50 yaşındaki Yahya Tan’a, bundan 7 yıl önce kalp yetmezliği nedeniyle yapay kalp takıldı. 2021’de ise tip 2 diyabet olduğu ortaya çıkınca yapay pankreas kullanmaya başladı. 2 yapay organla yaşayan ’Biyonik Yahya’ halinden çok memnun, “Tıp teknolojileri hayatımı kolaylaştırdı” diyor.
#Yahya Tan<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerikBugün, Dünya Diyabet Günü. Kısa adı IDMPS olan ve 50 ülkede, 6 bin doktor ile 81.5 diyabet hastasıyla yapılan Uluslararası Diyabet Yönetimi Uygulamaları Çalışması’nın (IDMPS) son verileri Sanofi İlaç Firması’nın Frankfurt’daki tesislerinde düzenlenen basın toplantısıyla paylaşıldı.
#Dünya Diyabet GünüKİŞİSELLEŞTİRME uzun zamandır yenilikçiliğin ve rekabetin önemli alanlarından biri haline geldi. Kişiye özel ürün geliştirme, tüketiciler açısından önümüzdeki yıllarda da vazgeçilmezler arasında olacak. Endüstriyel internet, insanların üretim süreçlerinden dışlanmasını değil aksine insanların üretim süreçlerini daha da etkin dizayn edebilmesine olanak sağlıyor. Son zamanlarda konuşulan hiper kişiselleştirilmiş üretim modeli tam da bu duruma işaret ediyor. Daha kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme için bu model öne çıkıyor.
#GEAlınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#Diyabet- ESOGÜ Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kırel: "Anne sütü alamama, mama ile beslenme, erken ek gıdalara başlanması, fazla televizyon seyretme, bilgisayar ve internet başında fazla zaman harcama ve benzeri çocukluk çağında şişmanlık ve insülin direnci için başlıca risk faktörleridir"
Kendimi tanıtıyorum, herşeye yukardan bakan adamın çehresinde candan bir tebessüm beliriyor. Kameraya poz verdiğmizde sağ eliyle omuzuma sarılıyor. Uzun zaman sonra buluşan iki eski arkadaş gibiyiz. Biyografisinde 61 yaşında olduğu belirtilen Ray Kurzweil'e ''İltifat sanmayın, taş çatlasa 40 yaşında görünüyorsunuz.''dediğimde daha da yumuşuyor: ''Kendime iyi bakıyorum. Ayrıca konuşmalarım, kitaplarım da inandırıcı olmaz, erken yaşlanmış görünürsem.''
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin "Bizim için bu operasyonun adı, 'çürük elma operasyonu'; çetenin adı da 'insanlıktan nasibini almamışlar çetesi'dir. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğumuz endişe her şeyin ötesindedir." ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanlığıGiyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı. Peki, Canan Dağdeviren kimdir, kaç yaşında, nereli? Canan Dağdeviren Nobel ödülü aldı mı, ne ödülü aldı? İşte Canan DAğdeviren yaptığı çalışmalar
#Canan DağdevirenGiyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı.
#Doç. Dr. Canan DağdevirenKanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
#Hazan Aköz IşıkDünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkARAŞTIRMA üniversitesi olma çalışmaları kapsamında Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi oluşturan Akdeniz Üniversitesi, Türkiye’deki üniversiteler arasında tarihin en büyük proje çağrısını başlattı. 4 kritik alanda proje çağrısı yapan Akdeniz Üniversitesi, biyogüvenlik, rejeneratif tıp, biyoteknolojik moleküller ve sağlıkta teknolojik ekipmanlar alanında yürütülecek bilimsel çalışmalar için toplamda 115 milyon TL’lik bütçe ayırdı. Hürriyet Editör Masası’na konuk olan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, hem araştırma çalışmalarının detayları hem de üniversitenin geleceği açısından atılan tüm adımları detayları ile paylaştı.
#Akdeniz Üniversitesi