Yapay zekânın küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyeceğini raporlayan IMF’den sonra insan kaynakları danışmanlığı firması Mercer el yükseltti ve mevcut işlerin yüzde 80’inin yapay zekâ nedeniyle değişim yaşayacağını duyurdu. Rapora göre şirketlerin yüzde 37’si operasyonlarında yapay zekâ kullanıyor, 10 şirketten 9’u bu alana yatırım yapıyor.
#Yapay ZekaBİR zamanlar sanayi devriminden çıkıp gelen ve iş dünyasının çarklarını döndüren mavi yakalar vardı. Ardından beyaz yakalar geldi, ofislerdeki masalarda, klavyelerin başında. Ama şimdi, teknoloji devrimiyle birlikte yeni bir oyuncu sahaya çıktı. Dijital yaka...
#1Şimdilerde kariyer koçlarının ve insan kaynakları uzmanlarının sıklıkla değindiği nokta aynı: “Yapay zekâ yüzünden endişeye kapılmak doğal fakat çalışanların durumu nasıl kontrol edebileceklerine odaklanmaları daha hayırlı.” Artık yapay zekâyı kullanmayı bilenlerin zamanı geliyor.
#Umut Fırat EroğluCovid-19 dijitalleşmenin fitilini ateşledi. 10 yılda yaşanacak teknolojik gelişmeler 1 yıla sığarken artık ofis işlerini yapan beyaz yakalı ve üretim ile hizmet sektöründeki mavi yakalıların yanında 3D yazıcılar, yapay zekaya sahip otomobiller ve robot üretimiyle ‘Metal Yakalı’ kesim de geldi. Teknoloji uzmanlarına göre 10 yıl içinde üretimin büyük bölümünü 3D yazıcılar yapacak, geleceğin en önemli mesleklerinden birini 3D üretim mühendisliği oluşturacak.
#3D YazıcıTSB Başkanı Atilla Benli "Emeklilik Gözetim Merkezi’nin 18 Aralık 2020 verilerine göre BES ve otomatik katılımdaki toplam katılımcı sayısı 12,6 milyonu aştı. Devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğü ise yaklaşık 171 milyar TL’ye ulaştı" dedi.
#TSBTeknolojide Kadın Derneği (Wtech) Başkanı Zehra Öney, çalışanların yüzde 47'sinin becerilerinin, gelecek 5 yıl içinde geçerliliğini yitireceği endişesi olduğunu aktararak, "Tekrar eden, insan hatasına müsait, dijital veriye dayalı, belirli kurallara bağlı çoğu iş, insanların elinden robotların eline geçmeye başladı. Artık robotlar ve yapay zeka (AI); sadece mavi yakalı kesimin işlerini değil, beyaz yakalılara özgü işlerde de kullanılmaya başlanarak 'metal yakalılar' gibi yeni bir çalışan sınıfı oluşturuyor." dedi.
#Yapay ZekaTeknolojide Kadın Derneği, Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) alanlarında eğitimlerini tamamlayan gençler için ‘Robotik Süreç Otomasyonu Yazılımcısı’ (RPA Developer) Programı’nı hayata geçiriyor. Denizbank, UiPath ve Linktera’nın da kurumsal destekçileri arasında yer aldığı dernek, iş garantili eğitimler vererek özellikle bu konudaki açığı kapamak için önemli adımlarla ilerlemeye devam ediyor.
#TeknolojiMüstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD'ın hazırladığı "Dijital Dönüşümün İş Süreçlerine Etkileri" raporu ile ilgili yaptığı açıklamada, pandemi süreci ile tüm dünyada yaşanan krizin, orta ve uzun vadede fırsata çevrilebilmesi adına yoğun bir çalışma yürüttüklerini söyledi.
#Yapay ZekaMÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan "Dijitalleşme süreci, iyi değerlendirildiği takdirde birçok avantajı da beraberinde getirecektir. Bilhassa KOBİ'lerimizin dijitalleşmeye yönelik ilgi ve iştahlarının artması durumunda üretimde ciddi bir verimlilik artışı sağlanacaktır" dedi.
#Abdurrahman Kaanİş hayatına çocuk yaşında Mardin’de adım atan Murtaza Karanfil’in kurduğu Karanfil Group, Türkiye’nin katma değerli ürünlerinin ihracatı ve lojistiği için çalışıyor. Ana pazarları Libya, Cezayir ve Afrika olan şirket koronavirüse rağmen büyümeyi hedefliyor. 16 sektörde faaliyetlerine devam eden ve geçen yılı 90 milyon dolar ciro ile kapatan şirket bu yıl yüzde 20 büyüme planlıyor.
#GazetehaberleriSilikon vadisinde faaliyet gösteren robotik süreç otomasyonu şirketi Buck.Ai Ceo’su Utku Kaynar, pandemi sonrası yeni dünyada otomasyon ve yapay zekâ teknolojilerini entegre edebilen şirketlerin rekabette öne çıkacağını söyledi. Utku Kaynar, iş zekâsı ve yönetişim anlamında makinelerin işin içine daha fazla gireceğini belirterek, “Tarih boyunca hep araç olarak kullandığımız makineler artık işbirliği yapabileceğimiz daha kompleks ortaklar haline geliyorlar” dedi.
#BursaEkim ayında vizyona giren Kral Şakir Korsanlar Diyarı gişede rekor kıran ilk yerli animasyon filmi oldu. Ailelerin de çocuklarıyla birlikte izleyerek eğlendiği Kral Şakir’i, mimarı Varol Yaşaroğlu’na sorduk. Kendisiyle çok keyifli bir röportaj yaptık. Röportaj ortasında zıplayan kediciği de unutmayacağım…
#Cartoon Network TürkiyeTürkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) üçüncü yıllık olağan çalıştayını gerçekleştirdi. Yapay zeka alanında çalışma yapan pek çok kurumun liderlerini buluşturan çalıştay, Türkiye’de özel sektörün yapay zeka devriminin tam ortasında olduğunu ortaya çıkardı.
#Yapay ZekaİTO Başkanı Şekib Avdagiç "Bütün mutfak şeflerimiz endişelenmeli. Çünkü lokantada köfte çeviren robotları göreceğimiz günler yakın. Eskiden mavi yakalılar, beyaz yakalılar vardı. Şimdi dünyada yeni bir jargon ortaya çıktı. Metal yakalılar, yani robotlar" dedi.
#İTOBugünlerde Amerika’daki teknoloji çevrelerinde herkes New York Times gazetesinin ‘Bestseller’ listesine giren ‘Robotların Yükselişi’ kitabını konuşuyor. Kitabın yazarı Martin Ford’a göre, gittikçe artan yapay zekâ teknolojisi karşısında çok büyük bir ekonomik dönüşüm bizi bekliyor. Ford’a göre çok da uzak olmayan bir gelecekte geleneksel birçok meslek yok olacak, robotlar karşısında yaratıcılığı ve insanlarla karmaşık ilişkiler kurmayı gerektiren meslekler ayakta kalacak. Türkiye’de Kronik Kitap’tan çıkan ‘Robotların Yükselişi’ kitabının yazarı Martin Ford, Hürriyet’in sorularını yanıtladı.
#Martin FordGelecekte iş dünyası beklediğiniz gibi bir yer olmayabilir. Hatta sadece birkaç yıl içinde sizden yeni beceri ve bilgiler beklenebilir. Artan iletişim olanakları, sayısallaşan dünya ve akıllı makinelerin yükselişi sektörleri dönüştürürken, geleceğin yeni nesil çalışanlarından beklenilenleri de kökünden değiştiriyor. Peki, 2020’lerde iş dünyasında hangi beceriler ortaya çıkacak? Bu değişime nasıl ayak uydurabiliriz? Cevap bu konuda hazırlanan en kapsamlı raporlardan biri olan ‘Gelecek Meslekleri için Beceriler 2020’de. Phoenix Üniversitesi’ne bağlı olarak çalışmalarını yürüten Gelecek Enstitüsü’nün yakın zamanda yayınladığı ‘Gelecek Meslekleri için Beceriler 2020’ raporunda önümüzdeki 10 yılda iş dünyasında belirleyici olacak 10 beceri ele alınıyor. IBM, Walt Disney, Electronic Arts gibi dünyanın alanlarında önde gelen şirketlerinin yanı sıra Stanford Üniversitesi uzmanlarının desteğiyle hazırlanan raporda, becerilerin değişmesine neden olan altı neden de sıralanıyor.
#İş Dünyası