Güncelleme Tarihi:
SORUNUZU GÖNDERİN YANITLAYALIM |
Bel ağrısıyla ilgili sorularınızı gönderin uzmanlar Hürriyet Dünyası için yanıtlasın. |
SORUNUZU GÖNDERMEK İÇİN TIKLAYIN
Prof. Dr. Cihan Aksoy (İstanbul Tıp Fakültesi fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı)
MANUEL TERAPİ - Doktorun bileğine kuvvet
Manuel terapi için eklem, omur ve kaslardaki ağrılı olan hareket ve benzeri fonksiyon bozukluklarını tanımak, düzeltmek ve tekrarlamamasını sağlamak üzere hekimin ellerini kullanarak yaptığı girişimler diyebiriz. Manuel tedaviyle, hasta yakınmalarının hangilerinin fonksiyon bozukluğu nedeniyle olduğunu tespit ederek düzeltebiliyoruz. Yalancı siyatik olarak isimlendirilen tablolar da dahil olmak üzere fonksiyonel bel-bacak ağrılarının pek çoğunda manuel tedaviyle önemli iyileşmeler sağlanabiliyor. Bu iyileşmenin etkisi genellikle hemen görüldüğü için “mucize tedavi, kansız cerrahi” gibi isimler de veriliyor. Manuel terapi yapılırken hastanın hiç ağrı hissetmemesi, uygulamada ilaç kullanılmaması, müdahalenin doktorun 3-4 kilogramı geçmeyen kendi güçleriyle yapılması en önemli avantajları. Manuel terapi, her türlü bel ağrısında işe yaramıyor. Özellikle fonksiyon bozukluklarında işe yarıyor. Neyse ki bel ağrılarının yüzde 70’ten fazlası fonksiyonel bozukluk. Fıtık tedavisinde de yeri var. Ama manuel terapiyi çok iyi bilen biri tarafından yapmalı. Zira ters hareket sorunu artırabiliyor. Mutlaka yüzeyel ısı, elektroterapi, fraksiyon gibi diğer klasik fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleriyle de kombine edilmesi lazım.
KIRK-ÇIKIKÇI RİSKLİ
Kırık-çıkıkçıların yaptığı da aslında ilkel bir manuel terapi. Uzun ve özel bir eğitim gerektiren manuel tıp uygulamalarının, fizyoloji, kinezyoloji gibi temel bilgilerden yoksun kırık-çıkıkçılar tarafından yapılmasının nedeni maalesef manuel tıp bilen doktorların sayısının çok az olması. Ancak kırık-çıkıkçılara gitmek büyük risk. Bunların yaptığı uygulamalardan çok hasta zarar görüyor. Hasta ve hasta sahipleri “akılsız-cahil” damgası yememek için çoğu kere başına geleni gizliyor. Bir şekilde yarar görenlerse çok methediyor. Kırık-çıkıkçıların uyguladığı ilkel manuel tıp uygulamaları kemik zayıflığı, tümör, enfeksiyon, enflamasyon gibi sorunlar varsa son derece sakıncalı. Kırık-çıkıkçılar ters bir hareket yaparlarsa kökü koparabiliyor. Kök kopunca sinir iletisi bozulduğu için hastanın kas ağrısı kesiliyor. Ama bu “tedavi oldum” demek değil, Çünkü ağrı, sinirin kopması nedeniyle kesiliyor. Bu arada ayak bir daha geri dönüşü olmayacak şekilde düşüyor.
Dr. Burak Esendal (Anadolu Sağlık Merkezi kayropraktik uzmanı)
KAYROPRAKTİK Omurgayı elle oturtuyor
KAYROPRAKTİK, insan organizmasının kendi sağlığını koruyabileceği tezinden yola çıkıyor. Kayropraktikte en önemli konuyu sinir sistemi oluşturuyor. Sinir sistemi beyinde başlıyor, omurgadan geçiyor, omuriliğinden spinal sinir olarak çıkarak organlara ve kaslara dağılıyor. Gerek günlük yaşamda farkında olmadan yaptığımız hareketler gerek spor yaralanmaları veya kaza gibi nedenlerle omurların yerinden hafifçe kaydığı durumlarda eksen bozukluğu oluşuyor. Omurgadan çıkan sinire baskı yapıyor. Kayropraktik hekimi bu eksen bozukluğunu saptayarak manipülatif tedavi yani elle tedavi ederek omuru olması gereken pozisyona getiriyor. Ameliyat gerektirmeyen, romatizmalı, kırık veya tümör kaynaklı olmayan bel ağrılarının tedavisinde kayropraktik çoğu insanda fayda sağlıyor. Avrupa’da ve ABD’de bu yöntem çok sık kullanılıyor. Hatta ağrılar başlamadan önceki ağrısız dönemde tedaviye başlanmasıyla ileriki yaşlarda oluşabilecek ağrılar da önlenebiliyor. Direk olarak bel fıtıklarını (yani omur arasındaki kıkırdağın kayması) tedavi etmiyor. Ama bel fıtığına sebep olan omurgadaki şekil bozukluğunu hedefliyor.
Prof. Dr. Gül Baltacı (Hacettepe Tıp Fakültesi fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı)
KİNEZYO BANTLARI Yapıştır, ağrıyı yatıştır
AĞRI bantları olarak adlandırılan kinezyo bantları, Japonya’da 1980 sonlarında voleybol oyuncularında uygulamaya başlandı. Yumuşak doku yaralanmalarının tedavisinde, kas-iskelet sistemine ait problemlerin akut-kronik tedavisinde uygulanarak günümüze geldi. Bant uygulaması sinir, kas ve organlara tamamıyla yeni bir uygulama yaklaşımı getirdi. Bant kasların en gergin pozisyonunda yapıştırıldığında aktif olarak deri ve derialtı dokuyu yukarı doğru çekiyor. Dolaşım için gerekli damar yapının üzerindeki baskıyı azaltıyor. Böylece ağrısız ve daha rahat hareket sağlanıyor. Kaslar normal sınırlarda kasılıp ve uzuyor. Kaslar vücut hareketlerinin yanı sıra venöz ve lenfatik dolaşım, vücut ısısı vs. kontrol ediyor. Bu nedenle kas fonksiyonundaki bir problem farklı belirtilere yol açabiliyor. Bantların ağrıyı azaltma etkisi de belirgin. var. Bantlar 4 renk. Pembe, mavi, siyah ve bej. Hiçbir rengin diğerine üstünlüğü yok, hasta istediği rengi seçebiliyor.
Prof. Dr. Güneş Yavuzer (Nişantaşı Romatem fizik tedavi uzmanı)
YERÇEKİMSiZ TEDAVİ Fıtıkta önerilir
NASA uzay araştırmalarında, yerçekiminin olmadığı bir ortamda astronotların omurgaları üzerindeki basıncın azaldığı, disk aralıklarının genişlediği ve bel ağrılarının rahatladığı gözlemlendi. Basitçe “omurgada ameliyatsız basınç azaltma sistemi” dediğimiz ve kliniklere giren alet tam da bunu yapıyor. Yerçekimsiz ortam yaratarak disklerin arasındaki baskı azaltılıyor. Böylece hasarlı bölgeye su, oksijen ve nitrojen ulaştırılıyor. Disk yeniden toparlanıyor. Üzerindeki basınç azaltılarak, sinirlerin üzerindeki baskı hafifletiliyor. Yöntem ağrı kesmeye değil, tedavi etmeye yönelik. Dejeneratif disk hastalığının tedavisinde FDA (Amerikada ilaç ve yiyecekleri ruhsatlandıran kurum) onaylı. Fıtık veya disk bozukluğuna bağlı bel ağrıları veya bel-bacak ağrıları, boyun-kol ağrıları, hareket kısıtlılıkları, 6 aydan eski başarısız bel ameliyatına bağlı tekrarlayan ağrılarda öneriyoruz.
YARIN: Bel sağlığınızı koruyan yöntemler