Son yılların yükselen alternatifi olan kamp tatili, otel ve yazlık fiyatlarındaki son artışların ardından vatandaşlar için önemli bir tercih haline geldi. Kamp çadırı ve malzemeleri olanlar için bu tercih avantajlı olsa da bu ürünleri yeni almayı düşünenleri yüksek fiyatlar bekliyor. Dahası kamp alanlarında konaklamalar gecelik 200 liradan başlıyor. Bayram tatilinde ise zam var.
#Kamp AlanlarıKoronavirüs tedbirlerinin kaldırılmasıyla birlikte tatil bölgelerine akın başladı. Bodrum, Çeşme, Marmaris, Antalya’da bulunan otellerde rezervasyonlar dolmuş durumda. Kurban Bayramı nedeniyle de otellerde yüzde 100’e varan doluluk oranlarına ulaşıldı. Geceliği 600 euro olan otelde yer bulunamıyor.
#Hediye Güral GürYaz aylarını kalabalıktan uzak, izole şekilde geçirmek isteyenler serveti gözden çıkarmak zorunda kalıyor. Çeşme, Bodrum, Marmaris gibi tatil bölgelerinde sezonluk kiralar 400 bin liraya ulaştı. Kiralar peşin ve döviz olarak elden olarak teslim edilmesi de talep ediliyor. Böylece hem haksız kazanç hem de devlete vergi vermeme durumu ortaya çıkıyor.
#YazlıkTatile çıkanlar koronavirüs salgını nedeniyle otel yerine müstakil evlerde kalmayı tercih edince, Aydın'ın Kuşadası ve Muğla'nın Marmaris ilçelerinde neredeyse boş yazlık kalmadı. Kuşadası'nda geçen sene günlük 1200 TL'ye kiraya verilen havuzlu villanın kirası bu yıl 2 bin 500 TL'ye, Marmaris'te ise geçen yıl 800 ile 1000 lira arasında olan villaların kirası, özeliklere göre 1500 ile 6 bin liraya kadar çıktı.
#KuşadasıKonut üreticileri ve danışmanlık şirketleri yabancıya satışta hedef büyüttü. 2023 yılında 15 milyar dolar, 2025 yılında ise 20 milyar dolar gayrimenkul ihracatı yapmak için farklı coğrafyalara tanıtım turları düzenlenecek. Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği öncülüğündeki çalışmalarda hedef pazarlar içinde Avrupa ülkelerinin yanı sıra Çin, Hindistan ve Pakistan yer alıyor.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Görüşmeler başlayacak, Aralık ayı içinde sosyal diyalog mekanizması çalışacak. Orada elbette işçilerimizin refah beklentileri, işletmelerimizin de rekabet gücünü devam ettirme, istihdamı devam ettirme gibi beklentileri olacaktır. Kamu kesimi de bu dengeyi gözetecektir diye düşünüyorum. Dolayısıyla bu üçlü mekanizmanın, diyalog mekanizmasının işleyişini gördükten sonra yorum yapmak daha doğru olur" dedi.
#Asgari Ücretİstanbul’da 17 yıldır faaliyet gösteren ve 25 projeyi hayata geçiren Ege Yapı, bu lokasyon dışındaki ilk yatırımını İzmir’e yaptı. Urla Keklitepe’de 73 villalık projeye imza atan şirket, İzmir’de 5 projeyle 6 milyar TL yatırım yapmayı hedefliyor. Ege Yapı’nın bölgedeki ilerleyen yıllarda durağı ise Bodrum olacak.
#1Pandemi ve deprem felaketi sonrası yazlık bölgelere olan göç, konutlarda satış ve kira fiyatlarının artmasına neden oldu. Araştırmalar konut satış değerlerinde İstanbul Şile’nin son üç yılda yüzde 884’lük artışla Türkiye’de ilk sırada yer aldığını gösterdi. Antalya’da son üç yılda fiyatlar yüzde 867, Alanya’da yüzde 815, Mersin’de yüzde 713, Bodrum’da yüzde 675, Silivri’de yüzde 638 arttı. Kiralarda ise son üç yılda en fazla artış gösteren bölgeler yüzde 739 ile Şile, yüzde 613 ile Alanya ve yüzde 534 ile Marmaris oldu.
#PandemiKahramanmaraş merkezli depremlerden en fazla etkilenen Hatay’da enkaz kaldırma çalışmaları ve ağır hasarlı binaların yıkımları devam ederken, binalardan boşalan alanlar adeta meydana dönüştü. Hatay'ın Belen ilçesinde ise hiçbir ev yıkılmadı. Peki Belen nasıl ayakta kaldı? Detaylar Kanal D'den Meva Coşkun ve Yusuf Ağababa'nın haberinde...
#HatayEn yoğun iç göç alan kentlerden olan Antalya aynı zamanda Rusya, Ukrayna, Suriye, İran ve Türk cumhuriyetlerinden göçenlere de ev sahipliği yapıyor. Birbirinden çok farklı kültürlerin barış içinde bir arada yaşadığı bu Akdeniz kenti artık aldığı göçü taşımakta zorlanıyor. Akdeniz Üniversitesi Göç Araştırmaları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Aygül’e, şehrin değişen demografik yapısını ve kültür dokusunda beklenen değişimleri sorduk. Aygül, Antalya’nın kendisine ait bir kültür geliştirmediğini, bu nedenle bu göçü absorbe ettiğini ama önümüzdeki süreçte önlem alınmazsa sorun yaşanacağını söylüyor.
#AntalyaYaz aylarının yaklaşmasıyla tatil planları yapılmaya başlandı. Tercihi yazlık kiralamak olanlar alternatifleri inceliyor. Ancak istenen rakamlar bütçeleri zorlayacak. Bodrum’da emlakçılar yaz aylarında 50 bin liranın altında kiralık yazlık bulmanın zor olacağını belirtiyor. Lüks sitelerde ise 1 ay için istenen rakam 6-7 milyon liraya kadar çıkıyor. Popüler bölgelerde sezonluk kiralama 1 milyon liranın üzerinde. Çeşme’de sezonluk kiralama için ortalama bedel 400 bin lira. Rusya, Ukrayna ilgisi sonrası fahiş kira artışı olan Antalya’da da müstakil ev kiraları 10 bin ila 150 bin arasında değişiyor. Daha ulaşılabilir fiyatlı seçenekler olması beklenen Didim’de aylık kiralar 25 bin liradan, Ayvalık’ta 30 bin liradan başlıyor. Erdek’te ise sezonluk kiralık için 30-40 bin lira isteniyor.
#DidimAntalya, Rusya-Ukrayna savaşının başladığı günden beri Ukraynalılara ev sahipliği yapıyordu. Putin’in seferberlik ilanının ardından savaşa karşı olan Ruslar da şehre akın etti. Şimdi iki halk yan yana ama münferit olayların dışında bir tartışma çıkmıyor. Antalya’daki Ruslar, Ukraynalılar ve ev sahibi Türklerle konuştuk...
#Rusya-Ukrayna Savaşıİzmir Karşıyaka’da iddiaya göre bir ev sahibi, kiracısına yüzde 100’e yakın zam yapmak istedi. Buna itiraz eden kiracı Esat Bülbül, haberi olmadan evden çıkartıldı. Ruhsatlı silah ve pasaportu da dahil olmak üzere 189 kalem eşyası evde kalan Bülbül, sitenin güvenliğinden bile içeri giremediğini, eşyalarını alabilmek için 11 aydır hukuk mücadelesini sürdürdüğünü söyledi.
#İzmirYazlık ev kiralamak isteyenler arayışta. Ancak talep edilen abartılı rakamlar dikkat çekiyor. Spekülasyonlarla Bodrum’da ortalama konut kirası 30 bin liraya, lüks sitelerde 100 bin Euro ila 250 bin Euro’ya fırladı. Milas’ta ortalama kira 16 bin 500, Marmaris’te 10 bin, Fethiye’de ise 6 bin lira olarak gözlemleniyor. Çeşme ve Alaçatı’da aylık daire kiraları 6-7 bin liradan başlarken, villalarda 150 bin liraya kadar çıkıyor. Kiraların fahiş arttığı Antalya Kemer’de ortalama kira 13 bin lirayı, Alanya’da 8 bin 500 lirayı buluyor. Kaş’ta gecelik villa kirası için 4 bin lirayı gözden çıkarmak gerekirken, Ayvalık’ta villa kiralamanın aylık bedeli 20 bin liradan başlıyor.
#EmlakÇanakkale'nin Bozcaada ilçesinde, evlerin turizm sezonunda kiraya verilmesi nedeniyle, adanın yerli halkı, yeni evlenen gençler ile kamu ve özel sektörde çalışanlar ya kiralık ev bulamıyor ya da buldukları evleri yüksek fiyatlar yüzünden tutamıyor. Bu durum ise kış aylarında ada nüfusunun giderek azalmasına neden oluyor. Emlakçı Hüseyin Pehlivan, "İnsanlar kiraya verdiği evlerine pansiyon mantığıyla bakıyorlar. 2-3 ay kiraya verip, bütün bir yılın parasını alma peşinde ev sahipleri" dedi.
#BozcaadaGeçtiğimiz yaz koronavirüs pandemisi sebebiyle hayatımıza giren izole tatil anlayışı devam ediyor. Aylık 40 bin TL'den başlayan villaların fiyatları manzarasına, kiralandığı aya, büyüklüğüne ve bakımlı olup olmamasına göre değişiklik gösteriyor. Villaların 3-4 aylık kiraları 300 bin TL'ye kadar çıkabiliyor.
#VillaKoronavirüs salgını 'izole hayat' sürmek isteyenlerin konut tercihini değiştirince, Marmara Denizi'nin incisi Adalar'da ev kiraları yüzde 70 arttı. Büyükada'daki yazlıkların sezonluk kira fiyatları 40 bin ile 120 bin lira arasında değişirken, emlakçılar, "Kiralayacak ev kalmadı" dediler.
#Büyükadaİnşaat mühendisi Cem Demirer’in 2016’da kurduğu ‘Vagoon House’ TIR dorselerini eve dönüştürüyor. ‘Tiny House’ (küçük ev) denilen ortalama 20 metrekarelik taşınabilir evlere talep pandemi ile birlikte arttı. Öyle ki bugün sipariş veren için 6 ay sıra var. Girişimci Demirer, Adana’da ürettiği küçük evleri yurtdışına da satmaya başladı.
#GazetehaberleriPandeminin etkisiyle yazlık evlere talep artınca fiyatlar da yükseldi. Öyle ki villa kiraları satılık daire fiyatlarını yakaladı. Bodrum’da lüks villaların aylık kirası 350 bin lirayı bulurken, sezonluk kiralama 100 bin lira ile 1 milyon arasında değişiyor. Alaçatı’da geçen yıl 200 bin liraya sezonluk kiralanan villa için bu yıl istenen rakam 300 bin TL.
#Gazetehaberleri