Yargıda süreler durduruldu mu sorusuna yanıt arayan pek çok kişi, Adalet Bakanlığının konuyla ilgili açıklamalarına kilitlenmiş durumdaydı. Tam kapanma sürecinin ardından 17 günlük bir sürede pek çok kurum ve kuruluşun çalışma düzeninde değişiklik uygulanacağı aktarılmıştı. Yargıda sürelerin durup durmadığı hakkında detaylar da bu çerçevede merak konusu olmuştu. Peki, yargıda süreler durdu mu? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Yargıda SürelerYargıda adli tatil dönemi resmen başladı. Adli tatilde süreler işler mi? sorusu da bu nedenle merak ediliyor. Adli tatil boyunca adliyelerde görev yapacak nöbetçi mahkemeler, tutuklusu olan ve acil nitelik taşıyan davalara bakacak. Diğer davalara ise yeni adli yıla kadar ara verilecek. Peki, Adli tatil sonrası süre ne zaman başlar?
#Adli Tatilde Süreler İşler MiAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, CNN TÜRK'te Hakan Çelik'in sunduğu Hafta Sonu programında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Bakan Tunç, 8. yargı paketi çalışmasına ilişkin "Toplumda cezasızlık algısı yaygın. Bunu ortadan kaldıracak düzenlemeler var." dedi. Adalet Bakanlığı'nda tazminat komisyonu oluşturulduğunu söyleyen Bakan Tunç, "Vatandaş AYM'ye gitmeden önce bu komisyona başvuracak. Hukuka güven zedelenmemeli" ifadelerini kullandı.
#Yılmaz TunçHSK Teftiş Kurulu Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeni yargı paketinde yer alan değişikliklerden bahsederek, "Çat kapı icra döneminin" kapandığını ve uyuşturucu bağımlılarının tedavilerinin zorunlu hale getirileceğini söyledi.
#Adalet BakanıYargıtay Başkanı Mehmet Akarca, "2020 yılının sonunda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda devreden dosya sayısı 203 bin 632 iken, 2021 yılı sonunda 97 bin 8 olmuştur. Ceza dosyalarında birikmiş iş yükü yarı oranında azalmıştır. Dosya sayısını azaltarak tasarruf ettiğimiz zamanı, adli kalitenin yükseltilmesine ayıracağız" dedi.
#YargıtayAdalet Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Yargıda Hedef Süre’ uygulaması kapsamında, soruşturma ve davaların ne zaman sonuçlanacağına ilişkin süreler önceden taraflara bildirilecek. Hakem heyetine yapılan bir başvuru 6 ayda hatta bazı zamanlarda bu süre aşılarak sonuçlandırıyor. Bu yeni düzenlemelerle tüketici mahkeme süreleri de kısalacak.
#TüketiciAskeri suçlara ilişkin dava ve işler, suçun işlendiği yerin bağlı olduğu ilin adıyla anılan asliye ve ağır ceza mahkemelerinde ya da askeri birlik ve personel yoğunluğunun gerektirmesi halinde Adalet Bakanlığının önerisi üzerine, Hakimler ve Savcılar Kurulunca (HSK) belirlenen ilçelerde kurulu bulunan asliye veya ağır ceza mahkemelerinde görülecek.
#Askeri Ceza KanunuEnerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda kabul edildi. Maden arama ve işletme, ruhsatlarının verilmesi, birleştirilmesi, sürelerinin uzatılması, devir ve intikalleri ile çevreyle uyum bedeli iadelerine ilişkin müracaatlar dışında, vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge aranılması zorunluluğu kaldırılacak. Doğal Gaz Piyasası Kanunu'na, Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası tanımı eklenecek.
#EnerjiAdalet Bakanı Abdulhamit Gül açıklamalarda bulundu. "Adliyelere girişte ateş ölçümü yapılacak, ateşi 38 dereceyi geçenler sağlık kurumuna yönlendirilecek." diyen Gül, "Adliyelere girecek kişi ve duruşma salonuna alınacak izleyici sayıları sosyal mesafe kuralları dikkate alınarak belirlenecek." ifadelerini kullandı.
#Abdulhamit GülMart ayından bu yana ülkemizi de etkisi altına alan ve her gün yeni vaka sayısının arttığı yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı tedbirler kapsamında duruşmalara bir süre ara verildi. Kendilerinin dahil olduğu adli süreçleri yakından takip eden vatandaşlar da duruşmaların yeniden başlayacağı tarihi sorguluyor. Peki, adliyeler ne zaman açılacak? Mahkemeler ne zaman başlayacak?
#Adliyeler Ne Zaman Açılacak?1 Ocak 2019’da yürürlüğe giren ‘yargıda hedef süre’ uygulamasında bir yıl geride kaldı. Vatandaşlara haklarında açılan soruşturma ya da davasının kaç günde biteceği bildirildi. Bu sürelere savcılık ve mahkemelerce uyulma oranı da yüzde 74 olarak tespit edildi.
#GazetehaberleriAdalet Bakanı Abdulhamit Gül, ''Yargı hiçbir yerden ve hiçbir kimseden emir almaz. Yargının emir alacağı tek yer; Anayasa ve kanunlardır. Yargı, hiçbir ideolojinin, şu ya da bu grubun değil, sadece hukukun emri altındadır. Bu anlayışa aykırı her türlü girişimin karşısında olacağımız da bilinmelidir'' dedi. Bakan Gül, Wikipedia'nın ne zaman açılacağıyla ilgili olarak da ''Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı açıklanınca Wikipedia açılacaktır'' ifadelerini kullandı.
#Adalet BakanıMHP’den sonra CHP’ye de sunulan 1. Yargı Paketi’yle, ifade özgürlüğünü genişleten değişiklikle binlere kişiye tahliye yolu açılacağı belirtilirken, soruşturma aşamasında azami tutukluluk süresi getirildi. Savcılara dava açmada takdir yetkisi tanındı, uzlaştırmanın kapsamı genişletildi.
#GazetehaberleriAdalet Bakanlığı’nın AB üyelik müzakereleri çerçevesinde ilkini 2009’da, ikincisini 2015’te kamuoyuna duyurduğu Yargı Reformu Stratejisi Belgesi’nin üçüncüsü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Belge hazırlanırken görüşüne başvurulan isimlerden biri de 2004’te yapılan Türk Ceza Hukuku reformunun mimarlarından, İstanbul Üniversitesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer’di. “Türkiye’nin yaptığı reformları ne kadar hayata geçirdiği önemli. Bunun için başta siyasi irade olmak üzere, tüm yargı ve ilgili devlet kurumlarının isteği gerekiyor” diyen Prof. Sözüer’e göre Cumhuriyet savcıları ile avukatlar aynı şartlarda ve aynı süreçlerden geçerek mahkeme ve adliyelere erişebildiklerinde sistem bir dengeye kavuşacak.
#GazetehaberleriAdalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Biz, 2019'un yargıya güven yılı olmasını hedefliyoruz. Bu konuda önemli mesafeler aldık. Ne olursa olsun insanımızın adalete yaslanması gerektiğini bilmesi gerekir. Yalnızca adalet huzur getirir" dedi.
#Adalet BakanıAnkara’da medya temsilcileri ile bir araya gelen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül önemli açıklamalar yaptı. Gül, ABD'li heyetin Türkiye ziyareti ile ilgili yaptığı açıklamasında “Soruşturmanın gizli olduğunu belirtiyorlar. İki savcı geldi. Hem New York hem Washington’dan geldi. Delil niteliği önemli. Soruşturma bizimki gibi terör örgütü değil kara para gibi boyutuyla önemli. Sunulan belgeler, sorulara alınan cevaplar, deliller bir hukuk çerçevesinde daha farklı.” dedi.
#Abdülhamit GülHakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili ve 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) bağlantısı nedeniyle hala işlemleri devam eden hakim ve savcılar bulunduğunu belirterek, "Şunu diyemem 'bitti'. Bitmesi mümkün değil zaten. Sürekli etkin pişmanlık nedeniyle, itiraflar yoluyla gelenler oluyor. ByLock içerikleri çözülüyor, bu sebeple gelenler oluyor. Farklı ihbarlar yoluyla gelenler oluyor. Onlar hep değerlendiriliyor, soruşturuluyor. Sürekli çalışma var." dedi.
#Hsk