Güncelleme Tarihi:
Kalp nakli olması gereken Barış’a uygun kalp çıkıncaya kadar yaşatabilmek için Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı ve Doç. Dr. Çağatay Engin’den oluşan ekip tarafından yapay kalp takıldı. Pompası küçük, ana makinesi ise 150 kiloluk dev cihaza bağlanan Barış, hastane odasında 22 ay geçirdi, her kalp bağışında umutlandı, ama uygun kalp çıkmadı. Barış 9 yaşında girdiği hastanede büyüdü, kilo aldı, bu da ona yetişkin pompasına geçiş yapma şansı verdi. Nitekim Barış’ın küçük pompası büyüğüyle değiştirildi, bir hastadan emanet alınan taşınabilir yapay kalp cihazı takıldı. Barış’a, pazar arabası gibi yanında çekerek taşıyabildiği yapay kalple iki ayrı günde birer saat prova yaptırıldı. Hemşireler gözetiminde geçici de olsa özgürlüğüne kavuşan Barış, hastanenin arkasındaki alışveriş merkezinde gezdi, dolaştı.
İsteğim gerçek kalp
Barış, emanet cihaz çıkarılınca eski yaşamına döndü. Ancak bu eskiye dönüş kısa sürdü, cihaz geldi. Prof. Dr. Mustafa Özbaran, “Barış’a kalıcı yapay kalp taktık. Artık daha özgür olacak” derken, emanet yerine kendisine ait cihazla soluğu bir kez daha alışveriş merkezinde alan Barış, “Çok mutluyum. Bu yapay kalp benim. Gerçeği bulununcaya kadar bu cihazla yaşayacağım. Sevinçliyim, artık hastanede kalmak zorunda olmayacağım, ama asıl isteğim gerçek kalp” diye konuştu.
Barış’ın hastanede bir hafta kadar bu cihazla gözetimde tutulduktan sonra taburcu edileceğini belirten Prof. Dr. Tahir Yağdı, “Şu anda da artık kendisine ait ama kalp bulununcaya kadar kalıcı olan bu araba mobil cihazla istediği gibi evine gidebilecek, arkadaşlarıyla görüşecek, okuluna gidebilecek. Biz de bağışlanacak bir kalp için beklemeye geçeceğiz” dedi.