Uçmaması gereken uçak düşülmeyecek yere düştü

Güncelleme Tarihi:

Uçmaması gereken uçak düşülmeyecek yere düştü
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2013 00:00

ISPARTA’da, 6 yıl önce 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili, açılan davanın, dün Isparta Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 18’inci duruşmasında yeni bilirkişi raporu okundu.

Haberin Devamı

Raporda, “Bu kadar arıza ve eksikliğe rağmen uçağın uçmasına izin verilmesi, kazanın başlıca sebebidir. Uçmaması gereken bir uçak, düşmemesi gereken bir yerde düşmüştür” denildi. 

BİLİRKİŞİ ONLARI KUSURLU BULDU

Kaza yapan uçakta CVR (kokpit ses kayıt cihazı), FDR (uçuş verileri kayıt cihazı), EGWPS (geliştirilmiş yere yakınlık uyarı cihazının) çalışmadığı, ayrıca flapların da arıza nedeniyle çalışmaz durumda olduğunu vurgulanarak, şunlara yer verildi: “Bu cihazlar ve özellikle EGWPS çalışıyor durumda olsa idi kazanın önlenmesi kesinlikle mümkün olabilecekti. Kaldı ki bu kadar bakım noksanı ve arızası bulunan uçağın başka aletlerinin de çalışıp çalışmadığı bilinmemektedir. Merhum pilotlar sadece ve sadece bakım noksanı ve arızalı olduğunu bildiği bir uçakla uçmaya zorlandıkları için olayın ve zararlı sonucun gerçekleşmesinde tali kusurludur.”

Haberin Devamı

Bilirkişi heyeti, uçakla ilgili belirtilen tüm eksik ve hatalardan sonra sanıklarla ilgili kusurları da şöyle sıraladı: “Asli kusurlular: World Focus Havayolları Genel Müdürü Aydın Kızıldan, Teknik Müdürü İsmail Taşdelen, Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ve hissedar Yavuz Çizmeci. Tali kusurlular: Eğitim Müdürü Faruk Çağımnı, Bakım Müdürü Fikri Zafer Dinçer, olay günü Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı olan Oktay Erdağı. Kusursuzlar: World Focus Havayolları’ndan Şahin Tufan, Uçak Mühendisi Yavuz Yaşar, Teknisyen Sinan Sevinç, Necati Küçük, Fevzi Yavuz, Hilmi Tülemen, Reşat Atalay, World Focus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Gündoğ, Atlas Jet Yöneticisi Murat Ali Ersoy, Genel Müdürü Tuncay Doğaner ve Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Şerif Erbilgin.”

KAZA GELİYORUM DEDİ

Müşteki avukatlarından Şehnaz Doğan Yüzer, bilirkişi raporunun bir önceki rapora göre daha ayrıntılı ve gerçekçi olduğunu belirterek, “Bu rapor, bu kazanın bağıra bağıra geldiğini teyit ediyor” diye konuştu. Mahkeme heyeti, avukatların bilirkişi raporunu inceleme talebi üzerine duruşmayı, 29 Nisan tarihine erteledi. Atlasjet’e açılan dava, daha önce kamu davasıyla birleştirilmişti.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!