Hızlı yaşam temposuna ayak uydurmak için genellikle besinleri çabuk ve aceleyle tüketiyoruz. Fakat hızlı yemek yeme alışkanlığı, başta kilo artışı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili yapılan pek çok araştırma ise tehlikenin giderek arttığını gösteriyor. Peki hızlı yemek tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Standart yemek hızı ne kadar olmalı? En önemlisi yemek yeme hızını bilinçli olarak yavaşlatmak için hangi adımlar atılmalı? Bunun gibi pek çok soruya Prof. Dr. Alper Yurci ile cevap aradık.
#SağlıkYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakErken yaşta öğrenilen sağlıklı beslenme alışkanlığı kişinin sağlığını ömür boyu etkiliyor. Araştırmalar, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi sağlık sorunlarının erken çocukluk dönemiyle bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Bu noktada ebeveynlere çok önemli bir iş düşüyor. Peki ama 'dünyanın en zor işi' gibi görülen doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlığı çocuklara nasıl kazandırılır? Bu konuda en sık yapılan hatalar neler? İşte dikkat etmeniz gereken en önemli 6 kritik nokta ve yapılması/yapılmaması gerekenler...
#Sağlıklı Beslenmeİnsanlar için kilo almak veya vermek çok önemlidir. Çünkü zayıf olanlar kilo almaya çalışırken kilolu olanlarda zayıflamaya çalışmaktadır. Tabi neyin kilo verdirip aldırdığını bilmek gerekir. Özellikle ağlayarak kilo veren insanlar vardır. Ancak istisnai olarak ağlayıp da kilo alan kişiler bulunmaktadır. Ağlamak kilo aldırır mı verdirir mi sizler için derledik.
Sağlıklı beslemeye önem veren kişiler yediklerine ve içtiklerine oldukça özen göstermektedirler. Bazı besin maddeleri hem içeriğinde bulunan vitamin ve mineral bakımından hem de tok tutucu özelliğe sahip olmasından dolayı diğer besin maddelerine göre daha sık tüketilmektedir. Hurma da bu besin maddelerinden biri olarak belirtilmektedir. Peki, hurma kilo aldırır mı? Diyette taze yaş ve kuru hurma yemek kilo yapar mı? İşte, hurma hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
#Sağlıklı YaşamHamilelik anne adayları için belirli bir zamanı içeren bir süreçtir. Bu süreç içerisinde hamile olan kadınlar mide bulantısı, bel ağrısı, kramplar, iştahsızlık, aşerme gibi bazı etkileri geçici bir süre yaşayabilmektedir. Hamileliğin etkilerinden bir tanesi de mide ekşimesidir. Mide ekşimesi sadece hamile olan kadınları değil bu durumu yaşayan tüm insanları rahatsız edebilir. Bu rahatsızlıktan dolayı da mide ekşimesi yaşayan bireyler bu durumda nasıl başa çıkacaklarını araştırır. Hamilelikte mide ekşimesi neden olur, nasıl geçer, gebelikte mide ekşimesine iyi gelen doğal ve bitkisel yöntemler nelerdir detayları ile derledik.
Günümüzde birçok insan kilosuna kafayı takmaktadır. Bu durum kadından erkeğe her cinsiyette yaşanan oldukça ciddi bir durumdur. Kilolu olduğunu düşünen kişilerin ilk yaptığı ise etkili zayıflama yöntemlerini araştırılmaktadır. En iyi zayıflama yöntemi nedir? En hızlı ve etkili kilo verme yöntemleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#En İyi Zayıflama Yöntemi NedirTıp dilinde bulimia nervoza olan bulimia hastalığı vücudumuz üzerinde önemli etkileri olan ve günlük yaşantımızı etkileyen yeme bozukluğudur. Zihinsel strese ek olarak, sürekli aşırı yemek yeme ve zayıflama isteği, vücuda büyük bir yük bindirir. Bu nedenle bulimia teşhisi hayati önem taşır. Peki, bulimia hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? İşte bulimia hastalığı tedavisi ve merak edilenler...
#Bulimiaİnsanların günlük hayatta tükettiği gıdalar arasında et ürünleri bulunuyor. Et ürünleri tüketmeyen kişiler vejeteryan olarak adlandırılıyor. Vegan kelimesi de pek çok kişi tarafından duyuluyor. Vegan ile vejeteryan arasında bulunan en büyük farklar birçok bireyin araştırdığı bilgiler arasındadır. Vegan ile vejeteryan arasındaki fark nedir? Vegan ile vejetaryan farkı hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
Hayatımızda sıkça duyduğumuz çok sayıda kavram vardır. Bu kavramlardan biriside aura kelimesidir. Aura kelimesini sıkça duyarız ancak bu kelimenin anlamını birçok kişi bilmemektedir. Sizler için Aura nedir? Aurası yüksek ne demek? Aura nasıl güçlendirilir ve aura renkleri nelerdir? Tüm detayları derledik.
#Aura Nedir? Aurası Yüksek Ne Demek?Türk mutfak kültürünün dünyanın en zengin mutfaklarından biri olmasının başlıca sebeplerinden biri Osmanlı İmparatorluğu’nun çok uluslu bir yapıya sahip olmasıdır. Osmanlı döneminde pek çok yabancı devlet adamı aşçılarını yetiştirmeleri için Türk aşçıların yanına yollamışlardır. Çeşitli kültürlerin birikimi ile gelişen Türk mutfağı bugün dünyanın en önemli üç mutfağından birisi olmuştur.
#Osmanlı Saray MutfağıÇocuk-Ergen Terapisti Muazzez Yaşbala, çocuklarda yemek alışkanlığı konusunda ebeveynlere yol gösteren bilgiler verdi. Yemek yemenin her yaşta yaşamsal bir ihtiyaç olduğunu ifade ederek, yemenin duygusal süreçlerle de yakından ilgili olduğunu vurgulayan Yaşbala, “Yemek yeme bebek için anne ile temas kurma, sıcaklık, yakınlık ve bağ kurmada çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
#AileYetişkinlerin olduğu gibi çocuklarında kendilerine özgü damak tatları ve tercihleri vardır. Bu nedenle çocuklardan her yemeği sevmesini ve yemesini beklemek doğru değildir. Önemli olanın çocuğun sağlıklı bir yaşam sürmesi adına düzgün bir yemek yeme alışkanlığına sahip olması gerektiğini ifade eden Psikolog Sena Karabiber, konuyla ilgili önerilerini paylaştı.
#ÇocukYetişkinlerin olduğu gibi çocuklarında kendilerine özgü damak tatları ve tercihleri vardır. Bu nedenle çocuklardan her yemeği sevmesini ve yemesini beklemek doğru değildir. Önemli olan çocuğun sağlıklı bir yaşam sürmesi adına düzgün bir yemek yeme alışkanlığının olmasıdır.
#ÇocukHazımsızlık sindirim sisteminin iyi çalışmaması sonucunda sık sık yaşanan bir sorundur. Günümüzde her üç kişiden birinde görülen hazımsızlık sorunu, yemek yeme alışkanlıklarıyla da doğrudan ilintilidir. Peki, hazımsızlık nedir, neden olur? Hazımsızlığa ne iyi gelir?
#Hazımsızlık NedirHepimiz hayatın hızlı ve yoğun temposuna ayak uydurmak durumundayız. Ancak bu hızlı tempoyu durdurmamız gereken bir yer var; yemek masası. Yemek yerken ne kadar hızlı olduğunuzun farkında mısınız? Hızlı yeme alışkanlığını değiştirmek ise bizim elimizde.
#Hızlı YemekDünyanın en çok çay tüketen toplumu olarak çayın yeri hepimiz için bir başka... Belki en kaliteli çayları üretmiyoruz ve ülkemizde çay üretiminin tarihi çok da eskilere dayanmıyor fakat demlemesinden servisine ve sosyal hayattaki yerine ‘Türk çay kültürü’ diye bir kavramı yaratıp dünyaya duyurmuş bir milletiz. Ancak bunu başarabilmiş olan sadece biz değiliz. Gelin bu hafta dünyada çay kültürleri ile fark yaratan ülkeleri tanıyalım.
#En Güzel Çayların Olduğu Ülkelerİngiltere'de 17 yaşındaki bir genç, yaklaşık son 10 yıldır 'abur cubur yemekten' kör ve sağır oldu. Gencin patates cipsi, patates kızartması, beyaz ekmek ve işlenmiş et ağırlıklı beslenmesi sonucu, 14 yaşında yorgunluk şikayetiyle doktora gittiğini, 15 yaşından itibaren görme ve işitme kaybı yaşamaya başladığı kaydedildi. Peki sürekli abur cubur tüketmek ve sağlıksız beslenmek vücutta nasıl bir etki yaratıyor? Çocuklarımıza sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda neler yapabiliriz? Bakın Uzman Diyetisyen M. Turgay Köse bu konuda aileleri nasıl uyarıyor.
#Sağlıksız BeslenmeOldukça yaygın olarak görülen reflüyü yanlış beslenme tetikliyor. Uzmanlar reflü hastalarının kahve, çay, turşu, acı pul biber, soğan, sarımsak, çiğ salata gibi yiyecek ve içecekleri dikkatli tüketmeleri konusunda uyarıyor. Reflünün göğüs ağrısı ve göğüs yanması gibi şikayetlerle kendini gösterdiğine değinen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Kar, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaşıyor.
#Reflü Nasıl GeçerRamazan ayında oruç tutmak insanları manevi olarak arındırırken beslenme alışkanlıklarını da değiştiriyor. Uzun saatler aç kalmak sindirim sisteminin de dinlenmesini sağlıyor. Herhangi bir kronik hastalığı bulunmayan kişilerin oruç tutması, beslenme tarzını yenilemek için bir fırsat olabiliyor. Beslenme Danışmanı Dyt. Vildan Çelik, oruç tutmanın metabolizmaya etkileri hakkında bilgi verdi.
#Orucun Vücuda Faydaları