Güncelleme Tarihi:
Melek, Temmuz 2011’de Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’ne getirildi. Minik Melek’in yaşamına devam edebilmesi için kendisinin iki katı büyüklüğündeki yapay kalp cihazı bağlandı.
Kalp naklinden başka yaşama umudu olmayan Melek’e iki kez şans doğdu, ama sonuca ulaşmadı. Şanlıurfa’dan çıkan bir bağış kalp İzmir’le mesafenin uzaklığı, Samsun’daki ise sağlıklı bulunmaması yüzünden nakledilemedi.
Umutlu haber geldi
Sürekli kontrol altında tutulması gerektiği için 1.5 yıl boyunca hastanede babasıyla yaşamını sürdürmek zorunda kalan Melek, Diyarbakır’da yaşayan ve ekonomik zorluk yüzünden sık gelemeyen annesi Azize özcan ile 1.5 yaşındaki kardeşi Yağmur’dan da ayrı kaldı. Minik bedeniyle yaşama tutunmaya çalışan Melek’e, umutlu haber önceki gün Adana’dan geldi. Babasıyla gittiği alışveriş merkezinde buz pistinde kaymaya çalışırken düşüp başını vuran, götürüldüğü hastanede beyninde tümör olduğu ortaya çıkan 6 yaşındaki Ali Utku Yücel ameliyat edildi. Beyin ölümü gerçekleşen Ali’nin organları bağışlandı, kalbin Melek’e nakledilmesine karar verildi.
Yaşam maratonu
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde saat 21.00’de Prof. Dr. Öztekin Oto ve ekibi Melek’in bedenine takılı yapay kalp cihazını ayırdı. Bu ameliyat sırasında ise, Adana’dan özel uçakla İzmir’e getirilen kalp havalimanıda hazır bekletilen ambulans ve eskortla, hastaneye ulaştırıldı. Ameliyat masasındaki Melek’e, Ali’nin kalbi nakledildi. Yaklaşık 5 saat süren başarılı ameliyatın ardından Melek, yoğun bakım ünitesine yatırıldı, sağlık durumunun iyiye gittiği bildirildi. Melek’in annesi yine gelemezken, baba Muhsin Özcan, “Oğullarının organını bağışlayan aileye minnet borçluyum. Kızım onlar sayesinde, oğulları sayesinde hayata bağlandı. Bağış kalbi hastanede bekliyorduk. Artık kızımın hayata başlamasını bekleyeceğim ve herkesi organ bağışlamaya davet ediyorum” dedi.
Sınırlı izin
DEÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, “Hastanemizde şu anda kalp naklinde sınırlandırılmış bir durum söz konusu. Çünkü Sağlık Bakanlığı, Kalp Nakli Ruhsatımızı askıya almıştır. Ancak iki vakamız şu anda kalp nakli beklediği için sınırlı bir izne tabiyiz. Çok deneyimli bir ekibimizin bulunduğu göz önünde tutularak Sağlık Bakanlığı’nın konuyu yeniden dğerlendirileceğini düşünüyorum” dedi. Operasyonu gerçekleşterine Prof. Dr. Öztekin Oto da, minik Melek’e iki yıl önce 7 kilogramken Türkiye’nin en küçük kalp cihazının takıldığını, iki yıldır yaşatmayı başardıklarını, kilosunun da 12’ye ulaştığını söyledi. Prof. Dr. Oto, “Melek’i iyi bir yaşam kalitesi bekliyor” diye konuştu.