Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücrete yapılacak zam ile ilgili olarak, "Ekonomik dengeyi sarsmayacak, çalışanların kayıplarını giderecek bir asgari ücret belirleyeceğiz" ifadelerini kullandı. "İsrail, Filistin'de uyguladığı her zulmün hesabını verecektir" diyen Erdoğan, "Bundan kaçış yok. Netanyahu nereye kaçar bilemiyorum? Türkiye kendisi gibi düşünen devletlerle bu meseleyi her platformda dile getirecektir" dedi. Öte yandan Kentsel dönüşümün siyaset üstü bir konu olduğunu dile getiren Erdoğan, "Kentsel dönüşümün siyasi çıkarlar için istismarına yönelmek ülkemize ihanet etmektir. Kentsel dönüşüm konusu beka meselesidir" şeklinde konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanHacettepe Üniversitesi'nin 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde yaptığı inceleme, bölgedeki yapı stoku sorununu gözler önüne serdi. Raporda, Hatay'da yapılan incelemelerde yıkılan binaların çoğunun 4 katlı olduğu, el ile ufalanabilecek kadar düşük kalitede beton dayanımına sahip oldukları, düz donatıların (demir) sıyrıldığı, yetersiz sıklıkta ve çapta kullanılan etriyeler arasında burkuldukları belirtildi.
#Hacettepe ÜniversitesiBeklenen Büyük İstanbul depremi hakkında bir uyarı da Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Morıwaki'den geldi. ANTALYA Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (ANSİAD) 2023 yılı 9. Olağan Toplantısına konuk olan Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Morıwaki, İstanbul depremi gerçeğine değindi. Büyük İstanbul depremi için 250 yıllık periyoda dikkat çeken Morıwaki, Bursa'nın da tehlike altında olduğuna ve gerekli önlemlerin alınmasının önemine vurgu yaptı.
#DepremAdana Müteahhitler Birliği Başkanı Haydar Çakıroğlu, Adana’da 1999'dan önce inşa edilen binaların 3’üncü derece deprem bölgesine uygun olarak yapıldığını söyledi. Tek suçlunun müteahhitler olmadığını ve yerel yönetimlerin de sorumlu olduğunu belirten Çakıroğlu, "Bu kadar dayanıksız betonlarla bu inşaatlar yapıldı. O zamanki şartlar böyleydi" dedi.
#Haydar ÇakıroğluTürkiye’yi derinden sarsan depremin artçı şokları devam ediyor. Depremin büyüklüğü, neden bu kadar çok yıkıma ve ölüme sebep olduğuna ilişkin tartışmalar gündemde hâlâ ilk sırada. Önceki akşam bir televizyon programında verilen bazı istatistikler çok dikkat çekiciydi.
#BetonYerle bir olan yepyeni binalar, binaları inşa ederken ne gibi hatalar yapıldığı sorusunu gündeme getirdi. Aynı sitede beş bloktan sadece ikisinin yıkılması, binalara sonradan yapılan müdahaleler, yani kesilen kolonlar, yıkılan duvarlar nedeniyle yaşanabiliyor. Sonradan müdahale olmayan binalardaysa yıkılmanın sebebi zeminin kısa mesafelerde değişmesi, zemin etüdünün doğru yapılmaması, betonun aşırı sıcaklarda ya da sıfırın altındaki derecelerde dökülmesi, gerekli hazırlıkların yapılmaması olabiliyor.
#KahramanmaraşKahramanmaraş depremlerinde binlerce bina yıkıldı, on binlercesi hasar aldı. Uzmanlara göre böylesi büyük bir acıyı tekrar yaşamamak için bir deprem ülkesinde olduğumuzu kabul edip gerekli önlemleri almalıyız. İlk adım, yaşadığımız binanın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek...
#DepremÜLKEMİZİN uğradığı deprem felaketinin ardından sıkça çöken binalardaki sorumlulukları nedeniyle gözaltına alınan müteahhitleri konu alan haberleri görüyoruz. Yıkılmış bina görüntüleriyle birleşen bu haberler, yaşanan olayda inşaat sahiplerinin sorumluluğu büyük olmakla birlikte, “Bu yapılar inşaat aşamasında hiç mi denetlenmedi?” sorusunu da önümüze getiriyor.
#Körfez DepremiSesimi duyan var mı... Acıyı, umudu, çaresizliği bir arada hissettiren bu cümle günlerdir kulağımızda çınlıyor. 85 milyon deprem bölgesine yardım için seferber olurken, bir yandan da ülkenin yapı stokunun ne durumda olduğu tartışılıyor. Uzmanlar, geçmiş afetlerde olduğu gibi “Deprem değil bina öldürür” diyor. Bugünlerde deprem bölgesindeki o binalarda yoğun bir çalışma var. Havadan ve karadan kalan yapılar için risk tespiti yapılıyor. Diğer illerde ise vatandaş tedirgin. Çünkü uzmanlar başta İstanbul olmak üzere birçok il için uyarıyor. Deprem senaryoları konuşuldukça akıllara şu soru geliyor: ‘Benim binam ayakta kalır mı?’ Bu sorunun yanıtı ve sonrasındaki süreçler için rehber hazırladık.
#DepremTÜRKİYE’nin uğradığı büyük deprem felaketi bir kez daha hepimizi binlerce binanın bir anda yıkılabilmesi gerçeği karşısında “Neden?”, “Nasıl olabilir?” sorularıyla baş başa bıraktı. Çok şiddetli ve yaygın bir deprem dalgasının meydana geldiği bir vaka olmakla birlikte, binaların bazıları ayakta kalırken bazılarının tamamen çökmesinin yarattığı sorular, kural tanımazlık ve denetim meselelerini bir kez daha gündeme getirmiş bulunuyor.
#DepremKahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıma yol açan büyük deprem felaketi binlerce can kaybına neden oldu. 85 milyonun yüreği yandı, yaşanan acının tarifine kelimeler yetersiz kaldı. Ortaya çıkan tablo üzüntünün yanında öfkeyi de beraberinde getirdi. “Neden bu kadar kayıp verdik? Bu binaları kim yaptı, nasıl denetlendi?” soruları sorulmaya başladı. Sorulara yanıt veren uzmanlar “Kader değil ihmal” vurgusu yaptı. “Tek neden depremin şiddeti değil” diyen uzmanlar zeminden, malzemeye, uygulamadan denetime kadar birçok noktada hatalara dikkat çekti.
#KahramanmaraşTrabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ile Düzce Üniversitesi öğretim görevlileri, Düzce Gölyaka merkezli 5.9 büyüklüğündeki depremle ilgili teknik rapor hazırladı. 1999 yılından önce inşa edilen; çoğunda tasarım, mühendislik ve işçilik hataları bulunan ağır hasarlı yapıların depreme dayanıksız olduğuna yer verilen rapora göre, kullanılan beton kalitesinin de yönetmelikte belirlenen limitlerin altında kaldığı tespit edildi.
#DüzceCanlarımızı yitirdik. Birçok bina yıkıldı. Ekonomik boyutu da ağır oldu. Felaketin üzerinden 23 yıl geçti. 17 Ağustos 1999 depreminden bu yana ne yaptık? Hangi konularda yol aldık? Eksiklerimiz neler? Bu soruları sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yönelttik.
#BursaÇarşamba günü 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin yıldönümü. Üzerinden geçen 23 yıldan sonra bugün deprem güvenliği konusunda hangi noktadayız? Beklenen büyük Marmara depremine ne kadar yaklaştık? Olası senaryoları konuşmak için yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür’ün kapısını çaldık: “2022 yılında olduğumuza göre zaman bayağı daraldı. Beklediğimiz depremin eli kulağında demektir.”
#17 Ağustos 1999Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ahmet Hakan'ın CNN TÜRK ekranlarında yayınlanan Tarafsız Bölge programına konuk oldu. Bakan Kurum iklim değişikliğiyle mücadele çalışmaları ve kentsel dönüşüm planlarına ilişkin Hakan'ın sorularını yanıtladı. Bakan Kurum, TOKİ'yle birlikte 81 ilde sosyal konut projesi yaparak deprem riskini kontrol altına alacaklarının altını çizdi. Ayrıca Kurum, Fikirtepe düğümünün çözüldüğünü belirterek, "2023'te teslimler yapılacak" dedi. Öte yandan Murat Kurum yabancıya yapılan konut satışlarının fiyatlara etkisinin olmadığını söyledi.
#Murat Kurumİstanbul'da ilçe ilçe binaların röntgeni çekiliyor. Olası 7,5 büyüklüğündeki bir İstanbul depreminde şehirde bulunan 48 bin binanın ağır ve çok ağır hasar alacağı belirtiliyor. Matematiksel olarak yapılan bu tahminin gerçekçiliği 39 ilçedeki binalarda demir kalitesi, beton dayanıklılığı gibi birçok konuda yapılan incelemeyle tespit edilmeye çalışılıyor. Yapılan çalışmayla İstanbul'da ilçe ilçe kaç binanın ne oranda hasar alacağının haritası çıkarılıyor.
#IstanbulÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yapı denetim kuruluşlarının denetimi altında inşa edilen Yapı Denetim Kanunu’na tabi yapılarda, taşıyıcı sistemi yönünden statik-betonarme projeleriyle uyumu konusunda yüzde 91’e ulaşan başarı sağlandığını belirterek, “Yapı kalitesinin artmış olduğu görülmüştür. CE işaretli malzeme kullanımına büyük ölçüde uyulduğu da görülmüştür” değerlendirmesinde bulundu.
#GazetehaberleriENERJİ Bakanlığı’nın 1 Ocak 2020’den itibaren Enerji Kimlik Belgesi (EKB) bulunmayan binalarda alım, satım ve kiralama yapılamayacağını hatırlatması, konut sektöründe endişelere neden oldu. Halkın yeni düzenlemeden henüz habersiz olduğunu vurgulayan İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı İslam Yıldırım, 1 Ocak’tan itibaren tapu müdürlüklerinde bir yığılma yaşanabileceğini söyledi.
#Enerji Kimlik BelgesiÇevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu’nda yapılan değişiklik “Yeni Yapı Denetim Modeli” Yenimahalle Belediyesi ev sahipliğinde, Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği tarafından düzenlenen panelle anlatıldı.
#Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı