Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba: "Çiftlik Bank konusunda Bakanlığımızın savcılığa müşteki olarak dilekçesi var. Bu da önemli. Bu konu hukukun vereceği bir karar. Ona ben bir şey diyemem ama ben şunu derim. Bütün vatandaşların uyanık olması lazım. (Çiftlik Bank'ın kurucusu Mehmet Aydın) Açık bir şekilde adam aldı götürdü yani ama inşallah Türkiye'ye getiririz diye düşünüyorum"
#Çiftlikbank- Tokat'ın Başçiftlik ilçesinde yetiştirilen "Başçiftlik beyazı" isimli patatesin tescillenmesiyle üreticilerin pazar alanının genişlemesi bekleniyor - GOÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz: "Elde ettiğimiz yumruları, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi'ne gönderdik. 3 yıl boyunca deneme üretimi yapılacak. Daha sonra üretimde sorun çıkmazsa yumruların tescili yapılacak"
- Türkiye'nin patates tohumunda dışa bağımlılığını sona erdirmek amacıyla TİGEM'le ortak çalışma yürüten bir firmanın Nevşehir'deki laboratuvarında kopyalanan bir tohumdan 4 yılda sera ve tarladaki faaliyetler sonucunda 25 ton tohum elde ediliyor - Yerli patates tohumu üreten firmanın genel müdürü Kamil Aşkın: - "Tüpteki bir bitkiden bir nevi bitkisel kopyalama işlemi yaparak işe başlıyoruz. Yaptığımız yöntemle bir tüpteki patates bitkisi, dört yıl sonra bir tır patates tohumu haline geliyor"
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "Ülkemizde 5.7 milyon tonluk patates üretimi var. Kullanılan tohumların tamamı sertifikalı. Bu, verimlilik açısından son derece önemli. Dünyadaki örneklerinden yaklaşık yüzde 80'e yakın daha fazla verim alınması söz konusu. Türkiye, tohumculukta dünyada söz sahibi ülkelerden bir tanesi. Hatta ilk 10 ülke arasında" dedi.
#PatatesTüketim odaklı toplumun bize öğrettiği “İstediğim zaman, istediğim yerde, canım ne çekiyorsa” gibi alışkanlıklar ve buna yönelik gelişen sektör, bize doğal tatları unutturmaya başladı. Her sebze-meyveye neredeyse yıl boyu ulaşabiliyoruz. Ama yazın aldığımız domatesle kışın aldığımız domates arasındaki farkı biliyor muyuz?
#MevsimTürk mutfak kültürünün gelecek nesillere aktarılabilmesi için yerel malzemelerimizi tanımak, onların geçmişten bugüne hikâyesini bilmek, özelliklerini tabaklara en iyi şekilde yansıtabilmek önemli. Bu amaçla yerel değerlerin mutfaklarda sürdürülebilirliğini sağlamak için şef Şemsa Denizsel işbirliğinde özel bir projeye imza atan Metro Türkiye, dört etaptan oluşan ‘Yerelin İzinde’yi hayata geçirdi. Boğaz lüferiyle başlayan projenin ikinci ayağında Aydın kestanesi var.
#Aydın KestanesiPandemi sürecinde her etkinin tepkisi alışveriş paniği olunca insan merak ediyor; hangi malzeme ne kadar yeter, hangisi çabuk biter diye. Ve akla ilk olarak “Biz bizi doyurabilir miyiz” sorusu geliyor. Acaba rafları boşaltmaya, stok yapmaya gerçekten gerek var mı?
#Balıkİlki geçen yıl yapılan Diyet Fest’in ikincisi bugün ve yarın KüçükÇiftlik Park’ta. Katılımın ücretsiz olduğu festivalde, müzik, eğlence, sporun yanı sıra workshop’lar ve söyleşiler de var. Ama katılamazsanız üzülmeyin! Sizin için festivalde panel düzenleyecek en popüler diyetisyenlerden haftalık örnek programlar aldık.
#DiyetNiğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde yerli çeşit geliştirme çalışmaları kapsamında melezleme çalışmaları aralıksız devam ediyor. Enstitüde kurulan özel seralarda birçok patates çeşidi melezleme programına alınarak binlerce melez tohum elde ediliyor. Elde edilen bu melez tohumlardan ise yeni yerli çeşitler elde edilmeye çalışılıyor.
#Patates