Birçoğumuz kış gelince kapımızı çalan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı nesilden nesle aktarılan doğal reçetelere başvuruyoruz. Kimimiz tuzlu suyla gargara yaparken kimimiz zencefil çayına bal katıp içiyor kimimiz de göğsüne mentollü merhem sürmeden edemiyor. Peki evde yapılan bu reçeteler hakkında uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkRekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Rekabet Kurulu’nun 13 üretici/tedarikçi teşebbüse 878 milyon TL ceza uyguladığı soruşturmada, tedarikçiler ve perakendeciler arasındaki iş yapma biçiminin rekabet ihlallerine yol açabilecek şekilde oluştuğunun ortaya çıktığını söyledi. Küle, "Bu yaygın iş yapma biçimi çerçevesinde, üretici/tedarikçi teşebbüsler, kendi ürünleri bakımından perakendecilerin nihai satış fiyatlarını ve fiyat artış zamanlarını koordine ediyor. Bu iş yapma biçimi sonucu oluşan rekabet ihlalleri, teşebbüslerin fiyatlarını serbestçe belirlemelerini engelliyor ve piyasadaki fiyatların suni olarak yükselmesine ve tüketicilerin bu durumdan doğrudan zarar görmelerine neden oluyor" dedi.
#Rekabet KurumuAmerika’da yayımlanan yeni bir çalışma Türkiye dahil pek çok ülkedeki çörekotu yağı sahtekârlığını ortaya koydu. Çalışma ülkemizde çörekotu yağlarında yüzde 40’a varan oranda sahtecilik yapıldığını gösteriyor. Öte yandan ayçiçeğiyağı da mentol eklenip nane yağı diye satılıyor, kara mürver ürünlerine mor pirinç veya mor havuç ekstreleri koyuluyor. Yağdaki sahtekârlığın sağlığa olumsuz sonuçları bazen ölüme kadar gidebiliyor.
#Çörekotu YağıTürkiye, Rusya ve Ukrayna'dan askeri heyetlerle Birleşmiş Milletler (BM) heyeti bugün Karadeniz'de açılacak tahıl koridorunu konuşmak üzere İstanbul'da bir araya geldi. Yaklaşık bir buçuk saat süren dörtlü toplantı sona erdi. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Bakan Akar, "Olumlu ve yapıcı bir havada gerçekleşen toplantı sonucunda İstanbul’da tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir koordinasyon merkezinin oluşturulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlarda mutabık kalınmıştır" dedi.
#UkraynaAspir yağı metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlar ve yağ yakılmasını da hızlandırır. Diyet programlarının yanında düzenli egzersiz ile beraber aspir yağı da kullanarak daha hızlı kilo verebilirsiniz. Salatalarınızda ya da soğuk yiyeceklerinizde aspir yağını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Aspir yağının kilo verme üzerindeki etkisi hakkında merak edilenleri ayrıntıları ile derledik.
Kanola yağı son dönemlerde gündemde karşımıza çıkan gıdalar arasında yer alıyor. Kanola yağı, sayısız gıdada bulunan bitkisel bazlı bir yağdır. Ancak birçok insan, sağlık üzerindeki etkileri ve üretim yöntemleri konusundaki endişeleri nedeniyle kanola yağını diyetlerinden çıkarmıştır. Peki, kanola nedir, ne işe yarar? İşte, kanola yağı faydaları ve zararları...
#KanolaOrganik bileşikler, insan toplumunda gıda, ilaç, yakıt ve bina gibi çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. Alkanlar, propan, oktan ve metan gibi kimyasal maddeleri içerir. Bunlar genellikle arabadaki benzin ve evde ısıtma/yemeklik yağ gibi maddeler için yağlar olarak kullanılır. Peki, Organik Bileşikler nelerdir detayları ile derledik.
#Organik BileşiklerKara Halile bitkisi son zamanlarda oldukça popüler bir hale gelmiştir. Fakat ilk olarak belirtmek gerekiyor ki, sağlığınızı iyileştirebileceği iddialarını destekleyen klinik deneylerin eksikliği vardır. Peki, Kara Halile nedir, sağlığınız için ne gibi faydalar sunar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kara Halile Nedir?Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Paris Sorbonne Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nden 1994 yılında mezun olan Tuncelili Hava Arslan (48), doğduğu topraklara dönerek tarım işine girdi. Hava Arslan, Karabörk köyünde babasına ait tarlada yağ bitkilerinden aspir üretimine başladı.
#SorbonneKolza tohumu, dünya çapından yaygın olarak aşçılar tarafından önemli görülen yağı için yetiştirilmektedir. Bunun en önemli sebebi ise herhangi bir mutfak yağına göre çok daha düşük doymuş yağ oranına sahip olmasıdır. Sizin için Kolza tohumu nedir ve ne işe yarar? Kolza tohumu faydaları ve özellikleri konularını tüm detaylarıyla birlikte derledik.
Aspir çok dallı bir yapıya sahip, otsu, deve dikenine benzer nitelikte olan yıllık bir bitkidir. genellikle aspir yağı üretimi yapılması amacı doğrultusunda yetiştirilen aspir bitkisinin tohumları yağ yapımı için önemli bir hammaddedir. Sizin için Aspir tohumu nedir ve ne işe yarar? Aspir tohumu faydaları ve özellikleri konularını detaylarıyla derledik.
Badem, zengin bir protein kaynağı olup, içeriğinde bulunan omega-9 yağ asitleri ve E vitamini vesilesiyle çok sağlıklı bir gıda maddesi olma özelliği taşımaktadır. Sizin için badem yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Badem yağı faydaları ve kullanımı şeklinde belirlenmiş olan ve en fazla merak edilen konularını detaylarıyla derledik.
#Badem YağıPandemi nedeniyle uçak seferleri hâlâ çok az. Hiç uçulmadığı günler bile oldu. Gökyüzü belki de gerçekten bir nefes aldı. Oksijenine doydu. Ama 2019 yılına baktığımızda milyonlarca uçak seferi ile karbon emisyonu neredeyse tepeler yaratıyordu. Yukarısı kirleniyor. Geçici çözüm SAJF. Bir tür atık karışımı. Horul horul yakılan jet yakıtı kerosen içine katılıyor.
#YAZARMilas’ı zeytinin anavatanı olarak gördüklerini ve zeytinciliğin kökeninin çok eskilere dayandığını belirten Kamil Gül, ilçede yetişen memecik cinsi zeytinin hem lezzeti, hem de sağlıklı yapısıyla farklı bir konumda olduğunu, Avrupa Birliği’nden alınan coğrafi işaret belgesiyle de bu kalitenin tescillendiğini kaydetti. Gül, “Memecik zeytininin özelliği bölgedeki endemik bitkilerin aromasını da içinde barındıran bir lezzete sahip olması. Ayrıca, içeriğindeki yüksek polifenol oranıyla da vücut sağlığı için önemli bir yağ türü. Milas’taki yerel yöneticilerin ve zeytincilik sektörü üreticilerinin yoğun çabalarıyla AB’den alınan coğrafi işaret belgesiyle zeytinyağımızın kalitesini tescilleterek önemli bir başarıya imza attık. Şimdi sırada Milas yağlı zeytini için aynı belgeyi almak var” dedi.
#İzmirAspir yağı, latincesi Carthamus tinatoris olan aspir bitkisinin tohumlarından elde edilen bir yağdır. Aspir bitkisi çok uzun yıllardır dünyanın birçok yerinde yetiştirilmekte. Türkiye'de son yıllarda üretimi artan aspir bitkisinden elde edilen organik yağın, zayıflama bronzlaşma ve masajdaki sağlıklı etkisi nedeniyle kadınlar tarafından yoğun talep gördüğünü söyledi. Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem ve Diyetisyen Aylin Hasbay Büyükkaragöz aspir yağı hakkında merak edilenleri açıkladı.
#Aspir YağıGünlük beslenme programında mutlaka yer verilmesi gereken yağlar, düzenli ve yeterince kullanıldığında sağlıklı yaşam için vazgeçilmezdir. Ülkemizde ekmek üstü tüketimde de yemeklerde de süt yağı ile birlikte çoğunlukla bitkisel yağların kullanıldığını, hayvansal yağların ise daha çok et veya balık gibi gıdaların tüketimiyle vücuda alındığını söyleyen Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Tekin, bitkisel yağları hayvansal yağlardan ayıran en önemli özelliğin kolesterol içermemeleri olduğuna dikkat çekti.
#Bitkisel YağDış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, "Libya'ya ihracatımız artarak devam ediyor ve Afrika'nın iç kısımlarına ürün ticaretinde kilit bir rol üstlendiğimiz göz önüne bulundurulduğunda yakın zamanda ihracatta 10 milyar dolara ulaşabiliriz." ifadelerini kullandı.
#Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu