İshal günde üç ya da daha fazla yumuşak veya sıvı kıvamlı dışkı çıkışı olarak tanımlanır. Çoğunlukla kirli gıda ve sudan kaynaklanan önemli bir halk sağlığı sorunu olan ishal yaz aylarında daha sık görülmektedir.Peki yaz ishali belirtileri nelerdir, neden olur? Çocukları yaz ishallerini karşı korumak için öneriler
#Yaz İshali Belirtileri2024 yazı rekorlarla geldi. Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak haziranı olarak İklim Bakanlığı kayıtlarına geçti. Hem bu sıcaklık ve nem artışı hem de serinlemek için yaptığımız kimi şeyler güneş çarpmasından kalp krizine, göz enfeksiyonundan cilt rahatsızlıklarına pek çok riski de beraberinde getiriyor. Uzmanların önerileri net: Direkt güneş ışığına maruz kalmayın, bol su için, egzersizleri akşama alın ve yüzdüğünüz suların temizliğinden emin olun.
#Melis YılmazKavurucu sıcaklarla birlikte gündemimize giren sağlık sorunlarından biri de yaz ishalleri. Hijyenik olmayan havuz suyunun yutulması, sıcakta bekleyip bozulan gıdalar ve seyahatler sırasında bilmediğimiz yerlerde yediğimiz içtiğimiz besinler, yaz ishallerinin oluşmasına zemin hazırlıyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için hayati riski de beraberinde getiren yaz ishallerine karşı önlem almak şart.
#Buğra BuyrukçuİZMİR'de, Prof. Dr. Alper Şener, havaların ısınmasıyla 'yaz ishali' ya da 'turist ishali' olarak adlandırılan rahatsızlıklarda artış olabileceğini belirterek, "Rus ya da İtalyan salatası gibi mayonezli gıdalar, kumpir ve midyeler, hızlı tüketilmesi gereken besinlerdir. Isı dereceleri arttıkça bakterinin üreme potansiyeli fazladır. Bu gıdalara dikkat etmek gerekir" dedi.
#İzmirÜlkemizin en güzel kokulu çiçeklerinden biri olan küstüm otu, sağlık için bazı faydaları bulunur. Hassas bir yapıda olan küstüm otu, popüler bitki türlerinden birisidir. Küstüm otu nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, hangi mevsimde bulunur, yetiştiriciliği mümkün müdür, kullanımı nasıldır, zararları nelerdir gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Küstüm OtuPediatrik Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Nadide Melike Sav, çocuklarda görülen ishalin nedenleri ve alınması gereken önlemler hakkında önemli bilgiler verdi. Su içmenin önemli olduğunu belirten Sav, sıvı kaybının böbrek yetmezliğine sebep olabileceğini ifade etti.
#Sıvı TüketimiSıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi olan havuzlardaki yoğunluk, bu eğlenceyi can sıkıcı bir hale getirebilir. Ortaklaşa kullanılan havuzlarda temizlik ve dezenfeksiyonun yeterince yapılmamasının oluşturduğu risklere dikkat çeken uzmanlar, kapılabilecek enfeksiyonlara karşı uyarıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, havuz enfeksiyonları hakkında önemli uyarılarda bulundu.
#Havuz Hastalık Saçıyor!BURSA'da, Özel Hayat Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Muhittin Pekuz, yaz aylarında sayıları artan besin zehirlenmesine dikkat edilmesini istedi. Dr. Pekuz, "Pişmiş besinlerin açıkta kalıp yeteri kadar soğuk dolaplarda saklanmadan tekrar ısıtılarak yenmesi gıda zehirlenmelerine sebebiyet verir" dedi.
#BursaBunaltı sıcaklar ile birlikte su tüketimimiz de arttı. Temiz olmayan suları tüketme ishale neden olduğu gibi sıcaklarda çabuk bozulan yemekleri tüketmek de ishalin en büyük sebebi. Peki, ishal neden olur ve nasıl geçer? Yaz aylarında ishalin görülme sıklığının arttığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Neşat Bozkurtgil dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#İshalİstanbul Beykoz’da geçtiğimiz yıl düştüğü sondaj kuyusundan 12 gün sonra kurtarılan ve ‘Kuyu’ ismi verilen köpek bir yıl sonra görüntülendi. Türkiye'nin adeta kurtarılması için seferber olduğu 'Kuyu' köpeğin sağlığının yerinde olduğu gözlenirken,bir hayli de büyüdüğü görüldü.
#KuyuYaz, ishalli hastalık riskini artırıyor. Nedeni basit, sıcak hava yiyecek ve sıvılarda mikrop üremesini kolaylaştırıyor. Temizliği ve tazeliğinden emin olmadığınız gıda ve içeceklerden uzak durmanız, ishallerle karşılaşmayı önlemenin en kolay yolu. Yeri gelmişken hatırlatayım, yaşlılar ve çocuklarda ishal daha şiddetli seyrediyor.