Son aylarda yaşadığımız Covid-19 pandemisi hayatımızda pek çok değişime neden oldu. Artık sosyal mesafe, maske kullanımı ve belirli hijyen kuralları bizim için vazgeçilmez. Maske takarken bazı cilt problemleri ile de karşılaşabiliyoruz. Özellikle sıcak havalarda artan cilt sorunlarını Dermatolog Uzm. Dr. Şale Kutsal Yılmaz'a sorduk. Maskenin hayati önem taşıdığının altını çizen Yılmaz, maske kullanırken cilt sorunlarından korunmanın yollarını anlattı.
#Maske KullanımıYaz sıcağı yeterince zorken bir de maske takmak zorundayız. Yaz aylarında hijyenik maske kullanımı nasıl olmalı? Yazın maske kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaldız, önemli bilgiler verdi.
#Yazın Maske KullanımıAlerji mevsiminin tam ortasındayız. Bitki polenleri yayılmaya başladı. Pek çok kişi hapşırık, burun ve geniz akıntısı, öksürük, gözlerde kaşıntı ya da sulanma gibi alerji belirtileri yaşıyor. Bu alerjik reaksiyonlarla nasıl başa çıkacağız, uzmanlara sorduk.
#Zeynep Nazlı YıldırımKullandığımız bakım ürünlerini genellikle içeriğine hâkim olmadan satın alıyoruz. Oysa her cildin ihtiyacı farklı. Leke sorunumuz varsa, kırışıklıkları önlemek istiyorsak, sivilceler veya siyah noktalarla mücadele ediyorsak hepsinin çözümü başka. Cildimiz normal, karma veya yağlıysa tercihimiz hangi yağlar olmalı; hep duyduğumuz asitlerin acaba hangisini kullanmalı? Uzmanlar cilt sorunlarımıza göre tavsiyeler verdi.
#Hazan Aköz IşıkAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Covid-19'a göre hazırlanan aşıların, Türkiye'de de görülen Eris varyantına karşı etkinliğinin çok az olduğunu belirterek, "Virüs o kadar değişti ki ilk hazırlanan aşıların şu anki mevcut değişmiş olan varyantlara, örneğin Eris varyantına karşı etkinliği çok azaldı. Dünyada yeni aşılar geliştirildi. En yeni aşı bu ve eylül ayından itibaren Kuzey Amerika ve Avrupa'da kullanım onayı aldı ve kullanılmaya başladı. Bir an önce bu aşının ülkemize gelmesini bekliyoruz" dedi.
#Prof. Dr. Alpay AzapAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Covid-19'a göre hazırlanan aşıların, Türkiye'de de görülen Eris varyantına karşı etkinliğinin çok az olduğunu belirterek, "Virüs o kadar değişti ki ilk hazırlanan aşıların şu anki mevcut değişmiş olan varyantlara, örneğin Eris varyantına karşı etkinliği çok azaldı. Dünyada yeni aşılar geliştirildi. En yeni aşı bu ve eylül ayından itibaren Kuzey Amerika ve Avrupa'da kullanım onayı aldı ve kullanılmaya başladı. Bir an önce bu aşının ülkemize gelmesini bekliyoruz" dedi.
#KoronavirüsDünyayı etkisi altına alan koronavirüsün alt varyantlarıyla benzer semptomlar gösteren grip bu yıl gücünü daha da artırdı. Özellikle gribin kış mevsimini geride bırakan Güney Yarım Küre’de hâlâ etkisini sürdürmesi Kuzey Yarım Küre için uzmanları endişelendiriyor. Peki ülkemiz başta olmak üzere Avrupa'da salgın ne zaman başlayacak? Grip aşısı yaptırmalı mıyız? Uzmanlar anlattı.
#GripAlmanya’da bahar aylarında düşüşe geçen koronavirüs vaka sayıları, yaz aylarında kısıtlamaların tamamen kaldırılmasıyla yeniden artışa geçti. Sonbaharda maske kullanımı dahil kısıtlamaların gelip gelmeyeceği şimdiden tartışılırken, dördüncü doz aşı konuşulmaya başlandı.
#KoronavirüsKoronavirüs geçirenlerin yaklaşık yüzde 20’sinde görülen ‘Long COVID’ (uzamış COVID) uzmanların yakın takibinde. Yorgunluk, nefes darlığı, öksürük, akciğer tutulumu, eklem ağrısı, göğüs ağrısı, depresyon, kas ağrısı, mide bağırsak problemleri, baş ağrısı ve beyin sisi gibi şikâyetler altı aya kadar uzayabiliyor.
#Koronavirüs“Koronavirüs pandemisi ne zaman son bulacak?”, “Eski yaşantımıza ne zaman geri döneceğiz?” gibi sorular salgın hayatımıza girdiği andan itibaren en çok duyduğumuz sözler. Geçen iki yıllık süreçte çok zorlu günlerden geçmiş olsak da tünelin ucundaki ışık görünüyor gibi… Hem Türkiye’de hem de dünyanın pek çok ülkesinde kısıtlamalar kalkarken, maske kullanımı da gevşetildi. Peki bahar ve yaz aylarında bizi neler bekliyor? 'Artık pandemi bitiyor' diyebilir miyiz? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı
#KoronavirüsDünya genelinde Omikron’un hızla yayılması, pek çok Avrupa ülkesinde kısıtlamaları geri getirdi. Omikron’a bağlı vaka artışlarının başladığı Türkiye’de de şubat ve mart aylarında pik bekleniyor. Ancak şimdilik kapanma düşünülmüyor, vaka sayısı 50 bini aştığı takdirde kısıtlamaların masaya getirileceği belirtiliyor.
#Omikronİstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, koronavirüsle mücadele ve aşılama sürecine ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Memişoğlu, temmuz ayında aşılamanın biteceğini vurgulayarak açık havada mesafenin korunduğu sürece maske kullanımının kalkabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Memişoğlu, müjdeyi, "Bayramı bayram gibi yaşayacağız inşallah" diyerek verdi.
#Prof. Dr. Kemal MemişoğluHavaların giderek soğumasıyla birlikte ciltte gerginlikler, kızarıklıklar, pullanmalar dikkat çekmeye başladı. Akne, egzama ve sedef gibi rahatsızlıklarla başvuranların sayısı oldukça arttı. Kış aylarında daha canlı ve parlak, ışıl ışıl bir cilde sahip olmak isteyenler için önerilerim var.
#PeelingAlmanya’nın başkenti Berlin’deki Türk Başkonsolosluğu, her gece koronavirüse karşı ultraviyole ışınlarla temizleniyor. Başkonsolos Olgun Yücekök, “Işınlı temizlik etkisini gösterdi. Şimdiye kadar çalışanlarımız ve vatandaşlarımız konsolosluk binasından kaynaklı virüs kapmadı” dedi.
#Olgun YücekökBaşkent bir süredir alarm veriyor, vakalar artıyor, doktorlar evlerine gidemiyor. Ankara’da yaşananların sebebi ne, bu konuda neler yapılabilir? Salgının önümüzdeki dönem artmasını bekleyen doktorlar kamusal önlemler ve izolasyon için acilen ek tedbirler alınmasını tavsiye ediyor.
#GazetehaberleriCovid-19’la mücadele kapsamında kimi iş yerleri evde çalışmaya devam ederken; kimi şirketler yavaş yavaş ofise dönüyor. Olası ikinci dalgaya karşın önlemlerin mutlaka sıkı tutulması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, ofise dönüş yapanlar için maske, fiziksel mesafe ve el hijyeni konusundaki kuralların mutlaka yerine getirilmesi gerektiğini söylüyor.
#COVID-19Corona virüs salgını tüm dünyada etkisini göstermeye devam ederken, güvenli tatile ilişkin sorular da akıllarda dolaşmaya başladı. Yaz tatilleri için yapılan planlamalarda tatil rehavetine kapılıp önlemlere dikkat edilmezse endişe verici tablolarla karşılaşılabileceğinin altını çizen Uzm. Dr. M. Kadir Göktürk, önlemlerin kesinlikle esnetilmemesini söyleyerek güvenli yaz tatili için önemli ipuçları paylaşıyor.
#Koronavirüs