Türkiye’nin deniz, güneş, jeotermal ve rüzgar gibi kaynaklardan enerji üretebileceğine dikkat çeken BOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Çağan, yenilenebilir enerji konusunda şanslı konumda yer aldığımızı söyledi. Tüm bu yatırımların artması için desteklerin çok önemli olduğunun altını çizen Çağan, yenilenebilir enerji yatırımlarının, uzun vadeli yatırımlar oldukları için gerek banka faizleri, gerekse de son yıllarda öngörülmesi güçleşen döviz kurlarının burada da engel oluşturduğunu sözlerine ekledi.
#Yenilenebilir EnerjiYapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) İcra Kurulu Başkanı Emre Alkin, tüketicilerin satın alma alışkanlıklarının değiştiğini belirtilerek, "Tüketiciler artık karanlıkta kalarak, üşüyerek ya da terleyerek tasarruf etmek istemiyorlar. Bu aslında verimlilik bilincinin bir dip dalgasıyla yükseldiğini gösteriyor." dedi.
#Yapılarda Enerji Verimliliği DerneğiTürkiye’de binaların yüzde 80’inde ısı yalıtımı olmadığını açıklayan İZODER, enerji verimliliği ve iklim değişikliği ile mücadele için yeni mevzuat çalışmasına ihtiyaç olduğunu duyurdu. Yalıtım kalınlıkları açısından Avrupa’nın çok gerisinde olduğumuzu belirten İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “Madrid’de 12 cm kalınlığında yalıtım levhası kullanılıyor. Ama aynı iklim kuşağındaki İstanbul’da 4 cm... Gelişmiş ülkelerle aramızdaki yalıtım uygulamaları farkını kapatmalıyız” dedi.
#Binaİnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, "Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nın hayata geçmesi istihdama da olumlu etki edecek. Plana göre, 1,5 milyon konut 5 yılda dönüştürülecek, bu da her yıl 300 bin konut yapar. 300 bin konut yapımı da yaklaşık 100 bin kişinin istihdam kadrosuna katılması demek" açıklamasında bulundu.
#Kentsel Dönüşüm Eylem PlanıTürkiye'nin stratejik öneme sahip lokomotif sektörlerinden inşaat sektörünün yapısını, sorunlarını, beklentilerini konuştuğumuz İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD)'ın başkanı Orhan Turan, Cumhuriyet'in 100. yılı için inşaat sektöründe üç tane 100 milyar dolarlık hedefleri olduğunu açıkladı.
Enerjiyi verimli kullanmayanlara yönelik olarak 2009 yılında uygulanacak idari para cezaları yüzde 12 oranında artırılmasına karşın vatandaşların bu konuda yeterince bilinçli olmadığı belirtildi. 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulama ile enerji israfının cezası 600 TL’den başlayarak 60 bin TL’ye kadar çıktığı hatırlatıldı.