Yaşanan deprem felaketi sonrasında gündem yapı güvenliği. Bina zemini ve dayanıklılığı hayat kurtaran en önemli detaylar olarak öne çıkıyor ancak iç mekanlarda alınacak güvenlik önlemleri de bir kadar önemli. Zira sarsıntı sırasında ev içindeki eşyaların devrilmesi ya da çıkışları kapatması olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Peki olası bir depremde kayıpların önüne geçebilmek için yaşam alanlarında alınabilecek önlemler neler? Yüksek İç Mimar Sena Eraslan hurriyet.com.tr okurları için anlattı...
#DepremVakıfBank ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) iştiraki olan Vakıf GYO yeni yatırımlar için düğmeye bastı. 2021’de pandemiye rağmen ayaklarını gazdan çekmediklerini belirten Vakıf GYO Genel Müdürü Onur İncehasan, “2022 yılını şirketimiz açısından bir sıçrama yılı olarak planlıyoruz” dedi.
#Onur İncehasanGölbaşı Hallaçlı Mahallesi’ndeki 90 yıllık tarihi Mehmet Ağa Konağı, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne belli şartlarla ve bedelsiz hibe edildi. 2 yıl içerisinde restorasyonla yeniden hayat bulacak olan konağın bahçesiyle tarım müzesi olarak düzenlenmesi de gündemde.
#Murat YILMAZGölbaşı Hallaçlı Mahallesi’nde bulunan 90 yıllık tarihi Mehmet Ağa Konağı, ABB Meclisi’nin gündemindeydi. Konağın vârisi Andaç Atak, tarihi yapıyı belli şartlarla Büyükşehir’e bağışlamak istediğini belirtti. Komisyona gönderilen talep kabul edilirse atıl haldeki konak restore edilerek yeniden hayat bulacak.
#MECLİSElon Musk’ın son marifeti, Neuralink adlı şirketinin bir ürünü olan beyin çipi! Geçen cuma beynine çip takılan bir domuz basının karşısına çıkarıldı. Musk, yeni oyuncağının hastalıklar üzerindeki etkisini parlatırken bunun bilimkurguvari bir geleceğin ilk adımı olabileceği de konuşuluyor.
#Yazar‘Hafıza sanatı’ geçmiş çağların bilgiyi öğrenme kadar onu saklama yöntemidir de... Hele ki matbaa çağı öncesi ‘idmanlı bir hafızanın yaşamsal önem taşıdığı’ göz önünde tutulduğunda... Frances A. Yates, ‘Hafıza Sanatı’ adlı çalışmasında Antik Yunan, ortaçağ ve Rönesans boyunca ‘hafıza’nın geçirdiği dönüşümü inceliyor...
#Hafıza SanatıHalk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, dünyada en sık görülen metabolik bir kemik hastalığı. Peki hangi etkenler kemik sağlığını olumsuz etkiliyor? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, osteoporoza yol açan etkenleri anlattı, önemli önerilerde bulundu.
#Kemik ErimesiBir saldırı sonrası eşini kaybeden, kendisi de felç olan bir adam, özel bir operasyonla eski hayatına döner ve intikam almaya çalışır. Avustralya yapımı distopik bilimkurgu ‘Upgrade’, “Yapay zekâ hayatlarımızı hangi ölçüde ele geçirir?” sorusunu sorarken ana karakterin vücuduna takılan dijital aparat, Kubrick’in ‘2001: Uzay Macerası’ndaki unutulmaz bilgisayar ‘HAL 9000’i hatırlatıyor.
#KıskançYKS tercih kılavuzunun yayınlanmasının ardından üniversite bölümlerine yönelik araştırmalar hız kazandı. Mimarlık bölümü hakkında bilgi almak isteyen üniversiteli adayları da bölüm hakkında araştırma yapıyor. Öte yandan mimarlık bölümü taban puanları da merak ediliyor. Peki, mimarlık taban puanları kaç?
#Mimarlık Bölümü Puanlarıİstanbul’un kimliğini koruyan son semtlerinden Kuzguncuk’un bir bölümü ‘kentsel dönüşüm alanı’ ilan edildi. Haber üzerine sosyal medyada hızla ‘Kuzguncuk da elden gidiyor’ mesajları yayıldı. Durum şimdilik pek öyle değil. Ancak mahallede büyük tedirginlik var. Neler olup bittiğini öğrenmek için Üsküdar’daki iki tepe arasına sıkışmış bu güzel semte gittik. Olayı bizzat ilgililerden dinledik.
#KuzguncukKlasik müzik alanında 2002'den beri yayın yapan müzik dergisi Andante'nin artık bir 'kardeş' yayınevi var. İlk kitapları geçtiğimiz hafta piyasaya çıkan 'Kitap Kurdu Yayınları' bünyesinde edebiyat, doğa, siyaset, tarih, mimari ve müzik alanında kitaplar okurla buluşacak.
#Kitap Kurdu YayınlarıMüzik, çağdaş sanat, gastronomi ve doğa konseptiyle üçüncüsü düzenlenen sıradışı festival Cappadox’un sanat programından sorumlu küratör Fulya Erdemci ile ‘Dünyayı yeniden kurmak’ teması üzerine şekillenen bu yılki sergiyi konuştuk: “Görselliği bu kadar güçlü bir coğrafyada, görsel alana dair iş üretmek kolay değil. Sınırları zorlayıcı, teşvik edici ve heyecan verici bir deneyim...”
#CappadoxHürriyet Ankara’nın, üniversitelerle kenti buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 10’uncu oturum adresi Başkent Üniversitesi oldu. Eskişehir Yolu üzerindeki hızlı gelişmeyle birlikte trafik sorununa dikkat çeken Rektör Ali Haberal, “Bu yoğun trafik sorununun çözümünde toplu taşımanın ön planda tutulması gerekir” dedi.
#AnkademiTÜRKİYE'den İsviçre'ye göç etmiş Türkler'le yapılan röportajların video yöntemiyle aktarımından oluşan Yolda Projesi'nin İstanbul'un ardından ikinci durağı, İzmir'in Selçuk ilçesi oldu. Proje çerçevesinde Almanca adı "Unterwegs" olan Yolda Derneği'nin kamusal alanda sergilenmek üzere tasarlanmış monitörler bulunan kiosku, 31 Temmuz'a kadar İstasyon Meydanı'nda konuşlanacak.
#İsviçre