Türkiye’de ilk kez COVID-19 hastası bir gebeye, geçen ekim ayında, yapay kalp akciğer cihazı ECMO altındayken sezaryenle doğum yaptırıldı. Bu sayede literatüre de giren Nida Pelit, kızı Mihra’yı 47 günlükken, ilk kez kucağına aldı. 5.5 ay hastanede tedavi gören Nida Pelit, iyileştikten sonra kucağında bebeğiyle onu hayata bağlayan Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ekibine duygu dolu bir bayram ziyaretinde bulundu.
#KoronavirüsKOCAELİ'nin Gebze ilçesinde aşı yaptırmayan ve koronavirüse yakalandıktan sonra 30 gün yoğun bakımda entübe edilerek tedavi gören Yasemin Yavuz (28) "Kararsızlık ve şüphe derken aşı olmadım, çok pişmanım. Lütfen aşınızı ihmal etmeyin." dedi.
#KoronavirüsUzmanların uyarılarına rağmen aşı olmayan ve 31 yaşında koronavirüse yakalan Burak Kaan Öz, üç ay süren tedavisinin ardından sağlığına kavuşabildi. Tedavisinin 38 günü yoğun bakımda geçen ve ölüm kalım mücadelesi veren Öz, taburcu olur olmaz, “Gencim, bana bir şey olmaz demeyin. Aşı olun” çağrısı yaptı.
#Kaan ULU/DHAAnkara'da 'ben gencim, bana bir şey olmaz' diyerek aşı olmayan ve koronavirüse yakalanan elektrik teknisyeni Burak Kaan Öz (31), yoğun bakımda 38 günü yapay akciğer cihazına bağlı şekilde gördüğü 3 aylık tedaviyle mucizevi bir şekilde hayata tutundu. Cihaza bağlı entübe halde çekilen fotoğrafına bakarak, hayatta olduğuna şükreden Öz, "'Ben gencim bana bir şey olmaz' dedim. Şimdi çok pişmanım. Keşke aşı olsaydım" dedi.
#KoronavirüsCovid-19 nedeniyle 3 ay yoğun bakımda kaldıktan sonra tedavisi 5 ayda tamamlanan Selim Yılmaz (48), hastalığı yenmeyi başardı. Uzun süre ağızdan beslenemeyen ve fizyoterapi desteği ile alarak yeniden yürümeye başlayan Yılmaz "Sağlık gittikten sonra insan değerinin farkına varıyor. Milletteki inatlaşmayı anlayamıyorum. Herkes aşısını olsun. Bundan sonra aşı olmayanlar ile görüşmeyeceğim" dedi.
#KoranavirüsTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sürerken, Avrupa’nın birçok ülkesindeki sağlık sistemlerinde ciddi sorunlar yaşanmasına sebep oldu. Artan Kovid-19 vakaları Almanya’nın sağlık sisteminde sorunlara sebep oldu. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ndeki Bergischgladbach kent hastanesinde 28 Mart’tan bu yana koronavirüs tedavisi gören Cemal Yıldırım (71) hastanedeki yapay akciğer destek cihazlarının (ECMO) tamamının dolu olması nedeniyle yaşam savaşı veriyor.
#KoronavirüsAkciğerleri Kovid-19 nedeniyle ciddi şekilde hasar gören bir Japon kadına, dünyanın ilk canlı donör akciğer nakli gerçekleştirildi. Yoğun bakımdaki kadının eşi ve oğlundan alınan canlı dokuların naklinin, 11 saat süren ameliyat sonucunda başarıyla tamamlandığı bildirildi.
#Koronavirüs“İntranazal”, yani burundan sprey şeklinde tasarlanan Kovid aşısının tüm detaylarını aşıyı geliştiren ekip ilk kez DHA’ya açıklamıştı. 10 yıl önce, başka bir proje için geliştirilen yapay akciğer modeli ve azot tankında dondurularak bekletilen akciğere özel bağışıklık hücrelerinin “uyandırılarak” Kovid aşısı araştırmasında kullanılmasıyla geliştirilen aşının ilk insan denemeleri Ankara Şehir Hastanesi’nde yapılacak.
#HaberAkdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısıyla yoğun bakımdaki tedavisi devam eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 64 gün sonra yoğun bakımdan çıkarılarak normal servise alınıyor.
#Antalya Büyükşehir Belediye BaşkanıOkmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde görev yapan diş doktorunun odasından 2.5 yaşındaki çocuğunun kullandığı “yapay akciğer cihazını” çalan vicdansız hırsız, özel ekip kurarak dedektif gibi iz süren Kağıthane polisi tarafından kısa sürede kıskıvrak yakalandı. Hırsızlık anı kameralara yansırken, adliyeye sevk edilen suç makinesi şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi.
#Okmeydanı Ağız Ve Diş Sağlığı HastanesiTürkiye'de ilk kez bir Kovid-19 aşı adayı, insanlarda denenmeye başlanacak. 10 yıl önce, başka bir proje için geliştirilen yapay akciğer modeli ile azot tankında dondurularak bekletilen akciğere özel bağışıklık hücrelerinin 'uyandırılarak', Kovid aşısı araştırmasında kullanılması, projede hızla yol kat edilmesini sağladı. Böylece, hem ilk sonuçları, hem de etkinliği açısından dünya devlerinin Kovid-19 aşısında elde ettiği başarıya Ankara'da da ulaşıldı. Her şey yolunda giderse yıl sonunda hazır olması hedeflenen yerli Kovid aşısı, burundan uygulanacak ve dünyada ilk kez bir aşının ek içeriğinin belirli bir süreliğine de olsa tedaviyi destekleyici özelliği de olacak.
#Kovid 19Türkiye'de ilk kez bir Kovid-19 aşı adayı, insanlarda denenmeye başlanacak. 10 yıl önce, başka bir proje için geliştirilen yapay akciğer modeli ile azot tankında dondurularak bekletilen akciğere özel bağışıklık hücrelerinin 'uyandırılarak', Kovid aşısı araştırmasında kullanılması, projede hızla yol kat edilmesini sağladı. Böylece, hem ilk sonuçları, hem de etkinliği açısından dünya devlerinin Kovid-19 aşısında elde ettiği başarıya Ankara'da da ulaşıldı. Her şey yolunda giderse yıl sonunda hazır olması hedeflenen yerli Kovid aşısı, burundan uygulanacak ve dünyada ilk kez bir aşının ek içeriğinin belirli bir süreliğine de olsa tedaviyi destekleyici özelliği de olacak.
#KoronavirüsDilek Akçabelen, hamileyken koronavirüse yakalandı. Çok istediği bebeğini uzaktan birkaç saniye gördükten iki gün sonra yoğun bakıma girdi, bir daha çıkamadı. Tüm Türkiye’yi hüzünlendiren Dilek Hemşire’yi eşi Tansu Akçabelen ve yakınlarından dinledik: “Dilek çok özel bir ruhtu. Kimseyi incitmeden gitti bu dünyadan.”
#GazetehaberleriABD’de yayınlanan bilim dergisi Science News’in haberine göre, Teksas Üniversitesi'nden bilim adamları, geliştirdikleri akciğerleri başarılı bir şekilde domuzlara nakletmeyi başardılar. Domuzların operasyondan sonra birkaç hafta daha hayatta kaldığı bildirildi.
#Yapay AkciğerHatay’ın Dörtyol İlçesi’nde evlerinin balkonundan düşen ve götürüldüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 17 yaşındaki Kübra Nur Coşkun’un bağışlanan organları 6 kişiye umut oldu. Doktor olmak isteyen Kübra, görevi sırasında rahatsızlanarak Ankara'ya sevk edilen Kardiyoloji Uzmanı Doktor Muhittin Demirel'e de hayat verdi. Kübra'nın akciğeri 20 gündür cihaza bağlı olarak yaşamını sürdüren 29 yaşındaki Doktor Demirel'e nakledildi.
#KübraTürkiye’de son dönemde organ nakli konusundaki yanlış bilgilendirmeler organ bağışlarını ciddi biçimde azalttı. Uzmanlar, yaz aylarıyla birlikte hastanelerde beyin ölümü gerçekleşen hasta sayısında önemli artışlar olmasına rağmen son aylarda organ naklinde belirgin bir düşüş yaşandığını bildirdiler.
#Hastalara ŞifaTrabzon'da H1N1 virüsünün neden olduğu zatürre dolayısıyla solunum cihazına bağlanmasına rağmen tedavisinden yanıt alınamayan Erol Karasakal, bozulan akciğerin yerini alan sistem sayesinde hayata döndü. Doç. Dr. Mataracı: "Makine, ilaçların etkinliklerini göstermesi için geçecek zamana kadar hastanın akciğerlerini istirahat ettirdi. O sırada da akciğerler tedaviye yanıt verdi ve iyileşti." dedi.
#Akciğer- Trabzon'da H1N1 virüsünün neden olduğu zatürre dolayısıyla solunum cihazına bağlanmasına rağmen tedavisinden yanıt alınamayan Erol Karasakal, bozulan akciğerin yerini alan sistem sayesinde hayata döndü- Karasakal: - "Doktorlarıma güvendim, onların müdahaleleri sayesinde hayattayım" - Doç. Dr. Mataracı:- "Makine, ilaçların etkinliklerini göstermesi için geçecek zamana kadar hastanın akciğerlerini istirahat ettirdi. O sırada da akciğerler tedaviye yanıt verdi ve iyileşti"