari açığı çözmek için yerli ve milli üretimi artırmak gerekiyor” dedi.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Kritik alanlarda, enerji başta olmak üzere dışa bağımlılığımızı azaltmamız, yerli ve milli üretimi artırmamız gerekiyor. Başka türlü cari açığı, sürdürülebilir kalkınmanın önünde bir engel olmaktan çıkaramayız" dedi.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Polatlı Organize Sanayi Bölgesi'nde Pomega Enerji Depolama Teknolojileri pil hücresi fabrikası açılış törenine katıldı. Yılmaz, devam eden projelerin tamamlanması halinde 7 milyar dolar seviyesinde cari açığın düşebileceğini söyledi.
#Cevdet YılmazSelçuk Yaşar Ödülü'nün bu yılki sahibi Kaliforniya Üniversitesi Riverside Kampüsü Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihri Özkan oldu. Sıfır karbon emisyonlu elektrikli arabalar teknolojisi, Lityum iyon pil ve süper kapasitör teknolojileri, temiz enerji teknolojileri ve sürdürülebilir üretim teknolojisi konularında çalışmaları olan Prof. Dr. Özkan, Kaliforniya Üniversitesi'nin 112 yıllık tarihinde 'Mucit Ödülü' alan ilk kadın akademisyen olma gururunu da taşıyor.
#Selçuk Yaşar ÖdülüMİLLİ Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Elektrikli araçların çalışabilmesi ve geliştirilebilmesi için de batarya üzerinde yapılan çalışmalara büyük yatırım yapılıyor. Çünkü gelecek bu. Bizim olabildiğince bu trendi yakalamamız gerekiyor" dedi.
#KayseriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gençlik Buluşmaları Eskişehir İftarı Programı’na katıldı. Programda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Yatıyorlar kalkıyorlar Selçuk aşağı Selçuk yukarı. Neymiş? Damatmış. Bunların babası bankalardan kuruş kredi alamdan çalıştı. Çocukları da böyle devam ediyor. İhracata yönelik ihtiyacı karşılayamıyorlar. O kadar çok talep var. Bunların babası devletin kendisine verdiği yeri bile almadı. Ne kadar imansız kitapsız komünist var televizyonda konuşturuyorlar" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye'nin Otomobili Girişim Grubu, yerli ve milli otomobil olan Togg'un ilk teslimatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yapıldı. MIT Technology Review, Türkiye'nin elektrikli otomobil projesini mercek altına aldı ve dikkat çeken bir analiz yayınladı...
#TOGGHava-hava ve hava füzeleri, seyir füzeleri, İHA mühimmatları, termobarik mühimmatlar, sığınak delici mühimmatlar ve güdüm kitleri, sonik füzeler belli bir hıza kadar çıkan füzeler... Şimdi süpersonik, yakında ise hipersonik füzeler! Tüm bu çalışmalar TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde (SAGE) yürütülüyor. Hedef dışa bağımlılığı tamamen ortadan kaldırmak. Hürriyet gazetesine kapılarını açan TÜBİTAK SAGE’yi fotomuhabirimiz Rıza Özel ile gezdik.
#TÜBİTAKTürkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg sahiplerini buluyor. 29 Mart Çarşamba akşamı noter huzurunda gerçekleştirilecek çekiliş ile birlikte TOGG batarya ömrü gündeme geldi. Aracı satın alacaklar ya da satın almak isteyenler “TOGG tek şarjla kaç kilometre gidiyor?” sorusunun cevabını merak ediyor. Başlangıç fiyatı 953 bin TL olan aracın bu yıl içerisinde teslim edileceği tahmin ediliyor. Peki, TOGG T10X kaç dkda şarj oluyor, pil ömrü ne kadar? İşte merak edilenler…
#TOGG