Bilimsel çalışmalarına İngiltere merkezli Liverpool Üniversitesi’nde devam eden Türk bilim insanı Dr. Ceren Kabukçu ve ekibi, tarihteki en eski pişirilmiş yemek kalıntılarını keşfetti. Keşif, dünya basınının manşetlerinde yer alırken Dr. Ceren Kabukçu, yaklaşık 70 bin yıllık örneklerin keşif sürecini Demirören Haber Ajansı’na (DHA) anlattı.
#Ceren KabukçuLezzetli bir akşam yemeği ya da kahvaltı sonrasında sıra tava ve tencerelerin temizliğine geldiğinde kurumuş yağlı yüzeyler ve yapışmış yemek kalıntılarıyla karşılaşabilirsiniz. Eğer zamanında yıkamazsanız tencere ve tavaların temizlenmesi zaman alabilir, hatta kalıcı lekelere bile sebep olabilir. İşte tencere ve tavalarınızın uzun süre yeni gibi görünmesini sağlayacak temizlik ipuçları...
#Seramik Tava Ve TencerelerTahta kaşıklar, yapısından dolayı tencere ve tavalara zarar vermediği için yoğun olarak tercih ediliyor. Fakat, bu tarz kaşıkların temizliği da oldukça önemli. Çünkü, üzerinde kalan yemek kalıntıları bakteri oluşumuna sebep olabilir. Peki, tahta kaşıklar nasıl temizlenmeli, nelere dikkat edilmeli?
#EvdehayatHer mutfağın demirbaşı tava ve tencereler... Yemeklerin güzel bir şekilde pişmesini sağlayarak lezzetini katlamaya yardımcı oluyorlar. Ancak, yanmış yağ lekeleri ve yemek kalıntıları zorlu lekeler oluşmasına neden olabiliyor. Siz de çelik tava ve tencerede oluşan yağ lekelerinin nasıl temizlendiğini merak ediyorsanız, işte işinize yarayacak püf noktaları...
#Evdehayat9 bin yıldır kesintisiz yerleşim yeri olarak kullanılma özelliğiyle dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan Mersin’deki Yumuktepe Höyüğü’nde bu yılki kazılar başladı. Kazıların ilk günlerinde en eski çanak, çömleklerden biri ortaya çıkarken, 8 bin 600 yıllık bir ok ucu da ele geçirildi. Kazı Başkanı Prof. Dr. Isabella Caneva "Obsidyen kullanılarak bu uç yapılmış. İlk defa tüm olarak çıkıyor" dedi.
#MersinESNAFI direkt olarak üreticiyle buluşturduklarını, yüksek çeşitlilik ve kalitede birçok markayı esnafa sunduklarını belirten ToptanTR.com Ceo’su Sezgin Şener, “Üreticilerden direkt mal alamayan bakkalı, tekel bayiini, kuaförü, kuruyemişçiyi aracılara mahkûm olmaktan kurtardık.
#Numan KURTULMUŞUygun temizlik olmadığında E.coli, salmonella gibi bakteriler yaşam alanımıza yayılabilir. Evlerde en çok mikrop, lavabolarda ve giderlerde bulunuyor. Saç, kıl, tuvalet kâğıdı gibi cisimler, gider borularını tıkayarak suyun akışını engelleyip lavaboyu tıkayabiliyor. .Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Kirli GiderEvimizde gözle görülmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Banyoyu, mutfağı, tuvaleti köşe bucak temizliyoruz ama ne kadar detaylı temizlik yaparsak yapalım bazı alanları gözden kaçırıyoruz. İşte bu alanlardan biri de mutfak ve banyo giderleri…Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Ev TemizliğiKekliktepe… İzmir’in tüm güzelliklerini bahşettiği, sanat, tarih, doğa, şehir hayatı ve rafine zevklere hitap eden dokusuyla Urla’nın seçkin adresi. Birbirinden güzel ve bakir koyları tekne meraklılarına ev sahipliği yaparken Bağ Yolu’nun lezzet şöleni yaşatan restoranları ise gurmelere ev sahipliği yapıyor. Sanatın her dalına alan açan Urla’da hayatı dolu dolu yaşamak için neden çok… Gelin Urla Kekliktepe’de yaşamak için öne çıkan en önemli nedenlere birlikte bakalım.
#Sponsorlu İçerikTahta kaşıklar mutfaklarımız sıklıkla kullandığımız ve yemek hazırlarken elimizin altında olan gereçlerden biri. Günlük yemek tariflerini hazırlarken işimizi kolaylaştıran ahşap kaşıklar zamanla kullanım kaynaklı deforme olabiliyorlar. Gün içerisinde sık sık kullanıldığı için üzerlerinde yemek birinkileri ve kalıntıları oluşur. Bununla birlikte uygun şekilde temizlenmediği takdirde de bu kalıntılar bakteri üremesine yol açabiliyor. Ancak evde uygulayabileceğiz birkaç pratik yöntemle ve doğal malzemelerle tahta kaşıklarınızı kolayca temizleyebilirsiniz. Peki tahta kaşıklar nasıl temizlenir? İşte ahşap kaşıklarda tek bir kalıntı kalmadan ve tertemiz yapmanın püf noktaları...
#Tahta Kaşığı TemizliğiYağ kullanılmadan kızartma yapan ve İngilizce adı "air fryer" ile ülkemizde de son dönemde çok popüler olan kızartıcılar mutfaklarda yaygınlaşmaya devam ediyor. Kimi kullanıcılar bu air fryer kullanarak harikalar yarattığını söylerken, kimileri de bir türlü istediği sonuca ulaşamamaktan şikayetçi. Sizin için yağsız kızartıcınızdan daha fazla verim almanızı sağlayacak bazı püf noktaları derledik...
#Air FryerBisiklet sporu, piknik, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, olta balıkçılığı ve yaban hayatı gözlemciliği gibi pek çok seçenek sunan tabiat parklarında keşfe çıkmanın şimdi tam zamanı… Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kışın en çok yakıştığı tabiat parkları hangileri?’ diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 10 tabiat parkını önerdiler.
#RotaÇevresinde Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya var. Ülkenin, batısındaki tüm yollarının birleştiği ve İstanbul’dan sonraki en işlek kavşak... Özellikle de yazın en az 150-200 bin aracın geçtiği söyleniyor. Hatta, “Afyon’a gidilmez Afyon’dan geçilir” diye de bir söz var.
#EskişehirMevsimlerdeki değişim Ege adalarının işine yaradı, turizm sezonu kasıma kadar uzadı. Su yüzülecek kadar sıcak, sokaklar saatlerce yürüyecek kadar ılık. Yazın sık sık ziyaret etsem de plajlarından ayrılamadığım Kos’u bu kez çarşı-pazar gezip antik kentlerinden lokantalarına detaylı bir rehber hazırladım.
#KosKıbrıs’a gitmenin en güzel yanı hem memlekette gibi rahat hem de yurtdışına çıkmış gibi özgür ve stresten uzaklaşmış hissettirmesi. Üstelik her defasında keşfedecek birçok şey sunuyor. Bu kez KKTC ziyaretimin nedeni Gazimağusa’ya bağlı Kapalı Maraş’ı görmek.
#Nurgül BÜYÜKKALAYTürkiye eylül ve ekim aylarında yaşaması ve gezmesi kolaylaşan bir yer çünkü iklimin normalleşmesi yanında kitle turizmi de oldukça hafifliyor. Gezeceğimiz yerler en başında tabii ki Ege ve Akdeniz’dir. Antalya’nın batısı ve Muğla civarı sayısız harabelerle ve romantik görünümlerle kaplı.
#ÜniversiteBütün dünyanın bildiği, üç kutsal kitapta adı geçen bir meyve olsa da antikçağda sadece Anadoluluların gıdasıydı incir. Hakkında yazılacak çok şey var, ben biraz efsanelerinden bahsetmek istiyorum bu hafta. Bir de taze taze yedikten sonra kalan yumuşamış incirleri değerlendirebileceğiniz üç pratik tarifim var.
#İncirRusya'da kaçırdığı kadınlardan birini öldürdüğü diğerini de 14 yıl alıkoyduğu öne sürülen 51 yaşındaki Vladimir Cheskidov görülen ön duruşmada her şeyi aşk için yaptığını söyleyerek gözyaşlarına boğuldu.
#RusyaSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#Meyve