yeraltı suyu haberleri sayfasında yeraltı suyu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1386 yeraltı suyu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, deniz suyu sıcaklığındaki artışın pek çok sorunu beraberinde getirdiğini söyledi. Kurnaz, "Özellikle bu sene müsilaj gibi bir belaya Türkiye'nin hazır olması gerekiyor. Deniz sularının sıcaklığına baktığımızda; balıklar kuzeye, daha soğuk bölgelere kaçıyorlar. Özellikle hamside, Karadeniz'e baktığımızda balık kalmayacak. Tüm bunlar bizim açımızdan çok ciddi problemler. Biz yine Nisan sonu Mayıs başı gibi müsilajla mücadele etmeye başlıyor olabiliriz" dedi.
#Levent KurnazTarım ve Orman Bakanlığı, yeraltı sularının miktar kalitesinin belirlenmesi için harekete geçti. İyi durumda olan yeraltı sularının mevcut durumunun korunması, kötü durumda olan yeraltı sularının iyi duruma getirilmesi için ilave tedbirleri içeren program hazırlandı. Bakanlık ayrıca, yeraltı suyunun suni olarak beslenmesi, insan kaynaklı kirlenmelerin engellenmesi gibi tedbirleri de hayata geçirme kararı aldı.
#Yeraltı SuyuTürkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda bu sezon bölgeye düşen yağışlar sonrasında yer altı su seviyelerinde yükselme beklentisi oluştu. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar, bu beklentinin yanlış olduğunu belirterek, ''Yağışın artması veya eksilmesi, maalesef yer altı suyu seviyesinin düşmesine engel olamıyor. Yer altı suları açısından baktığımız zaman birçok veri değerlendirildiğinde artık yoğun bakım ünitesindeki hasta gibi bir durumla karşı karşıyayız” dedi. Prof. Dr. Nalbantçılar, yağışların yer altı sularına ulaşmasının 3 - 5 bin yılı bulabileceğini söyledi.
#KonyaYeraltı suları olarak da bilinen Kaynak suları tamamen doğal şartlarda kayaların altında birikmiş olan ve yüzeye çıkması zamanla gerçekleşen sulardır. Kaynak suları kendine has özellikler barındıran ve bulunduğu yeraltından izler taşıyan sulardandır. Kaynak suyu nedir, nasıl anlaşılır ve doğal kaynak suyu içilir mi saf mıdır? Sorularının yanıtları hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Kaynak SuyuTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, kuraklık nedeniyle ciddi bir sıkıntı yaşandığını belirterek, "Bu vesile ile suyu özenli kullanacağız, depolayacağız ve yer üstü su kaynaklarını kullanıp, yer altı sularını rezerv olarak saklamamız gerekiyor. Hep yer altı suyunu kullanmaya çalışıyoruz onu da bitirdik, tükettik" dedi.
#TekirdağNEVŞEHİR'in Avanos ilçesi Çalış beldesinde 15 evi su basmasının ardından yapılan incelemede, yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda, içerisinde su birikintisi bulunan yer altı şehri ortaya çıktı. Belde sakinleri yer altı şehrinin turizme kazandırılmasını istedi.
#NevşehirKüresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun geçen ay yayımladığı rapora göre dünya nüfusunun yarısı halihazırda su kıtlığıyla karşı karşıya. Bu uyarının ülkemiz özelinde değerlendirilmesi için biliminsanlarına danıştık. “Bütün şehri suya göre tasarlayan bir kültürden gelip suyu çok kötü kullanan bir millet olduk” diyerek uyardılar: “Yeraltı sularımız hızla tükeniyor.”
#SuEge Bölgesi’ndeki yeraltı sularının seviyesinde yıllık 0.6 metrelik düşüş gözlendiğini belirten yeraltı suyu uzmanı Prof. Dr. Celalettin Şimşek, “1997 yılında 15-20 metre derinlikte ulaştığımız yeraltı suyuna bugün 40 metrede ulaşıyoruz. Bu düşüşü durdurmamız gerekiyor. Aksi takdirde sınırsız olduğunu düşündüğümüz yeraltı suyunda sıkıntı yaşanır” dedi.
#Ege BölgesiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının ardından başlattığı çalışmaları hummalı bir şekilde devam ediyor. Maden kazasının hemen sonrasında Bakan Yardımcısı Fatma Varank'ın ve genel müdürlerin koordinesindeki 8 teknik ekip, sahada ilk andan itibaren başlattığı çalışmalarını büyük bir titizlik içerisinde sürdürüyor. Ekiplerin her gün 9 ayrı noktadan aldığı numuneler 3 ayrı laboratuvarda analize gönderiliyor. Yapılan analizlerde bugüne kadar herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadı.
#ErzincanBoğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, deniz suyu sıcaklığındaki artışın pek çok sorunu beraberinde getirdiğini söyledi. Kurnaz, "Özellikle bu sene müsilaj gibi bir belaya Türkiye'nin hazır olması gerekiyor. Deniz sularının sıcaklığına baktığımızda; balıklar kuzeye, daha soğuk bölgelere kaçıyorlar. Özellikle hamside, Karadeniz'e baktığımızda balık kalmayacak. Tüm bunlar bizim açımızdan çok ciddi problemler. Biz yine Nisan sonu Mayıs başı gibi müsilajla mücadele etmeye başlıyor olabiliriz" dedi.
#Levent Kurnazİsrail Hamas'ın elindeki 'en büyük koz' olarak değerlendirilen yer altı tünellerini Akdeniz'den pompalanan deniz suyu ile doldurmayı planlıyor. IDF konuya ilişkin nihai kararını henüz vermese de plan hem ABD hem de İsrail'de endişelere neden oldu.
#İsrailÇanakkale'nin içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılandığı, 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı'nda su seviyesi, yaşanan kuraklık nedeniyle yüzde 32,3 seviyelerine düştü. Çanakkale Belediyesi, encümen kararıyla su tüketimine getirdiği kısıtlamayı 31 Aralık'a kadar uzattı.
#Çanakkaleİklim değişikliği birçok ülkede olduğu gibi sanayi ülkesi Almanya’da da etkisini gösteriyor. Son yıllarda ortalamanın altında yağmur yağması nedeniyle birçok şehirde susuzluk tehlikesi baş gösterdi. Bu şehirler arasında başkent Berlin de yer alıyor.
#ALMANYASebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk...
#PestisitÇANAKKALE’de merkezin içme ve kullanma suyunu sağlayan Atikhisar Barajı’ndaki su düzeyi 54 milyon 115 bin metreküpten 28 milyon metreküpe düştü. Belediye, bunun üzerine geçen 2 Mart’ta, 31 Mayıs’a kadar geçerli olacak bazı kısıtlamalar getirdi. Ancak yeterli yağış olmayınca barajdaki su düzeyi yükselmedi, kısıtlama kapsamı 31 Ağustos’a kadar uzatıldı. Geçerlilik süresi uzatılan önlemler şöyle:
#1Susuzluk nedeniyle geçen günlerde Fas’ta karpuz yetiştiriciliğine sınırlama getirildi. “Değişen hava koşulları kimi ürünlerin üretimini sınırlıyor, kimi ürünlerin ekim alanlarının değişmesine neden oluyor, birçok üründe de verim kaybına yol açıyor” diyen uzmanlar, tehlike çanlarının çaldığını söylüyor. Türkiye’deki duruma yakından bakalım…
#Yücel SönmezSon dönemde, başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde yaşayan birçok kişi tinyhouse sahibi olma hayalinin peşinden koşuyor. Deprem korkusu yaşayanların, büyükşehirlerin yıpratıcı ortamından uzaklaşmak isteyenlerin hem aklında hem dilinde, “Bir arsa alayım, üzerine plakalı bir tinyhouse koyayım, keyfime bakayım” cümlesi var. Peki bu iş bu kadar basit mi? İşte bunun cevabını uluslararası bir şirketin Türkiye temsilciliğinde çalışan Erdinç Karataş ve eşi Gülnur Hanım’ın deneyimlerinden öğreneceğiz...
#TınyhouseÇANAKKALE Belediyesi, olumsuz iklim koşulları, yanlış kullanım gibi nedenlerle giderek azalan suya dikkat çekmek ve tasarruf bilinci aşılamak için kolları sıvamıştı: “Uygulayacağımız bazı kolay tasarruf yöntemleri ile tonlarca suyun boşa harcanmasını önleyebiliriz. Unutmayalım, hiçbir kaynak sınırsız değildir. Evde, musluklarımızdan akan suyun ömrü tasarruf ile uzar.”
#1Son yılların en kurak kışını geçirdiğimiz aşikâr. Sadece bizlerin değil, turizmcinin de çiftçinin de gözü kulağı meteorolojide; zira gelecek kuşaklar kadar her iki mesleğin de geleceği havanın nasıl olacağı ile doğru orantılı. Dolayısıyla, hele de sosyal medyada, gördüğümüz her yorum ve bilgiyi doğru kabul ediyor, ona göre pozisyon alıyoruz. Ama bir dakika! Bu bilgiler nereden ve kimden geliyor? Türkiye’de koskoca bir Meteoroloji Genel Müdürlüğü var. Yıllarını bu işe adamış biliminsanları var. Onlar mı veriyor bu bilgileri yoksa ‘takipçi kasan’ bireysel ya da anonim hesaplar mı? İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ‘Sahte doktorlardan sonra sahte meteorologlar türedi. Palyaçolar!’ diyerek uyardı.
#MeteorolojiBirleşmiş Milletler, 19 Kasım’ın Dünya Tuvalet Günü olduğunu belirterek yetersiz kanalizasyon sistemlerinin dünya genelindeki hayati yeraltı ve yer üstü kaynaklarını kirlettiğini vurguladı. BM’in su ve sıhhi tesisat faaliyetlerini koordine eden BM-Su ise dünya genelinde 3,6 milyar insanın kalitesiz tuvaletlerle yaşadığını belirtti.
#BmTarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, su kıtlığının nedenlerinden su israfının önlenmesi için seferberlik başlattı. Bu kapsamda ev kadınlarından öğrencilere, çiftçilerden sanayicilere kadar toplumun her kesimini kapsayacak şekilde eğitim ve farkındalık faaliyetleri gerçekleştirilecek. Ayrıca kullanılmış atık sular yeniden değerlendirilecek. Türkiye’de toplam 7,2 milyar metreküp arıtılmış atık su potansiyeli olduğu ve bunun yüzde 44 kadarının yeniden kullanılabileceği tespit edildi.
#SuTarım ve Orman Bakanlığı, yeraltı sularının miktar kalitesinin belirlenmesi için harekete geçti. İyi durumda olan yeraltı sularının mevcut durumunun korunması, kötü durumda olan yeraltı sularının iyi duruma getirilmesi için ilave tedbirleri içeren program hazırlandı. Bakanlık ayrıca, yeraltı suyunun suni olarak beslenmesi, insan kaynaklı kirlenmelerin engellenmesi gibi tedbirleri de hayata geçirme kararı aldı.
#Yeraltı Suyu