Yaş büyütme davası, çeşitli sebeplerle kimlikte yazılı olan doğum günü ve yılını değiştirmek isteyen vatandaşların internet üzerinden sorguladığı konular arasında yer alıyor. Yaş büyütme davası, kanunlara göre yalnızca bir kez açılabilmektedir. 18 yaşını bitirdikten ya da ilk nüfus cüzdanının alınmasının ardından gerçekleştirilebilecek olan yaş büyütme davası, günün araştırılan hususları arasında yer alıyor. Peki, yaş büyütme davası nasıl ve hangi şartlar altında açılır? İşte, birçok kişinin merakla araştırdığı o detaylar
#Yaş Büyütme DavasıKişinin doğumu ile birlikte nüfus kaydı yani aile kütükleri de açılmaktadır ve her kişinin bir nüfus kaydı vardır. Nüfus Hizmetleri Kanunu’na göre aile kütüklerinde kişilerin tüm nüfus bilgileri yer almaktadır. Bazı durumlarda nüfus kayıtları aktarılırken, ilk defa yazılırken kayıtlar herhangi bir nedenle zayi olmuş ise, yeniden düzenlenirken ya da herhangi bir hatadan dolayı yanlış veya eksik yazılmış ise nüfus kaydının düzeltilmesi davaları açılmaktadır.
#Yaş Düzeltme DavasıYaşını dert eden günümüz kadın ve erkeklerine 40’ıncı yaşına giren Burcu Esmersoy’dan şöyle bir açıklama geldi: “35 yaş yolun yarısı derler ya, yani o hesaba göre 70 yaşında filan ölmek lazım. Benim hesabıma göre en az 40, en fazla 50 yolun yarısı oluyor. Bu demek oluyor ki daha yaşayacak ve görecek çok şeyimiz var. Kimse kimseyi erken yaşta ‘yaşlı’ diye adlandırmasın.” 50 yaşında hâlâ bekar olabileceğini de söyleyen Burcu’nun bu ‘yaşsız’ sözlerini Konsey üyeleri tartıştı: Burcu haklı mı haksız mı?
#Magazin Konseyi