yerçekimsiz ortam haberleri sayfasında yerçekimsiz ortam hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 42 yerçekimsiz ortam haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dünyaca ünlü çocuk televizyon kanalı, uzayda bulunan astronotlara 'slime' olarak bilinen sıvı oyun balçığı gönderdi. Yerçekimsiz ortamda slime ile oynayan astronotlar, küçük çocuklar için eğlenceli deneyler yaptı. Çocuk televizyon kanalı, miniklere mikro yerçekimsiz ortamda maddelerin nasıl tepki verdiğini öğretmek için eğlenceli ve pahalı bir yol seçti. Dünyada 'slime' olarak bilinen, akışkan ve yumuşak kıvamlı bir oyun hamurunu, uzay istasyonunda (ISS) bulunan astronotlara gönderdi. Slime ile oynayan Christina Koch ve Luca Parmitano adlı iki astronot, yerçekimsiz ortamda sıvıların hareketlerini gösteren eğlenceli deneyleri çocuklar için yaptı.
#AstronotJamaikalı atlet Usain Bolt, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi kısa mesafe koşucusu olarak kabul ediliyor. Dünya rekortmeni sporcu bu yeteneğini şimdi yerçekimsiz bir ortamda sergilemeye çalıştı. Ünlü atlet yaşadığı deneyimi deneyimi, "Aklımı başımdan aldı, çok sevkliydi" sözleriyle anlattı.
#HtvhaberTürkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, 17 Ocak’ta başlayacak yolculuk için karantinaya girdi. Uzay yolculuğuna hazırlığın son aşaması olan karantina sürecinin başladığını sosyal medya hesabından duyuran Gezeravcı, İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlardan oluşan ekiple birlikte uzayda 14 gün kalacak ve 13 farklı deneyi gerçekleştirecek.
#Alper GezeravcıUluslararası Uzay İstasyonu'nda 371 gün geçiren astronot Frank Rubio ve kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitri Petelin, hafta içinde yeryüzüne döndü. Az kişiye nasip olacak bu uzay macerası, astronot ve kozmonotların beyinlerinden genlerine, bağırsak bakterilerinden gözlerine bütün vücutlarını etkiledi. Üstelik bu etkilerin bazılarını bilim insanları halen net olarak açıklayabilmiş değil...
#Frank RubioSoğuk Savaş döneminde stratejik bir alan olan uzayda, ABD ile Sovyetler Birliği arasında keşif-gözlem ve istihbarat uyduları fırlatma, kıtalararası füze sistemleri geliştirme, insanlı uzay seyahati, dünyanın uydusu Ay’a ayak basma, yeni gezegen keşifleri ve dış uzay alanında bir uzay istasyonu inşa etme konularında büyük bir rekabet yaşanmıştı. Yarışa dayalı rekabetin temeli, bilim ve teknolojide küresel lider olarak insanlığa yön veren ülke olma hedefiydi. Bu aynı zamanda iki ülke arasındaki nükleer silahlanma yarışının da bir parçasıydı. Bu nedenle uzay yarışı bir silah yarışı olarak da görülebilir. Uzay yarışı Sovyetler Birliği’nin 1957’de insanlığın ilk yapay uydusu Sputnik 1’i fırlatmasıyla başladı. Söz konusu yarışta ABD 1969’da Ay’a ilk ayak basan Amerikalı astronot Neil Armstrong ile öne geçse de, Sovyetler Birliği’nin ekonomik olarak çöküşe geçmesi ve Soğuk Savaşı kaybetmesiyle uzay programları ertelendi ve bu yarış da sona erdi. Her iki ülke de ulaştıkları uzay kabiliyetleri bakımından uluslararası ilişkiler literatüründe o dönemden beri birer “uzay gücü” olarak nitelendiriliyorlar.
#ÇinDünyaca ünlü çocuk televizyon kanalı, uzayda bulunan astronotlara 'slime' olarak bilinen sıvı oyun balçığı gönderdi. Yerçekimsiz ortamda slime ile oynayan astronotlar, küçük çocuklar için eğlenceli deneyler yaptı. Çocuk televizyon kanalı, miniklere mikro yerçekimsiz ortamda maddelerin nasıl tepki verdiğini öğretmek için eğlenceli ve pahalı bir yol seçti. Dünyada 'slime' olarak bilinen, akışkan ve yumuşak kıvamlı bir oyun hamurunu, uzay istasyonunda (ISS) bulunan astronotlara gönderdi. Slime ile oynayan Christina Koch ve Luca Parmitano adlı iki astronot, yerçekimsiz ortamda sıvıların hareketlerini gösteren eğlenceli deneyleri çocuklar için yaptı.
#AstronotJamaikalı atlet Usain Bolt, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi kısa mesafe koşucusu olarak kabul ediliyor. Dünya rekortmeni sporcu bu yeteneğini şimdi yerçekimsiz bir ortamda sergilemeye çalıştı. Ünlü atlet yaşadığı deneyimi deneyimi, "Aklımı başımdan aldı, çok sevkliydi" sözleriyle anlattı.
#HtvhaberİTÜ Uzay Mühendisliği son sınıf öğrencisi. 60 ülkeden 2 milyon başvuru yapıldı, hepsinin arasından sıyrılıp Kennedy Uzay Üssü’nde ilk 23’e girdi. Bütün eğitimleri tamam: Yerçekimsiz ortam, mekik kullanma.... Kendisi için küçük, bizim için büyük bir uçuş yapıp ‘uzaya giden ilk Türk’ unvanını alacak. Matrak mı matrak da bir astronot. Korkmuyor musun diye sorulunca, ortalığı G.O.R.A. kısa devresine bağlıyor: “Ne korkması be abi, ben yarışmaya İstanbul’dan katılıyorum. Geçen haftaki patlamanın olduğu yere sadece 750-800 metre uzaktaydım.”
#Halil KayıkçıAyşen Uz, Türkiye’de önemli markaların pazarlama bölümlerinde 16 yıldır yöneticilik yapıyor. Çocukluğundan bu yana hayallerini kurduğu ülkelere tek tek gitti. Şimdiden 40 ülkeyi geride bıraktı. En heyecan verici seyahat deneyimini ise Amerika’da gerçekleştirdi. NASA’nın astronotlara eğitim verdiği tekniği öğrendi. Özel bir uçağa binip yerçekimsiz ortamda Peter Pan gibi uçtu...
#SeyahatO, dünyamızı dışarıdan, büyülü, mavi-yeşil bir küre olarak gören ender insanlardan... Astronot André Kuipers, ülkesi Hollanda’da bir rockstar... Kitapları yok satıyor, filmlerini milyonlarca insan seyretti. İki defa uzaya gitti, Soyuz’da 11 gün, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda altı ay yaşadı. Toplam 204 gün uzayda kaldı. 2012’de döndüğünde kendini dünyayı kurtarmaya adadı. İTÜ’de bir seminer vermek için Türkiye’ye gelen Kuipers’le İstanbul trafiğine takılıp kalmadan önce konuştuk.
#Uzayda YaşamMars’a yapılacak olası insanlı uçuşu simule etmek için bir kapsülde 520 gündür kapalı tutulan gönüllüler, dün sanal seferden sağ salim döndü. Sürekli kamera gözetiminde olan 6 kişilik ekip, Mars’a yolculuğun biyolojik ve psikolojik olarak mümkün olduğunu kanıtladılar.