Yaklaşık 1.5 milyar Euro’luk rüzgâr sektöründe Türkiye’nin yenilenebilir enerjide ihracatçı konuma yükseldiğini belirten 4T Platformu (Temiz çevre, temiz enerji, temiz tarım, temiz beslenme) Başkanı ve Enerji Uzmanı Ali Rıza Öner, “Yenilenebilir enerji yatırımcısı Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Makedonya, Ukrayna, Arnavutluk, İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere’de yatırıma yöneldi. Bundan sonraki süreçte ABD ve Afrika ülkelerinde daha fazla Türk yatırımcı göreceğiz” dedi.
#Yenilenebilir Enerji2021 yılı Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) başvurusunu yapmayan Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) belgeli üretim tesisleri için YEKDEM başvuru sisteminin 21 Aralık'a kadar açılması ve başvuruların bu tarihe kadar alınması kararlaştırıldı.
#YEKDEMEnerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından uygulanacak aktif elektrik toptan satışında, dağıtım şirketlerine teknik ve teknik olmayan kayıp enerji satışları ile görevli tedarik şirketlerine yapılan satış bedeli kilovatsaat başına 15,4894 kuruş olarak belirlendi.
#ElektrikTürkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Hakan Yıldırım, “Rüzgârda kısa sürede çok büyük bir ekosistem oluştu. 15 bin kişi istihdam ediliyor. Hızla kanat ve kule fabrikaları açılıyor. Bu fabrikalar üretiminin yüzde 70’ini dünyaya ihraç ediyor. Bu türbinler gelecek için dönüyor. Bu ekosistemin devamı için mekanizmaları bozmamak gerekiyor” diye konuştu.
#GazetehaberleriEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, güneş enerjisinde çatı ve cephe uygulamalarıyla kendi elektriğini üreten bir yatırımcı profili geliştirmek istediklerini belirterek, "Hedefimiz, Türkiye'de çatı denildiğinde akla ilk gelen şeyin güneş paneli olması. Üretimin her alanında bu düşüncenin yerleştirilmesini arzuluyoruz." dedi.
#Yenilenebilir Enerji Kaynak AlanlarıTürkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Hakan Yıldırım "Yıllar önce hazırlanan rüzgar potansiyeli haritasına göre, Türkiye’nin rüzgar enerjisi kapasitesi karasal alanda 48 bin megavat seviyesinde. 10 yıl önceki ölçümler, kanat uzunlukları, kule yükseklikleri, jeneratör kapasiteleri yıllar içinde çok gelişti. Kapasitenin 100 bin megavatın üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz" dedi
#Rüzgar EnerjisiUluslararası yatırımcıların son dönemde de yenilenebilir enerji yatırımlarına ilgisi artıyor. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Yabancı firmaların Türkiye’ye yoğun bir ilgisi var. Birkaç firmanın Türkiye’de yenilenebilir enerji için proje satın aldığını biliyorum. Rüzgâr nereye eserse yatırımcı oraya gider” dedi. 2020 yılı nisan ayında 2 bin megavatlık rüzgâr enerjisi santralı için başvuru alacaklarını kaydeden Yılmaz, teşviksiz yatırımlar için ciddi bir talep olduğunu da sözlerine ekledi.
#GazetehaberleriDünyada enerji tüketimi artıkça enerji kaynaklarına erişim de gittikçe daha önem kazanıyor. Ülkeler enerji kaynaklarına erişim noktasında her türlü stratejik hamleyi yaparken dev şirketler de bu kaynakların pazarlanması noktasında büyük bir savaş veriyor.
#GazetehaberleriTÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven: "Birinci YEKA başarıyla yapıldı. İkinci YEKA için de ilana çıkıldı. Rüzgarda Önlisans başvurularının ise Nisan 2020'de alınmasını bekliyoruz. Rüzgar santrallerinde yerli aksam üretimi ve kullanımı konusunda destek mekanizması devam etmeli" açıklamasında bulundu.
#Türkiye Rüzgar Enerjisi BirliğiUluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, geçen yıl Türkiye'de güneş enerjisi sektörünün olgunluk çağına erişmeye başladığını belirterek, "Önemli sayıda yerli üreticimiz oldu, sanayi anlamında gelişiyoruz. Bu gelişmelerle birlikte 2019'da sektörden lisanslı ve lisanssız santral olarak toplam 950 megavat civarı kurulum, 800 milyon dolar yatırım bekliyoruz." dedi.
#YatırımAkfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, 6 yerli ve yabancı bankadan 13 yenilenebilir enerji projesi için toplamda 363 milyon dolarlık finansman sağladıklarını belirterek, "Bu finansman Türkiye'de tek seferde alınan en büyük rüzgar ve güneş santrali kredisi olarak öne çıkıyor." dedi.
#Akfen Yenilenebilir EnerjiTürkiye’nin denizde kuracağı ilk rüzgâr santralleri olan ‘Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları’ (YEKA) projesinde sona yaklaşıldı. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, “3 milyar dolardan fazla yatırım olacağını öngörüyoruz” dedi.
#YEKATürkiye’de değişen enerji politikası finansal araçlara da etki ediyor. Türkiye’nin ilk yenilenebilir enerji fonu 50 milyon dolar büyüklüğüyle kuruluyor. Önce güneş enerjisine yatırım yapacak Actus Portföy, yeni fonu için ardından rüzgâr ve biyokütle santrallarına ortak olacak.
#Actus PortföyZorlu Enerji Grup Başkanı Sinan Ak, gelecek 2 yılda elektrikli araç ithalatının artacağını belirterek "Biz de Zorlu Enerji olarak mayısta hızlı şarj istasyonlarıyla ilgili bir lansman yapacağız. Bu yaz başı itibarıyla Adana'ya kadar, yıl sonu itibarıyla ise tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde ve 200 kilometreye bir şarj istasyonu yerleştireceğiz." dedi.
#Enerjisa