Yaşamak için kalp bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Yaşamak için kalp bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2010 10:45

Kuzey Irak operasyonundan başarı belgesiyle dönen Erdem Uzunlu, takılan yapay kalple organ nakli için umutla bekliyor.

Gelecek için hayal kurmanın gerçekçi olmadığını düşündüğünden, ne meslek tercihi ne de aile kurma planı yapan Uzunlu, “uygun kalp bulundu” müjdesinin verilmesini umut ediyor.

Komando olarak Hakkari Otluca'da askerliğini yapan, Kuzey Irak'ta katıldığı “Güneş Harekatı” operasyonu sonrasında teşekkür belgesiyle onurlandırılan Erdem Uzunlu'nun kalbi, terhis olduktan yaklaşık dört ay sonra şiddetli nefes darlığı ve öksürük sorunu ile teklemeye başladı. Kayseri'de kaldırıldığı hastanede ilk müdahalesi yapılan ve kalp yetersizliği tanısı konulan Uzunlu, uzunca bir süredir Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde tedavi görüyor.

Organ bağışının yetersiz olması ve uygun kalp bulunamaması nedeniyle yaşamını yitirme noktasına gelen Uzunlu'ya geçtiğimiz Kasım ayında yapay kalp nakli yapıldı. Vücuduna bağlı kalp destek cihazı olmadan hareket edemeyen Uzunlu, bir-bir buçuk yıl içinde kendisine uygun bir kalp bulunması umuduyla yaşama tutunmaya çalışıyor.

KALP NAKLİ İÇİN ACİL BEKLEME LİSTESİNDE

Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi ve Kalp Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Ali Özatik, durumu ağırlaşan Uzunlu'nun kalp nakli için acil bekleme listesine alındığını söyledi.

Uzunlu'ya aradan geçen sürede uygun kalp çıkmadığından, uygun kalp bulununcaya kadar yaşamını devam ettirebilmesi için taşınabilir yapay kalp takıldığını anlatan Özatik, şunları kaydetti:
“Hastamız, iki ay yoğun bakım servisinde tedavi gördü ve kalbi destekleyici tedavi uygulandı. Fakat, bunun da yeterli olmaması yüzünden yapay kalp cihazı takıldı. Uzunlu, şu anda bu cihaza bağlı olarak yaşıyor.

Eğer, yapay kalp cihazı takılmasaydı, şu an aramızda olamayacaktı. Ümit içinde, kendisine uygun bir kalp bağışının yapılmasını bekliyoruz.”
Özatik, bu cihazın kalp cerrahisindeki son teknolojinin bir mucizesi olduğunu ve hastalara organ bağışı için sıra beklerken zaman kazandırdığını vurgulayarak, bu cihazların bir tanesinin fiyatının 100 bin dolar olduğunu ve bugüne kadar çok az sayıda kişinin bu imkandan yararlanabildiğini söyledi.

Cihazın her hastaya takılamadığını ifade eden Özatik, “Erdem gibi çok sayıda genç hastamız uygun organ bulunamadığı için yaşamını kaybediyor. Bu cihaz da sadece uygun hastalara takılabiliyor. Hastamıza da durumu uygun olduğu için cihaz takılabildi. Şu anda kalbin işlevini tamamen bu cihaz görüyor. Ancak uygun kalp bulunarak nakil yapılması gerekiyor” diye konuştu.

“YA OLMAZSA, YA BUNLARI YAPACAK ZAMANIM OLMAYACAKSA...”

Henüz küçük bir çocukken babasının da 38 yaşında kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdiğini anlatan Uzunlu, her şeye rağmen umutsuz olmadığın, her güne gülümseyerek başlamaya çalıştığını söyledi.

Uzunlu, yapay kalp cihazıyla yaşamın kolay olmadığın, rahat hareket edemediğini, ancak “yaşıyor” olmaktan mutlu olduğunu dile getirerek, sözlerine şöyle sürdürdü:

“Umut etmek, acı olduğu kadar yaşama bağlanmayı da sağlıyor. Ben, bu savaşı kazanmaya çalışıyorum. Organ ihtiyacı, bir gün herkesin başına gelebilir. Bu yüzden herkesin bu yatakta olabileceğini düşünerek, duyarlı davranmasını diliyorum. Keşke kimse bu acıları yaşamasa. Ama buradayız, benim gibi çok sayıda hasta, organ bağışını bekliyor. Sevdiklerinin kalbinin bir başkasına can verecek olmasından daha güzel ne olabilir ki. Sevdikleri kişilerin yaşamlarını yitirmemesi için keşke yapabilecek bir şeylerim olsaydı.

Genç olmama rağmen yarın için ne meslek ne de ailem olacak diye bir hayal kuruyorum. Bunları düşününce kalbim daha çok sızlıyor. Ya olmazsa, ya bunları yapacak zamanım olmayacaksa... Bu nedenle ben sadece 'uygun kalp bulundu' haberini hayal ediyorum.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!