yazıt haberleri sayfasında yazıt hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 342 yazıt haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İzmir Torbalı'da Yeniköy ve Özbey mahalleleri arasında 'Ana Tanrıça Kenti' olarak bilinen Metropolis Antik Kenti'ndeki kazılarda 2 bin yıllık yazıt bulundu. Prof. Dr. Boris Dreyer yazıta ilişkin, "Metropolis meclisinde halkın, M.Ö. 55 yıllarında Roma'nın Asya valisi olarak görev yapmış Gaius Fabius'ü onurlandırdığı bir eser. O dönemde gerçekleşen birtakım huzursuzlukların bastırılmasından, giderilmesinde bölge için çok önemli bir karakter. Mecliste onun onurlandırılmasına yönelik bir karar alınıyor. Buradaki yazıtta onun belgesini oluşturuyor" dedi.
#İzmirAydın'ın Sultanhisar ilçesindeki Nysa Antik Kenti'nde Sütunlu Cadde bölümünde sürdürülen kazı çalışmalarında Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen 2 ayrı 'onurlandırma yazıtı' bulundu. Nysa Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner, yazıtların antik kent tarihine ışık tuttuğunu dile getirdi.
#Nysa Antik KentiAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Fatih Onur başkanlığındaki ekip, Likya-Karya sınır bölgesinin tarihini yeniden yazdıracak 2 bin 100 yıllık yazıt buldu. Prof. Dr. Onur, "Bu yazıt o bölgedeki tarihi bilgilerimizi değiştirecek, bütün Likya ve Karya ilişkisini yeniden gözden geçirmemizi gerektirecek." dedi.
#MuğlaAdıyaman'da, Kommagene Krallığı'nın beş büyük kentinden birisi olan Perre Antik Kenti'nde devam eden kazılarda avlu döşeme alanı ile sütün ve yazıtlar bulundu. Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, bölgede 100 gündür süren ve yıl sonuna kadar devam etmesi planlanan kazılarda amaçlarının Perre Antik Kenti'yle ilgili önemli bulgulara ulaşmak olduğunu söyledi.
#Perre Antik Kenti2020 yılının en büyük arkeolojik keşfi eski bir evin kapı sövesinden çıktı. Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden Dr. Çiğdem Maner, Hitit Kralı IV. Tudhaliya dönemine ait yazıtın bir bölümünün Konya'nın Emirgazi ilçesi Karaören köyündeki bir evin kapı sövesinde bulunduğunu tespit etti. Yazıtın diğer yarısının ise aynı evin kapı basamağı olarak kullanıldığı ortaya çıktı ancak 2015'te kaybolmuş. Kültür ve Turizm Bakanlığı yazıtın kayıp bölümünü Interpol aracılığıyla tüm dünyada aramaya başladı ancak herhangi bir ize rastlanmadı. Maner "Bu Hitit Luvi hiyeroglif yazılı taş blok olağanüstü önemde bir buluntu. Bu yazıtlardan çok sayıda yok. Hititler dönemine ait bilinmeyenler bu yazıtlar sayesinde gün yüzüne çıkıyor" dedi.
#KonyaTürkiye’den kaçırılan ve 1997’de İtalya’da bir polis baskını sırasında ele geçirilen Lidya dönemine ait 1800 yıllık kefaret yazıtı (tapınak steli), uzun hukuki sürecinin ardından bu gece Türkiye’ye getirildi. Sabah uçakla Ankara’ya gönderilecek yazıtın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından düzenlenecek basın toplantısı ile tanıtılacağı öğrenildi.
#LidyaKültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı’nın dedektif gibi ısrarlı ve titiz takipleri, sonuç getirmeye devam ediyor. Bakanlık, 23 yıldır peşinde olduğu Lidya dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık tapınak stelini (yazıt) sonunda İtalya’dan geri almayı başardı.
#GazetehaberleriMERSİN'in Tarsus ilçesinde yer alan ve halk arasında 'İskender Yazıtı' olarak bilinen 1800 yıllık tarihi yazıt, defineciler tarafından delinerek tahrip edildi. Büyük İskender'den 500 yıl sonra yaptırılan ancak halk arasında 'İskender Yazıtı' olarak bilinen yazıt, Gülek Boğazı'nda yer alıyor. Roma İmparatoru Caracalla'ya (198-217) ait olduğu bilinen ve 216 yılında Part İmparatorluğu'na karşı sefer yapılırken, Büyük İskender gibi Gülek Boğazı'ndan geçen Caracalla'nın lejyonerlerin rahat hareket edebilmesi için boğazı genişlettiği belirtiliyor. Yazıtta Latince, "İmparator Caesar Marcus Aurelius Antoninus sadık, mutlu, yenilmez Augustus (Caracalla) bu yolu dağları delerek yaptırdı" yazısı yer alıyor. Altta yer alan iki satırda ise Kapadokya bölgesi ile Kilikya bölgesinin sınırını belirten 'Kilikya'nın Sınırı' yazısı bulunuyor.
#Gülek BoğazıAntalya'nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmasında antik kentin eski dönemlerinde yaşayan önemli bir kişiyi onurlandıran parçalanmış yazıt bulundu. Kazı ekibini heyecanlandıran yazıt, incelenmek üzere korumaya alındı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, "Tiyatro çalışmalarında müthiş bir yazıt daha ortaya çıktı. Tüm parçalarını büyük bir titizlikle toplayıp hemen konservasyona aldık. Kentin önemli kişilerinden birini onurlandıran yazıt, 2020 Patara Yılı armağanı oldu" dedi.
#PataraAntalya'nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmasında antik kentin eski dönemlerinde yaşayan önemli bir kişiyi onurlandıran parçalanmış yazıt bulundu. Kazı ekibini heyecanlandıran yazıt, incelenmek üzere korumaya alındı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, "Tiyatro çalışmalarında müthiş bir yazıt daha ortaya çıktı. Tüm parçalarını büyük bir titizlikle toplayıp hemen konservasyona aldık. Kentin önemli kişilerinden birini onurlandıran yazıt, 2020 Patara Yılı armağanı oldu" dedi.
#AntalyaBartın’ın Amasra ilçesinde 2022 yılında başlayan ‘Amastris Antik Kenti’ kurtarma kazısı, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile bilimsel kazı olarak ilan edildi. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkez Başkanı Prof. Dr. Fatma Çam Bağdatlı, "Önümüzdeki süreçte sütunlu kazı alanının çok geniş bir alanı kapsadığını, Roma kent planında yer alan bir yapıyla karşılaşacağımızı biliyoruz ve buradaki buluntu eserlerinin artacağını tahmin ediyoruz. Bedesten alanında ise geçen yıl bulunan su perisi heykeliyle birlikte Roma hamamının iyi korunduğu kazılar genişledikçe, daha önemli eserlerin bulunabileceğini söylememiz mümkün" dedi.
#BartınBartın’ın Amasra ilçesinde 2022 yılında başlayan ‘Amastris Antik Kenti’ kurtarma kazısı, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile bilimsel kazı olarak ilan edildi. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkez Başkanı Prof. Dr. Fatma Çam Bağdatlı, "Önümüzdeki süreçte sütunlu kazı alanının çok geniş bir alanı kapsadığını, Roma kent planında yer alan bir yapıyla karşılaşacağımızı biliyoruz ve buradaki buluntu eserlerinin artacağını tahmin ediyoruz. Bedesten alanında ise geçen yıl bulunan su perisi heykeliyle birlikte Roma hamamının iyi korunduğu kazılar genişledikçe, daha önemli eserlerin bulunabileceğini söylememiz mümkün" dedi.
#BartınEski çağ tarihi alanında çalışan Mete Öztürk, 2021 yılında definecilerin tarihi eserleri paylaştığı gizli Facebook grupları olduğunu keşfederek onlara üye oldu. Grupta paylaşılan fotoğraf ve bilgileri arşivleyen Öztürk, definecilerin eline geçen eserlerin koruma altına alınması için çaba harcıyor.
#Mimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiAyvacık- Küçükkuyuyolu kapsamındabulunan Assos ve Troyatüneli imalatlarınıntamamlanmasının ardındanAssos Tüneli Küçükkuyuarası 12,15 km olan mesafe2,52 km kısalarak 9,63km’ye düşmüştür. Yolunbölünmüş olarak trafiğeaçılması ile yol sürüşkonforu artarak, 50 dakikaolan seyir süresi de 5dakikaya inmektedir. Budurum gidiş geliş olarakçalışan yolda kazaları endüşük seviyeye indirerekcan ve mal kaybınıönleyecektir.
#1Günümüzde milyonlarca insan müzik dinlemek, bir şeyler izlemek, hatta ellerini kullanmadan telefonla konuşmak için Bluetooth teknolojisinden faydalanıyor. Peki kelime anlamı "mavi diş" olan Bluetooth isminin nereden geldiğini biliyor musunuz? İşte tarih ve teknolojinin kesişim noktasında ilginç bir hikâye...
#Bluetoothİzmir Torbalı’da bir İonia şehir devleti Metropolis. Tarihi ve doğal güzellikleri nedeniyle Lonely Planet’ın 2024’ün görülmesi gereken 10 şehrinden biri seçtiği İzmir’in popüler noktaları arasında kaynayıp giden zenginliklerinden sadece biri... 30 yıldır kazılıyor, müthiş eserler çıkarılıyor, binlerce yıllık yapılar ayağa kaldırılıyor. Bir gününüzü ayırıp ziyaret edin, pişman olmayacaksınız.
#Gülay Barbaros Altanİzmir Torbalı'da Yeniköy ve Özbey mahalleleri arasında 'Ana Tanrıça Kenti' olarak bilinen Metropolis Antik Kenti'ndeki kazılarda 2 bin yıllık yazıt bulundu. Prof. Dr. Boris Dreyer yazıta ilişkin, "Metropolis meclisinde halkın, M.Ö. 55 yıllarında Roma'nın Asya valisi olarak görev yapmış Gaius Fabius'ü onurlandırdığı bir eser. O dönemde gerçekleşen birtakım huzursuzlukların bastırılmasından, giderilmesinde bölge için çok önemli bir karakter. Mecliste onun onurlandırılmasına yönelik bir karar alınıyor. Buradaki yazıtta onun belgesini oluşturuyor" dedi.
#İzmirİzmir Torbalı'da Yeniköy ve Özbey mahalleleri arasında 'Ana Tanrıça Kenti' olarak bilinen Metropolis Antik Kenti'ndeki kazılarda 2 bin yıllık yazıt bulundu. Prof. Dr. Boris Dreyer yazıta ilişkin, "Metropolis meclisinde halkın, M.Ö. 55 yıllarında Roma'nın Asya valisi olarak görev yapmış Gaius Fabius'ü onurlandırdığı bir eser. O dönemde gerçekleşen birtakım huzursuzlukların bastırılmasından, giderilmesinde bölge için çok önemli bir karakter. Mecliste onun onurlandırılmasına yönelik bir karar alınıyor. Buradaki yazıtta onun belgesini oluşturuyor" dedi.
#İzmirAntik Mısır denince ilk akla gelen anıtlardan biri Büyük Sfenks... Giza'da piramitlerin yanı başında binlerce yıldır yatmakta olan insan kafalı, aslan gövdeli bu heykelin popülerliği dönem dönem değişse de büyüleyiciliği hiç eksilmedi. Üstelik aradan geçen bunca zamana rağmen Sfenks hakkındaki bildiklerimizin önemli bir kısmı hâlâ bilim insanlarının teorilerinden ibaret. İşte ayrıntılar...
#MısırÇanakkale’de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108’inci Yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan 47,5 kilometrelik Gelibolu-Eceabat Yolu Projesi'nin 32 kilometrelik bölümünü ile seyahat süresi 45 dakikadan 25 dakikaya düştü. Gelibolu-Eceabat Yolu ile zamandan 126 milyon TL, akaryakıttan 35 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 161 milyon TL tasarruf edilecek. AK Parti İl Başkanı Naim Makas, AK Parti Hükümetleri döneminde yapılan Gelibolu-Eceabat Devlet Yolu Projesi'nin 32 kilometrelik bölümüyle ilgili yaptığı açıklamada, “Bu tüneller Gelibolu-Eceabat arasındaki sahil bandında araç trafiğini riske sokabilecek karayolu ulaşımını güvenli hale getirecek. Bu tüneller ile ulaşım çok daha kısa sürede gerçekleşecek” dedi.
#ÇanakkaleÇanakkale’de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108’inci Yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan 47,5 kilometrelik Gelibolu-Eceabat Yolu Projesi'nin 32 kilometrelik bölümünü ile seyahat süresi 45 dakikadan 25 dakikaya düştü. Gelibolu-Eceabat Yolu ile zamandan 126 milyon TL, akaryakıttan 35 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 161 milyon TL tasarruf edilecek. AK Parti İl Başkanı Naim Makas, AK Parti Hükümetleri döneminde yapılan Gelibolu-Eceabat Devlet Yolu Projesi'nin 32 kilometrelik bölümüyle ilgili yaptığı açıklamada, “Bu tüneller Gelibolu-Eceabat arasındaki sahil bandında araç trafiğini riske sokabilecek karayolu ulaşımını güvenli hale getirecek. Bu tüneller ile ulaşım çok daha kısa sürede gerçekleşecek” dedi.
#GeliboluKarabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde öyle kıymetli mozaikler açığa çıkarıldı ki eşi benzeri görülmedi. Bu nedenle de Gaziantep’teki Zeugma Antik Kenti’ne ithafen “Karadeniz’in Zeugma’sı” olarak anılıyor. Bize de keşfetmek düşüyor.
#KarabükTÜRKİYE'den kaçırılan Bubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus Heykeli, Perge kökenli 2 heykel başı, Çatalhöyük kökenli ana tanrıça gibi bazıları M.Ö. 6'ncı bin yıla tarihlenen toplam 12 eser, ABD'den iadesi sonrası Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve ABD Büyükelçisi Jeffry Flake'in katılımıyla düzenlenen törenle Antalya Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.
#Mehmet Nuri ErsoyKaunos Antik kenti ülkemizin tarihi miraslarından biridir. Buraya her yıl binlerce turist gezi amaçlı gelmektedir. Yazımızda Kounos antik kenti hakkında bilgi, tarihi, nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti, ziyaret saati gibi bilgileri bulabilirsiniz.
#KaunosÜlkemizdeki önemli tarihi eserlerin bulunduğu müzelerden birisi de Troya Müzesidir. Açıldığı günden beri pek çok ziyaretçi ağırlayan Troya Müzesi pek çok kişi tarafından da merak edilmektedir. Peki Troya Müzesi nerede? Troya Müzesi tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatlerini sizlere detaylıca açıkladık.
#Troya MüzesiManisa'nın Yunusemre ilçesindeki 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip Aigai Antik Kenti'nde 2005 yılında meclis binasındaki kazılarda bulunan 1800 yıllık 3 parça mermer yazıtın sırrı çözüldü. Birleştirilerek tercümesi yapılan mermerde, Aigaililerin Roma İmparatoru'na gönderdiği 'Fortunatus' isimli elçi aracılığıyla keçi derisinden alınan vergilerin her gelen toplayıcı tarafından farklı alınmasıyla ilgili şikayetini bildirdiği, imparatorun ise vergiyi sabitleyerek, uymayan vergi toplayıcılarını cezalandıracağını belirttiği ortaya çıktı.
#ManisaKültürler birbirlerine dille bağlanır. Dil ayırmaz, birleştirir. Ama siz, birleşmek değil de ayrılmak için yanıp tutuşuyorsanız, kimsenin yapabileceği bir şey olmaz. Nereden baktığınıza bağlı. Tıpkı denizler gibi. Ayırır mı, birleştirir mi? Tarih bunun yanıtını çoktan verdi.
#BursaKonya’daki Savatra Antik Kenti kazı sahasında İslam öncesi erken dönem Türk tarihine ait, ilk kez Türk ibaresinin yer aldığı bir yazıt bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. İlker Işık, yazıtın ‘1071 öncesinde Anadolu’daki Türk varlığının kanıtı’ niteliğinde olduğunu söyledi.
#Türk YazıtıMoğolistan’ın Ötüken bölgesinde Kültekin ve Bilge Kağan’ın babası olan İkinci Göktürk Devleti kurucusu İlteriş Kutluğ Kağan’a ait yazıt bulundu. Yazıtta ‘Tanrı’, ‘Türk’, ‘Kutluk’, ‘Tümen’ yazıları yer alıyor. Keşifle ‘Türk’ adının ilk kez geçtiği varsayılan Orhun Anıtları’ndan daha eski bir Türk anıtı bulunmuş oldu.
#İlteriş Kutluğ KağanAydın'ın Sultanhisar ilçesindeki Nysa Antik Kenti'nde Sütunlu Cadde bölümünde sürdürülen kazı çalışmalarında Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen 2 ayrı 'onurlandırma yazıtı' bulundu. Nysa Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner, yazıtların antik kent tarihine ışık tuttuğunu dile getirdi.
#Nysa Antik Kenti