Bildiğimiz ilk yastıklar çok eski dönemlere kadar uzanır. İlk yastıklar taştan yapılmışlardı ve yalnızca zengin insanlar bunları kullanabiliyordu. Antik taş yastıkların aksine bugün kullandığımız yastıklar yumuşak ve kabarıktır. Çoğu insan büyük ve rahat bir yastığa sarılmadan uyuyamaz. Aslında, vücudunuzu ve ruh halinizi etkileyebileceğinden bir yastıkla uyumak dinlenmenin en iyi yolu olmayabilir.
#YastıkGece yatağa girdiğimizde muhtemelen en son düşündüğümüz şey hangi tarafa yatmamız gerektiğidir. Yorganın altına geçip en sevdiğimiz uyku pozisyonunu alır ve uykuya dalarız. Bugüne kadar buna pek kafa yormamış olabilirsiniz ama uyku pozisyonunuz sağlığınızı çok yakından etkiliyor. Peki hangi uyku pozisyonu daha faydalı?
#SağlıkSabahları boyun ağrısı ile uyanmanın boynun uykuda uygun olmayan veya azalmış desteğinden kaynaklandığına dikkat çeken Doç. Dr. Sena Tolu, “Yastık kişiye özel seçilmelidir. Doğru yastık seçiminde kalınlık çok önemlidir. Kişinin omuz genişliği ve boynunun uzunluğuna göre değişmekle birlikte en az 10-13 cm kalınlıkta bir yastıkta yatılması önerilir. Pamuk ve yün yastıklar çok faydalıdır, ancak özellikle sıcak havalarda terlemeye neden olabileceğinden boyun kaslarında spazmı arttırabilir” diye konuştu.
#Doç. Dr. Sena ToluBildiğimiz ilk yastıklar Antik Mezopotamya'ya kadar uzanıyor. Taştan yapılmışlardı ve yalnızca zengin insanlar tarafından kullanılabiliyorlardı. Bugün kullandığımız yastıklar ise yumuşacık ve kabarıklar. Dünya üzerindeki hemen her insan yastığı olmadan uykuya dalmayı hayal dahi edemez. Peki ya yastıksız uyumanın sandığınız kadar kötü olmadığını hatta iyi bile olabileceğini söylesek ne düşünürdünüz?
#Yastıksız Uyumanın FaydalarıBu sorunun cevabı bence “hayır” olmalı. Çünkü sorun çok özel bazı durumlar dışında ve bir hastalık işareti olmadıkça tedavi gerektirmez. Dahası yaşı genç, hareketli ve sağlık sorunu yaşamayan kişilerde düşük tansiyon, tıpkı yavaş nabız gibi “iyi kondisyon ve formda olma” alameti bile sayılır.
#Osman Müftüoğlu