50 yaşındaki Yahya Tan’a, bundan 7 yıl önce kalp yetmezliği nedeniyle yapay kalp takıldı. 2021’de ise tip 2 diyabet olduğu ortaya çıkınca yapay pankreas kullanmaya başladı. 2 yapay organla yaşayan ’Biyonik Yahya’ halinden çok memnun, “Tıp teknolojileri hayatımı kolaylaştırdı” diyor.
#Yahya TanHenüz 16'sında kalp yetmezliği teşhisi alan Muhammet Karatepe, kalp nakli için bekleme listesine alındı. Yoğun bakımda kalbi durdu, günlerce kalp destek cihazı ECMO'ya bağlandı. Ameliyatla, çantasıyla yanında taşıyacağı yapay kalp cihazı takıldı. Tam toparlamışken birkaç ay sonra bu kez ölümcül ritim problemleri başladı. Bir de kalp pili takıldı. Muhammet Karatepe (17), 1 yıl süren ölümle yaşam arasındaki mücadelesinden zaferle çıktı ve Mayıs ayında Tokat'ta yapılan bir organ bağışı sayesinde vücudundaki tüm cihazlardan kurtulup yeni hayatına kavuştu. Aylar süren tedavisini yürüten Prof. Dr. Kaan Kırali, onun 'büyük badireler atlatan bir mucize' olduğunu söyledi. Oğlunun yapay kalp çantasını 6 ay boyunca taşımasına yardım eden baba Adem Karatepe ise artık hastane çilesinin bittiğini söyleyerek "Bu bizim en güzel bayramımız olacak" dedi.
#Muhammet KaratepeHenüz 16'sında kalp yetmezliği teşhisi alan Muhammet Karatepe, kalp nakli için bekleme listesine alındı. Yoğun bakımda kalbi durdu, günlerce kalp destek cihazı ECMO'ya bağlandı. Ameliyatla, çantasıyla yanında taşıyacağı yapay kalp cihazı takıldı. Tam toparlamışken birkaç ay sonra bu kez ölümcül ritim problemleri başladı. Bir de kalp pili takıldı. Muhammet Karatepe (17), 1 yıl süren ölümle yaşam arasındaki mücadelesinden zaferle çıktı ve Mayıs ayında Tokat'ta yapılan bir organ bağışı sayesinde vücudundaki tüm cihazlardan kurtulup yeni hayatına kavuştu. Aylar süren tedavisini yürüten Prof. Dr. Kaan Kırali, onun 'büyük badireler atlatan bir mucize' olduğunu söyledi. Oğlunun yapay kalp çantasını 6 ay boyunca taşımasına yardım eden baba Adem Karatepe ise artık hastane çilesinin bittiğini söyleyerek "Bu bizim en güzel bayramımız olacak" dedi.
#Muhammet KaratepeTÜRKİYE’de ilk defa kullanılan yapay kalp cihazı Heartmate 3, Ege Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatla Gülistan Özlük’e takıldı. Nakli, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı, Prof. Dr. Sanem Nalbantgil ve Doç. Dr. Çağatay Engin gerçekleştirdi.
#İzmirTÜRKİYE’de ilk defa kullanılan yapay kalp cihazı Heartmate 3, Ege Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatla Gülistan Özlük’e takıldı. Nakli, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı, Prof. Dr. Sanem Nalbantgil ve Doç. Dr. Çağatay Engin gerçekleştirdi.
#İzmir- Akdeniz Üniversitesi, yapay kalpli hastada, "Kalangos Ringi" adı verilen eriyebilen kalp kapağı halkası kullanarak dünya tıp tarihinde bir ilke imza attı - Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtcephe: - "Kalangos Ringi diye bilinen bu ringin mülkiyeti İsviçre'den satın alandı ve Akdeniz Üniversitesi Teknokenti'nde bundan sonra Ar-Ge çalışması ve seri üretimi yapılacak"
Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarı'nda, Prof. Dr. Bülent Oran'ın "Kalıcı total yapay kalp cihazı" ile Tolga Erden'in "Patlayan şeker üretim yöntemi ve cihazı" kategorilerinde birincilik, Burak Yılmaz'ın "Yeni nesil DNA ve gen sentezi yöntemi geliştirilmesi" buluşu ise kategorisinde ikincilik ödülüne layık görüldü.
TÜRKİYE, Cenevre’de düzenlenecek olan Uluslararası Buluşlar Fuarı’na Prof. Dr. Bülent Oran’ın “Kalıcı total yapay kalp cihazı”, Burak Yılmaz’ın “Yeni nesil DNA ve gen sentezi yöntemi geliştirilmesi” ve Tolga Erden’in “Patlayan şeker üretim yöntemi ve cihazı” buluşlarıyla temsil edilecek.
ADANA’da beynindeki tümörden kurtulmak için ameliyat edilen, ancak 9 gün sonra yaşam savaşını kaybeden 6 yaşındaki Ali Utku Yücel, bağışlanan kalp, karaciğer ve böbrekleri alındıktan sonra gözyaşları ile toprağa verildi. Utku sonsuzluğa uğurlandı ama kalbi Türkiye'nin yapay kalp cihazı bağlanmış en küçük hastası Melek Özcan'da atmaya devam edecek.
Kocaeli'den İzmir'e hava ambulansıyla sevkedilen 18 aylık, 8.5 kilogram ağırlığındaki Çiğdem Gürler'e, Ege Üniversitesi Hastanesi'nde, bağış organ bulununcaya kadar yaşatabilmek için 150 kiloluk yapay kalp cihazı takıldı. Çiğdem, yapay kalp takılan en küçük ikinci, ilk kız bebek olurken, ne zamana kadar süreceği bilinmeyen hastane maratonuna başladı. Yapay kalpli üç çocuk hastanın yanında yerini alan Çiğdem, şirinliğiyle yoğun bakımın "sevgilisi" oldu. (Haber: Nesrin COŞKUN-Kamera Mücahit BEKTAŞ / İZMİR, (DHA)
#Htvhaber