Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Isparta’da 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili dönemin Atlasjet Havayolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncay Mustafa Doğaner ile uçuş işletme sorumlusu Mehmet Şerif Erbilgin’e verilen 5 yıl 10’ar ay hapis cezasını onadı.
#YargıtayTürk kargo uçağının Kırgızistan'da evlerin üzerine düştüğü kazada can kaybı artıyor. Olayda, ACT Havayolları'na ait uçaktaki Türk mürettebat dahil 37 kişi hayatını kaybetti. Kırgızistan Başbakan Yardımcısı, uçağın "pilot hatasından" düştüğünü iddia etti. ACT Havayolları'ndan yapılan açıklamada ise, "Kazanın oluşumuna teknik nedenler veya yüklemeye bağlı etkenlerin yol açmadığı anlaşılmaktadır" denildi. Bu arada uçağın karakutularından biri de bulundu.
#Kargo Uçağı- Isparta'da 2007'de 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazada hayatını kaybedenlerin bazı yakınları, Yargıtayın onama kararında sanıklar hakkındaki cezayı az bularak, tepki gösterdi- Kazada babasını kaybeden Yılmaz: - "Gasp suçunda bile bir adama 15 yıl ceza veriliyor, burada 57 kişinin canı var ortada. Hepsi hayatının baharında, gencecik insanlardı"- Kazada oğlunu kaybeden Tokgöz: - "Biz mahkemeyi 'suçlular cezalandırılsın, sorumlular cezalandırılsın, bir daha böyle kazalar olmasın' diye takip ettik. Yoksa giden gelecek değil, ceza almaları bizi rahatlatmaz ama kazalar olmasın"
Isparta’da, 8 yıl önce 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili bugün yapılan 29’uncu duruşmada karar çıktı. Tutuksuz 20 sanıktan 12’si beraat ederken, 8 sanığa ise 1 yıl 8 ay ile 11 yıl 8 ay arasında hapis cezaları verildi.30 Kasım 2007 günü Atlasjet’in İstanbul- Isparta seferini yapan World Focus’tan kiraladığı yolcu uçağı, Süleyman Demirel Havalimanı’na inişe geçtiği sırada, Keçiborlu Türbetepe Mevkii’nde düştü. Kazada 7’si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirdi. Kazayla ilgili Atlasjet’e karşı açılan dava ile kamu davasının birleştirilmesiyle birlikte bugün 29’uncu duruşma, Isparta Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 20 sanığın yargılandığı ve 6 saat süren duruşma sonunda mahkeme heyeti kararı açıkladı.World Focus Havayolları Genel Müdürü Aydın Kızıltan, Atlas Jet yöneticisi Yavuz Çizmeci ve World Focus Havayolları çalışanı İsmail Taşdelen ’taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme’ suçundan önce 14’er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanıkların cezası 11’er yıl 8’er aya indirildi.
#IspartaISPARTA’da, 7 yıl önce 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili bugün yapılan 28’inci duruşmada karar çıkmadı. Mahkeme Atlas Jet’in davaya katılım talebini reddederken, yalancı tanıklıktan dolayı cezalandırılmaları istenen tanık pilotlar için savunma süresi verdi. Dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru kazanın pilotaj hatası kaynaklı olduğu söylerken, Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı ise, "Kaptan pilot yanlış rotada uçarak uçağı götürüp dağa indirmiştir" dedi. Karar duruşması 6 Ocak 2015 gününe ertelendi.
ISPARTA’da 30 Kasım 2007’de 57 kişinin öldüğü uçak kazasıyla ilgili bugün yapılan 26’ncı duruşmada, tutuksuz sanıklardan Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy ifadesinde, "Bu uçağın yere yaklaşım cihazı kazadan 15 gün önce arızalanmış. Tüm pilotlar bunu bilerek uçmuşlar. O nedenle hem merhum pilotlar, hem de hayatta olan diğer pilotlar ile Word Focus’un ilgili yönetim kademesiyle teknisyenleri, bilinçli taksir suçunu işlemişlerdir" dedi.
Isparta’da, 30 Kasım 2007’de meydana gelen ve 57 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasıyla ilgili davanın dün görülen 23’üncü duruşmasında ilk kez mütalaa veren Cumhuriyet Savcısı Murat Kılıç, ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan 7 sanık hakkında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi.
ISPARTA’da, 6 yıl önce 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili 18’inci duruşmaya, bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor damga vurdu. Raporda, "Bu kadar arıza ve eksikliğe rağmen uçağın uçmasına izin verilmesi, kazanın başlıca sebebidir. Uçmaması gereken bir uçak, düşmemesi gereken bir yerde düşmüştür" denildi.
Çin’in en büyük holdinglerinden HNA Grubu’nun Başkanı Chen Feng, geçen yıl my-Technic ve my-Kargo şirketlerine ortak olduğu sırada Türkiye’deki yatırım kolaylıklarından memnun kaldığı için ikinci kez Türkiye’ye gelirken Çin’in en zengin işadamlarının kurduğu Kingdom Club üyelerini yanında getirdi.
Çin’in üçüncü büyük havayolları grubu HNA’nın, havayolu kargo taşıyıcısı ACT Havayolları’nın yüzde 49’unu 25 milyon dolara aldığını belirten ACT CEO’su Yavuz Çizmeci, “HNA ile imzaladığımız stratejik yatırım anlaşması kapsamında, Türkiye’de gerçekleştirecekleri tüm yatırımları bizimle birlikte yapacaklar.
Uluslarararası Taşımacılık – Lojistik – Havacılık sektörlerinde 25 milyar Dolar varlığı ile liderler arasında yer alan Çinli HNA Grubu ve Bravia Yatırım, Sabiha Gökçen Havalimanı’nında bölgenin ve dünyanın ilk ‘’Çevreci - Yalın’’ unvanlı (Lean Greenfield) Uçak Bakım ve Onarım Merkezi “myTECHNIC’’ ile ortak oluyor.
Her zaman milyarlarca dolarlık uçak alımlarının açıklandığı, bölgenin en büyük havacılık fuarı Dubai Air Show’da satıcılar ve alıcılar bu yıl sadece bakıştılar. Ve geçmişteki anılarını tazelediler. Finansçılar, kredilerin geri ödemelerinin peşindeydiler. Fuarda istihbarat yaparak pazarın bozulan kokusunu soludular.