İnsanlar hiç olmadığı kadar birbirlerine benzer yaşamlar sürdürüyor. Dünyanın bir köşesindeki haber saniyeler sonra ekranlarımıza düşüyor ve tepkimizi ya da duygularımızı hemen bir tuşa basarak gösterebiliyoruz. Artık kültürel farklılıkların pek de fazla olmadığını düşünsek de yeni gidilen bir ülkede zor durumlara düşmemek için bazı detaylara dikkat etmekte fayda var.
#Farklı KültürlerCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'daki Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi'nin açılış töreninde konuştu. Filistin-İsrail çatışmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Erdoğan, "Orta Doğu tarihini bilenler şu gerçeği çok net bir şekilde görebiliyor. Bugün bölgemizdeki sorunların tamamının kökeninde Filistin meselesi bulunuyor. Bu mesele hakkaniyete uygun bir şekilde çözülmedikçe bölgemiz barışa hasret yaşamaya devam edecektir. 1967 sınırları temelinde bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz başkenti Kudüs olan bir Filistin Devletinin hayata geçirilmesi artık ertelenemez bir ihtiyaçtır" ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanBir zamanlar Macaristan entelektüel hayatına damgasını vuran Ferenc Karinthy, 1970 tarihli romanı ‘Epepe’de, bindiği uçakta uyuyakalıp bilinmeyen bir şehirde gözlerini açan dilbilimcinin yaşadığı çaresizliği anlatıyor. Baştan sona hem kaygılanarak hem eğlenerek ama her durumda merakla okunan bir hikâye anlatmış Karinthy.
#EpepeİGA İstanbul Havalimanı, İGART Sanat Projeleri Yarışması aracılığıyla, İstanbul’un kültür ve sanatla harmanlanmış kimliğiyle Anadolu coğrafyasının kültürel hafızasını, farklı kültürlerle buluşturmayı amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda; İGART, kamusal alanı yarışmalara açarak son derece demokratik bir model sunarken, Sanat Projeleri Yarışması’nın ikincisi de hayata geçiriliyor. Yarışmanın büyük ödülü ise 2 milyon TL olarak belirlendi. Yarışmanın birincisi olacak eser, yerli ve yabancı milyonlarca kişinin beğenisine sunulmuş olacak.
#İstanbul Havalimanıİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, canlı yayında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. "Suriyeli sığınmacılar elbette memleketlerine dönecekler" diyen Bakan Soylu, "Bu yıl Suriyelilerin dönüşünü sağlamaya başlayacağız. Araştırma yapıyoruz. Yüzde 70'i 'Biz döneriz' diyor" ifadelerini kullandı. Öte yandan Bakan Soylu, Türkiye'de vatandaşlık verilen 120 bin Suriyelinin oy kullanacağını açıkladı. Teröristlerin çözülmeye başladığını ve artık iletişim kuramadığını ifade eden Bakan Soylu, "Eren'i katledenler bölgeden temizlendi. Afrin güvenli bölge haline gelince Toroslar temizlendi. Türkiye'de 124 terörist kaldı" dedi.
#Süleyman SoyluDünyaya açılması hedeflenen "Türkiye Dokuma Atlası Projesi"nin ilk sahne gösterimi büyükelçiler ve eşleri için yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, proje ile yok olmaya yüz tutan zengin dokuma kültürünü yeniden ihya etmeyi amaçladıklarını söyledi. Emine Erdoğan, "Türkiye tekstil ihracatında çok güçlü bir ülke. Küresel salgın şartlarına rağmen 2020 yılında bir basamak atlayarak dünyanın en büyük beşinci tekstil ihracatçısı durumuna geldi. Hedefimiz, bu ihracat başarımızı yerel dokumalarımızla daha da zenginleştirmek, tekstilde bir Türkiye markası oluşturmak." dedi.
#Emine ErdoğanAlmanya’ya Türk işçi göçünün 60’ıncı yılı Köln Büyükşehir Belediyesi Gürzenich Salonu’nda yapılan etkinlikle kutlandı. Programa Kuzey Ren Vestfalya (NRV) Eyalet Çocuk Aile Mülteci ve Uyum Bakanı Joachim Stamp, Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker, Köln Başkonsolosu Turhan Kaya, Eyalet Uyum Meclisleri Başkanı Tayfun Keltek, siyasiler, birinci kuşak gurbetçilerin çocukları ve çok sayıda Türk ve Alman vatandaşı katıldı.
#KÖLNÖdüllü bir işkadını ve bir gezgin olan Günsel Ülkü’nün yeni kitabı ‘Gezgin Ruhum-50 Ülke, 150 Şehir, 1 Günce’ bugüne kadar yazılmış en kapsamlı seyahat rehberlerinden biri. Tavsiye isteyen arkadaşlardan yola çıkıp günlüklerini ortaya döken Ülkü, tıpkı bir arkadaşına anlatır gibi 50 ülke, 150 şehirde ne yapılır, nereye gidilir, ne yenir anlatıyor...
#SeyahatSonbahara adım atarken bağlarda da tatlı bir telaş yaşanıyor. Türkiye’nin birçok noktasında bağbozumları başladı. Rotamızı bağlara çevirip jürimize Türkiye’nin en güzel bağ evlerini sorduk; birbirinden lezzetli yemekleri, konforlu konaklama seçenekleriyle en güzel 10 tanesiyle listemizi oluşturduk. Toscana’yı aratmayan Urla bağlarından İstanbul’a yakın Trakya bağlarına seçeneğimiz çok.
#BağÖğrenciler hayallerini süsleyen üniversitelere gidebilmek için yoğun bir maratonu geride bıraktı. Şimdi artık tercih zamanı. Kampüsler yeni gelecek öğrencileri beklerken okul yönetimleri de 2021-2022 akademik yılı için hazırlıklara başladı. Biz de üniversitelerin rektörlerinden üniversite hayatının ne demek olduğu ve gençlere neler katacağına yönelik görüş aldık.
#Rektörlerden10 yılda 50 ülkeyi gezen tarih öğretmeni Temel Kahveci “Gezginlik turistik bir faaliyet değildir. Parayla yapılmaz, istekle yapılır!” diyor. Farklı kültürleri tanımanın fikirlerini zenginleştirdiğini ve dahası mesleğine de katkısı olduğunu söyleyen Kahveci, birçok öğretmen ve öğrenciye ilham vermiş.
#Temel KahveciAnkara’daki görevine iki ay önce başlayan Kore Kültür Merkezi Müdürü Kee Houng Park, “Tanıdık manzaralarla dolu Türkiye’de huzurlu ve rahat hissettim. Ankara’nın kültür ve sanat kuruluşları ile bireysel, kurumsal ve içerik olarak üç açıdan iş birliği yapabileceğimizi düşünüyorum” dedi.
#Haşim KILIÇEmre Çelik (26) muhasebeci ve bir gezgin. Onun seyahatleri “Böyle olur muhasebecinin gezmesi” dedirten türden. Bazen para üstü olarak ‘kalsın’ dediğimiz, yere düşse almaya üşendiğimiz madeni paraları kumbarada biriktirip ülke ülke gezen Çelik’in hikâyesi size de ilham ve cesaret verecek.
#Gezgin HikayeleriGelecek hedeflerini kişiliğinin getirdiği özelliklere göre belirlemek ve eğitim kariyerini bu doğrultuda planlamak isteyen adaylar, mutlu bir yaşam için kendilerine en uygun meslek seçimini yapmaya hazırlanıyorlar. “Ben masabaşı işi istemiyorum” diyenler için, dört duvarın dışında sahada yapılan meslekleri araştırdık. Pilotluk, kaptanlık, gazetecilik, mühendislik, arkeologluk gibi bazı iş alanlarının keyifli ve zor yönlerini bu işleri yıllardır meslek edinenler anlatıyor.
#MeslekTürkiye’nin Mumbai Başkonsolosu Tolga Kaya’nın eşi Pınar Erguvan Kaya, dünyanın en renkli ülkelerinden biri olan Hindistan’da iki ülke ilişkileri için adeta kültür elçisi gibi çalışıyor. Orada yerli bir markanın gönüllü marka elçisi olan Kaya, Dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan Mumbai’nin renkli hayatını, Hint modası ve kültürünü anlattı.
#ANKARAABD'li gümrük makamları, Çinli bir şirketin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki "yeniden eğitim merkezi" adı altındaki kamplarda tutulan Uygur Türklerinin saçlarından üretilen ürünlerini ABD'ye ihraç ettiği şüphesiyle 13 tonluk bir sevkiyata el koydu.
#ÇinHer yıl Mayıs ayının 19’unda coşkuyla kutladığımız Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’mız, bu yıl, gösterişten uzak, sakin ve durgun geçiyor. Kim bilir, belki de bu durgunluk, Atatürk’ün biz gençlere armağan ettiği modern Türkiye Cumhuriyeti’nin değerini ve o cumhuriyeti muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma yükümlülüğümüzü hatırlamamız adına eşsiz bir fırsattır. Nitekim, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir nevi hazinesi gibi olan gençler, damarlarındaki asil kandan aldığı güçle, bilimin ve aklın işaret ettiği yönde, durmadan yürümeli ve insanlığın yararına çalışmak için mücadele etmelidir.
#19 MayısErasmus Programı üniversite gençlerinin en çok tercih ettiği öğrenci değişim programlarından biri. Yeterlilik sınavı, başvuru süreci, hibe listesi derken bambaşka bir kültür ve ülkenin içerisinde buluyor öğrenciler kendilerini. Peki Erasmus’a gidenler giderken ne umdular, gittiklerinde ne buldular? Sizler için Erasmus deneyimi yaşamış insanlarla sohbet ettik ve Erasmus’u anlatmalarını istedik.
#ErasmusCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, "Türkiye’de coğrafi işaret alabilecek ürün sayısı 2500’e yakın. Afyon sucuğu, Kayseri mantısı, Giresun tombul fındığı gibi 15 ürün için de, Avrupa Birliği’ne (AB)ÿtescil için başvurularımız yapıldı" dedi.
#Cumhurbaşkanı Recep Tayip ErdoğanSadece deniz, kum, güneş değil de doğanın farklı güzelliklerini de keşfetmek isteyenler alternatif tatillere yöneliyor. Buğday Derneği'nin kurduğu 'TaTuTa' ağı kapsamındaki ekolojik çiftlikler, yurtiçi ve yurtdışından gelen gönüllü ve konuk misafirleriyle buluşuyor. Türkiye'nin dört bir yanına dağılmış çiftliklerde hem yeni beceriler edinebilir hem de para harcamadan tatil yapabiliyorsunuz.
#Tatuta Nedir