Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin gelişimini süreç odaklı takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla geçen yıl başlatılan "ülke genelinde ortak sınav" uygulamasını bu yıl daha kapsamlı şekilde yapma kararı aldı.
#Ortak SınavÇocukluğunda disleksi sebebiyle okuma yazmayı unutan, sağı solu karıştıran, sınavların en büyük kabusu olduğunu söyleyen Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Uzmanı, Sağlık Hukuku Bilim Uzmanı Av. Prof. Dr. Dilek Özcengiz'in öğrenme bozukluğu olanları motive edecek hikayesi ile Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Prof. Dr. Burak Doğangün'ün verdiği kritik bilgiler...
#Öğrenme BozukluğuHalk arasında disleksi olarak bilinen öğrenme bozukluklarının görülme sıklığı sandığımızdan çok daha fazla. Dünya genelinde yüzde 4 ila 18 arasında görülen öğrenme bozuklukları en sık okul çağında kendini gösteriyor ancak maalesef hâlâ çok fazla insan bu belirtileri ayırt edemiyor. Öğrenme bozukluklarında dikkat edilmesi gereken önemli işaretler neler? Aileler neler yapmalı? İşte çocukluğunda disleksi sebebiyle okuma yazmayı unutan, sağı solu karıştıran, sınavların en büyük kabusu olduğunu söyleyen Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Uzmanı, Sağlık Hukuku Bilim Uzmanı Av. Prof. Dr. Dilek Özcengiz'in öğrenme bozukluğu olanları motive edecek hikayesi ile Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Prof. Dr. Burak Doğangün'ün verdiği kritik bilgiler...
#DisleksiYazılı ve uygulamalı sınavlar ile değerlendirmelerine ilişkin usul ve esasları belirleyen Milli Eğitim Bakanlığı Yazılı ve Uygulamalı Sınavlar Yönergesi yayımlandı. MİLLİ Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı resmi ve özel örgün eğitim kurumlarında uygulanacak Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı ile yabancı dil sınavlarında dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerileri ölçülecek.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yazılı ve uygulamalı sınavlar yönergesi yayımlandı. Buna göre ortak sınavlarda öğrencilerin Türkçe, yabancı dil ile Türk dili ve edebiyatı derslerinde ‘dinleme, konuşma, okuma ve yazma’ becerileri ölçülecek.
#Millî Eğitim BakanlığıEğitimde ödev ve görev vermeyi çok seviyoruz. Ne işe yaradı? Ne kadar faydalı oldu? Öğrencide hangi davranışlar değişti? Çoğunlukla umursamadan ödev veriyoruz. Bu ödevlerin ne kadarı öğrenciler tarafından sağlıklı bir şekilde hazırlanıyor? Ne kadarı sağlıklı bir şekilde ölçülüp değerlendiriliyor? Bu soruları pek de umursamıyoruz, umursamış olsak bile bunu ölçme imkanı ve bilgisine sahip miyiz?
#Konuk YazarBir tür öğrenme güçlüğü sorunu olan disgrafi özellikle ebeveynler tarafından erken teşhisi için büyük önem taşıyor. Çocuğun el yazısı ile anlaşılabilen disgrafi sinir sistemi ve motor becerileri ile ilgili bir durumdur. Peki, disgrafi belirtileri ve özellikleri nelerdir, nasıl anlaşılır? İşte disgrafi ile ilgili detaylı bilgiler...
#DisgrafiOkuma genellikle okulda öğrenilir ancak okul dışı ortamlar da okuma için önemlidir. Başka bir ifadeyle okuma sadece okulda öğrenilmez. Okumanın gelişimini ve başarısını etkileyen okul dışı ortamlar arasında, aile çevresi başta olmak üzere arkadaş ortamı, kütüphane ve multimedya (televizyon, bilgisayar, medya ve sosyal medya vb.) sayılabilir.
#BebeklerÇocuğun gelişim sürecinde kitapların önemli katkısı olduğunu belirten uzmanlar, çocuğun yaş dönemine uygun kitap seçilmesi gerektiğini vurguluyor. Zengin uyaranların ve elverişli şartların çocuğun potansiyelini ortaya çıkarmasında ve tüm gelişim alanlarının desteklenmesinde önemli olduğunu hatırlatan uzmanlar, çocukla kitap arasındaki bağın 1 yaş civarında kurulmasını öneriyor. Hikâye ve masalların tedavi edici, iyileştirici, terapötik bir yönü olduğunun da bilindiğini belirten uzmanlar, “Beyin için hikâyeler/masallar, yaşamsal tehditlere karşı savunma tepkileri hazırlar; bilişsel esneklik kazandırır” diyor.
#ÇocukBirçok devlet ve vakıf üniversitesinin Eğitim Fakültesinde İngilizce Öğretmenliği Bölümü bulunmaktadır. Türkiye'de yaklaşık 70 bin İngilizce öğretmeni, devlet okullarında görev yapıyor. İngilizce bölümü olan üniversiteler hangileri, bu bölümden mezun olanlar nerelerde iş bulabilir? Sizin için derledik.
#İngilizce Öğretmenliği Bölümü NedirFransızca öğretmenliği, Eğitim Fakültesi bünyesinde yer alan Fransızca öğretmenleri yetiştiren bir bölümdür. Fransızca Öğretmenli bölümü nedir, mezunları ne iş yapar gibi tercih sürecinde olan pek çok gencin aklındaki soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Fransızca Öğretmenliği Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Tekli eğitime geçiş ve okul öncesi eğitim hedefimiz, uzaktan eğitim, okullardaki deprem güçlendirme faaliyetleri ve meslek liselerinin atölye altyapısı gibi özel önem verdiğimiz alanlar için MEB yatırım bütçesini, 5.8 milyar liradan yüzde 94 artırarak 11.3 milyar liraya çıkartıyoruz" dedi.
#Eğitim"İnsan olmaya dair zihinsel, bedensel ve ruhsal alanda kendini tanıyan çocukları hayata hazırlamalıyız" diyen Yazar, Yaratıcı Drama Lideri ve Eğitmen olan Damla Kunç Koçman ile çocuklara nasıl okuma alışkanlığı kazandırılacağı ve bilim kurgu kitaplarının onlara faydalarıyla ilgili bir sohbet gerçekleştirdik.
#EğitimKıbrıs’ın ilk üniversitesi olan ve 1985 yılında kurulan Girne Amerikan Üniversitesi, eğitimdeki yenilikçi duruşu ve dünya kimliğinde mezuniyet vizyonuyla Türkiye’nin birçok kentinde Girne Kolejini açtı.
#Girne Amerikan KolejiMEB tarafından, orta-ağır zihinsel engelli ve otistik öğrenciler için hazırlanan okuma-yazma ve Türkçe derslerinin müfredatı, bireylerin daha kolay okuyup yazabilmeleri ve günlük yaşamlarını bağımsız sürdürebilmelerini sağlayacak. Müfredata, özel eğitim gereksinimi olan çocukların, okuma-yazma öğrenimini kolaylaştıracak ‘öğrenmeye hazırlık’ ve ‘erken okuryazarlık’ alanları eklendi. İleri derecede anlama ve yazılı anlatım becerilerine sahip olmayan öğrencilerin, okuma-yazma becerilerini günlük yaşamda da kullanabilmeleri için müfredata ‘işlevsel okuma-yazma’ alanı ile ‘gerçek yaşam uygulamaları’ bölümü eklendi.
#Özel ÖğrenciBirçok ülke bilimsel araştırma bulgularına dayanarak eğitim sistemlerini geliştirmek, sorunları çözmek, modeller geliştirerek yenilikçi eğitim anlayışlarını dünyaya yaymak istiyor. Ülkeler bu hedeflere ne derece ulaştığını anlayabilmek için bilimsel bir “ölçme ve değerlendirme” anlayışına ihtiyaç duyuyor.
#EğitimMilli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeye göre, özürsüz devamsızlık, öğrencinin okul kütüphanesi, atölye, laboratuvar, pansiyon veya diğer bölümlerden aldığı kitap, araç-gereç ve malzemeyi zamanında vermemesi disiplin suçu olmaktan çıkarılırken, ders saatleri içerisinde bilişim araçlarının açık tutulmasına ilişkin fiile disiplin cezası getirildi.
#ÖğrenciDanışan: Oğlum bu sene ikinci sınıfa başladı. İki tarafın da tek torunu olduğu için bütün gözler onun üstünde, hepimiz her zamanki gibi çok heyecanlıyız. Her gün okul çıkışı çocuğa bir sürü soru soruyoruz; “Bugün ne öğrendiniz, ne yediniz, ne oyunlar oynadınız” gibi. Çocuğumun başarılı olması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ama eşimin bazı tutumları beni çok rahatsız ediyor.
#Yazar